Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα» με τον Παύλο Τσίμα

Ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα μεγάλο πολιτικό γεγονός γι’ αυτό και τα ΜΜΕ το κάλυψαν ζωντανά με  μεγάλο ενδιαφέρον, ο κόσμος ήρθε από όλη την Ελλάδα παρά τις δυσκολίες και παρά το γεγονός ότι πριν από λίγους μήνες ήταν πάλι εδώ στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Είναι δική μας η ευθύνη να γίνει ξανά η παράταξη μεγάλη

Στόχος μου είναι η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, να γίνει ξανά μεγάλη και να είναι η επόμενη πραγματική κυβερνώσα αριστερά για τον τόπο. Γιατί η χώρα χρειάζεται αναγέννηση και δεν μπορεί να το κάνει αυτό κανείς άλλος. Κάθε ημέρα φαίνεται αυτό και θα φαίνεται όλο και περισσότερο. Είναι δική μας η ευθύνη και είναι μεγάλη ευθύνη.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό,   πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής

Μα ποια αμφισβήτηση κύριε Τσίμα. Είδατε πραγματικά τι έγινε στο συνέδριο; Έχετε δει την τεράστια στήριξη από την βάση της παράταξης. Την αγάπη θα έλεγα εγώ. Γιατί το πιο σημαντικό απ’ όλα  για μένα είναι αγάπη του κόσμου, η εμπιστοσύνη, η πίστη σε αυτό που ξεκινήσαμε να κάνουμε από το 2015. Το κόσμου της παράταξης, που εάν γίνουμε πιο ελκυστικοί θα αυξηθεί. Βεβαίως θα υπάρξει και 12ο συνέδριο  γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν κλείνει. Είναι ζωντανό και όπως είπα πριν είναι πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής.

Να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ότι είμαστε το στήριγμά του

Συμφωνώ με αυτό που είπε ο σύντροφος Ανδρουλάκης. Είναι συλλογική μας υπόθεση το να γίνει και πάλι μεγάλος αυτός ο χώρος. Με δουλειά όλων μας. Εξωστρέφεια. Παραγωγή πολιτικής. Το να βρεθούμε και πάλι παντού στην Ελλάδα. Αυτό που κάνω τόσο καιρό, να το κάνουμε όλοι. Να νιώσει ο Έλληνας πολίτης ότι είμαστε το στήριγμά του. Στην καθημερινότητά του που είναι δύσκολη και θα συνεχίσει να είναι δύσκολη δυστυχώς. Διότι όσο συνεχίζονται οι δεσμεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης τόσο θα διαιωνίζονται τα προβλήματα. Και δυστυχώς δεν βλέπω τον κ. Μητσοτάκη να παίρνει απόφαση να ταλαιπωρήσει λίγο τους ευρωπαίους να γίνει και λίγο δυσάρεστος στην κα Μέρκελ, να χτυπήσει λίγο το χέρι στο τραπέζι, να δυναμώσει λίγο η φωνή του και να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να αλλάξουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας για το προσφυγικό, όλα αυτά που πέρασαν μία θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό είμαστε εδώ εμείς, λοιπόν. Και γι’ αυτό πρέπει να ξαναγίνουμε μεγάλοι. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει ανάγκες, έχει αγωνίες, έχει δικαιώματα. Και εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε απαντήσεις. Αυτός είναι ο ρόλος μας και η υποχρέωσή μας. Αυτό κάνουμε πάντα εξάλλου. Το κάναμε και πιστεύω ότι τώρα που μας ακούν και μας παρακολουθούν θέλουν απλώς να νιώσουν ξανά εμπιστοσύνη. Είπα πριν ότι πρέπει να γίνουμε ελκυστικοί, για να γίνουν λοιπόν ελκυστικοί πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε παραφωνίες. Πρέπει  να ακούγεται δυνατά η κοινή μας φωνή, να αναδεικνύουμε την πολύ σκληρή και σοβαρή δουλειά που κάνουμε, οι προτάσεις που ετοιμάζουμε, οι προτάσεις νόμου που καταθέτουμε. Είμαστε οι μόνοι που καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στις εκλογές, το σχέδιο Ελλάδα.  Ποιος ξέρει αλήθεια γι’ αυτό. Ούτε τα στελέχη μας κατάφεραν να μιλήσουν γι’ αυτό.

Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ και καιρό ότι αυτοί οι άνθρωποι στήριζαν το Σύριζα και τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές

Περσινά ξινά σταφύλια. Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ και καιρό ότι αυτοί οι άνθρωποι στήριζαν το Σύριζα και τον στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές. Βεβαίως η ανασυγκρότηση του Σύριζα είναι ένα θέμα που αφορά πρωτίστως το Σύριζα. Για να μιλήσω με όρους ποδοσφαιρικούς θα έλεγα ότι περσινές μεταγραφές με παίκτες αμφιβόλου απόδοσης και εμπιστοσύνηςκαι κυρίως με έναν παλαιό και κουρασμένο προπονητή που έχει αρχίσει να χάνει. Ο Σύριζα είναι ένα κόμμα χωρίς ιδεολογική ραχοκοκαλιά. Καβάλησε το κύμα του θυμού της αγανάκτησης στα χρόνια της κρίσης, υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια δοκιμάστηκε στην πράξη και απέτυχε και τώρα προσπαθούν να βρουν ένα νέο προσωπείο. Να είναι λίγο αριστερό, να είναι λίγο κεντροαριστερό, να είναι λίγο από όλα. Έχουν ξεμείνει από αφήγημα και η χώρα χρειάζεταιαφήγημα,  χρειάζεται προοδευτική πρόταση.  

Οι προοδευτικοί πολίτες θα στηρίξουν  το Κίνημα Αλλαγής

Γιατί είναι άνθρωποι προοδευτικοί που παρακολουθούν  τις εξελίξεις. Που μπορεί να προβληματίστηκαν και αποπροσανατολίστηκαν αλλά πλέον έχουν μέτρο σύγκρισης. Βλέπουν και το κυριότερο ότι μπορούν σιγά, σιγά να μας εμπιστεύονται ότι είμαστε ένας χώρος που έχει προοπτική, γιατί μετράει πάρα πολύ αυτό στους ψηφοφόρους. Είμαστε ένας χώρος που έχει συγκεκριμένη κεντροαριστερή ταυτότητα και αυτό το στίγμα μας είχε θολώσει. Είμαστε εδώ έχουμε βαθιές ρίζες, έχουμε παρελθόν και έχουμε μέλλον, είμαστε ένας χώρος που δεν θα διαλυθεί αύριοΑυτά δεν αυτονόητα στο προηγούμενο διάστημα. Πρέπει να σας πω ότι το 2015, πριν από τις εκλογές του 2015 το πρώτο ερώτημα που μου έκαναν οι δημοσιογράφοι ήταν αν θα μπούμε στη Βουλή. Και σήμερα είμαστε το τρίτο κόμμα, ρυθμιστές των εξελίξεων, στο κέντρο της πολιτικής ζωής του τόπου και αυτό που στοχεύουμε είναι να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές και το μπορούμε.

Το  κλίμα που είχε καλλιεργηθεί λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, ήταν ότι ανακάμπτει ο Τσίπρας και μπορεί να είναι πάλι Πρωθυπουργός

Κατ’ αρχήν είχαμε πάρα πολύ λίγο χρόνο, από τις ευρωεκλογές έως τις εθνικές εκλογές. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι έρχονται ακόμα και σήμερα και μου λένε «Φώφη δεν σε ψηφίσαμε γιατί θέλαμε να φύγουν αυτοί. Δεν θέλαμε να ζούμε με την αγωνία και να ρισκάρουμε ότι μπορεί να είναι ξανά ο Τσίπρας Πρωθυπουργός. Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σου, είμαστε κοντά σου, είμαστε μαζί σου» και αυτό το ακούω πάρα πολύ.

Κατά τη δική μου άποψη δεν ψήφισαν Σύριζα γιατί επέλεγαν ποια αντιπολίτευση ήθελαν. Το  κλίμα που είχε καλλιεργηθεί  λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές ήταν ότι ανακάμπτει ο Τσίπρας και μπορεί να είναι πάλι Πρωθυπουργός. Υπάρχουν κανάλια που δημιούργησαν αυτές τις εντυπώσεις. Και πιστεύω αν θέλετε να μιλάμε ειλικρινά ακόμα και η τελευταία συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού εδώ στο Σκάι δημιούργησε μία εντύπωση ότι δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα αποτελέσματα ότι παίζονται οι εκλογές και υπάρχει αρκετός  κόσμοςο οποίος δεν ήθελε να δει το Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και ξαναψήφισε Σύριζα ακριβώς γιατί ήθελε να δηλώσει ποια είναι η επιλογή του όχι για την αντιπολίτευση, αλλά για την Κυβέρνηση. Μην ξεχνάτε ότι επί σειρά μηνών υπήρχαν  δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι είμαστε τέταρτοι γιατί έχουμε χάσει τη δυναμική μας πίσω από τη Χρυσή Αυγή. Όλοι ξέρουν που είναι η Χρυσή Αυγή και που είμαστε εμείς.

Να κοιτάξουμε μπροστά. Το 8,2% είναι μία στερεή βάση

Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει να κοιτάξουμε μπροστά. Με ενδιαφέρει να φύγουμε μπροστά και να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη στερεή βάση.  Γιατί το 8,2% δεν είναι τερματικός σταθμός. Προφανώς δεν μας ικανοποιεί, αλλά είναι μία στερεή βάση. Με ενδιαφέρει να κοιτάξουμε μπροστά. Να ενώσουμε δυνάμεις και όλοι μαζί να δουλέψουμε γι’ αυτό που οφείλουμε στον ελληνικό λαό, στην παράταξή μας και το  οφείλουμε και στους εαυτούς μας γιατί έχουμε αδικηθεί πάρα πολύ. Έχουμε σηκώσει πολύ μεγάλα βάρη, πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μας αναλογούσαν. Η ιστορία θα κρίνει. Αυτή τη στιγμή το βλέμμα μας είναι στραμμένα στο μέλλον. 

Προτεραιότητά μας τώρα είναι η παραγωγή πολιτικής

Είναι διαρκής η προσπάθειά μου σε σχέση με τα πρόσωπα που βοήθησαν τα προηγούμενα χρόνια και δούλεψαν για το ΠΑΣΟΚ. Αλλά προτεραιότητά μας τώρα είναι η παραγωγή πολιτικής. Υπάρχει μία κοινωνία που περιμένει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και να ομφαλοσκοπούμε και να ασχολούμαστε μόνο με τα πρόσωπα. Πρέπει να φύγουμε μπροστά. Αυτό που με ενδιαφέρει τώρα είναι η συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής. Γιατί πρέπει να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα, τη δική μας σοσιαλιστική ταυτότητα. Εμείς εκφράζουμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, είναι πολύ ξεκάθαρο. Είναι προφανές ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν κατάφερε τα προηγούμενα να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία που ζούμε.  Και βεβαίως ειδικά στην Ευρώπη ηγέτες σοσιαλδημοκράτες φάνηκαν ειδικά σε θέματα οικονομίας και στη λιτότητα να τρέχουν πίσω από τις πολιτικές της Μέρκελ και τις πολιτικές των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και αυτό το πλήρωσαν και το πληρώσαμε και εμείς. Αυτό πρέπει να τελειώσει.  Η Ευρώπη είναι το πιο ασφαλές σπίτι που έχουμε, είμαι φανατικά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και πορείας της χώρας, αλλά η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.

Συνεχίζουν με αυτή τη συντηρητική λογική, την  τυχοδιωχτική λογική, με τον «πολακισμό» και όχι μόνο

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια η δήθεν αριστερά επέλεξε να συνεργαστεί με την ακροδεξιά και αυτό είναι κάτι που έχει στιγματίσει αυτό το χώρο, για τις πολιτικές που επέλεξαν να ακολουθήσουν και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι συνεχίζουν με αυτές τις λογικές, συνεχίζουν με αυτή τη συντηρητική λογική την  τυχοδιωχτική λογική με τον «πολακισμό» και όχι μόνο και όλα αυτά που ακολουθούν, τα παραδικαστικά κυκλώματα που συντήρησαν που αξιοποίησαν, από τα σπλάχνα της δεξιάς που φτιάχτηκαν και αξιοποίησαν υπέρ τους. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν όλα πιο απλά τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Ίσως η μόνη ομοιότητα με την Ισπανία είναι ότι το σοσιαλιστικό κόμμα εκεί ανεβαίνει και οι Podemos κατεβαίνουν. Αυτό είναι κάτι που θα δείτε και στην Ελλάδα να συμβαίνει τα επόμενα χρόνια γιατί θα ξεφουσκώσει ο Σύριζα μακριά από τους μηχανισμούς της εξουσίας.  

Η συλλογικότητα και η συμπόρευση είναι ευθύνη όλων μας. Όποιος αμφισβητεί θα πρέπει να καταθέτει μία εναλλακτική πολιτική πλατφόρμα. 

Όλοι πρέπει να συνταχθούν με τις αποφάσεις που κατά συντριπτική πλειοψηφία πήρε το συνέδριο αυτό. Γιατί όσοι μιλούν για δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει πρώτοι απ’ όλους να σέβονται τα αποτελέσματα των δημοκρατικών διαδικασιών. Είναι ευθύνη λοιπόν όλων να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην πορεία και να ακολουθήσουν στη δουλειά και στους ρυθμούς που εγώ έχω την ευθύνη να βάλω. Και θα βάλω, θα τρέχουμε το επόμενο διάστημα και πρέπει να τρέχουν όλοι αυτή τη φορά. Όποιος αμφισβητεί θα πρέπει να καταθέτει μία εναλλακτική πολιτική πλατφόρμα. Δεν υπάρχει, καμία άλλη συνολική πολιτική πρόταση που να κατατέθηκε. Αν υπάρχει κάποιος που λέει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτόνομη πορεία, ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με το Σύριζα για παράδειγμα ή την ΝΔ, θα πρέπει να έχει τα κότσια να του το πει. Γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί ποτέ και πουθενά σε κανένα όργανο του Κινήματος Αλλαγής. Να έχει λοιπόν τα κότσια κάποιος να βγει να πει ότι έχω αυτή την άποψη και διεκδικώ μία άλλη πορεία για το Κίνημα Αλλαγής και να πείσει την πλειοψηφία του κόμματος να τον ακολουθήσει. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακουστεί. Αν λοιπόν δεν ακούγεται μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, διαφορετικά από αυτή που ακολουθεί το κόμμα οτιδήποτε άλλο απλά δημιουργεί προβλήματα για να δημιουργεί προβλήματα και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει. Και δεν το θέλει η βάση του κόμματος, δεν το θέλει κανείς και μου το είπαν όπου πήγα, γιατί  γύρισα πρόσφατα  πάλι πολλές περιφέρειες για να μιλήσω με τη βάση του κόμματος.

Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε από τη λαϊκή βάση της παράταξης

Κατ’ αρχήν το Κίνημα Αλλαγής δεν συγκροτήθηκε ως ομοσπονδία αλλά πράγματι λειτούργησε αρχικά με τέτοια χαρακτηριστικά. Το Κίνημα Αλλαγής δημιουργήθηκε από τη λαϊκή βάση της παράταξης αυτό μην το ξεχνάμε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ιδρύθηκε από τους 220.000 που ήρθαν να ψηφίσουν το Νοέμβριο του 2017. Αυτοί είναι οι ιδρυτές του κόμματος. Απλά λειτουργήσαμε τον πρώτο χρόνο ως μία ομοσπονδία γιατί δώσαμε ένα χρόνο στα μικρότερα κόμματα και τις κινήσεις να ενταχθούν στον νέο φορέα ομαλά,  να γνωριστούμε όλοι καλύτερα να μπορούν να ψηφιστούν, να μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το νέο φορέα. Και ξέρετε κάτι παρ’ ότι έχω έχω παραδεχτεί ότι δημιούργησε πολλά προβλήματα αυτή η λειτουργία,  αν γυρνούσα πίσω θα έκανα το ίδιο, γιατί πιστεύω βαθιά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να δώσει σε κανέναν το άλλοθι να φύγει λέγοντας ότι δεν του αφήνει χώρο και λειτουργεί ηγεμονικά. Έπρεπε όσοι έφυγαν να φανεί γιατί έφυγαν. Και θα κριθούν στην πορεία από την ιστορία. Κρίθηκαν ήδη πολιτικά γιατί τα κόμματά τους διαλύθηκαν και είναι εκτός Βουλής και εκτός πολιτικής.

Μόνη μου μιλούσα για τις Πρέσπες, μόνη μου επέμεινα μέχρι  το τέλος

Θυμίζω ότι έφυγαν με αφορμή τις Πρέσπες. Κρατήστε το αυτό και θα το συζητήσουμε μετά από λίγα χρόνια. Τότε μόνη μου μιλούσα για τις Πρέσπες. Θυμάστε τότε μία συνεδρίαση που και οι πέντε, που ήταν διορισμένοι, δεν ήταν ένα εκλεγμένο όργανο έλεγαν ότι πρέπει να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών; Μόνη μου επέμεινα μέχρι  το τέλος. Δεν θα υπήρχε σήμερα Κίνημα Αλλαγής αν παίρναμε σήμερα μία διαφορετική απόφαση. Τώρα δικαιωνόμαστε περισσότερο από τον καθένα. Είδατε πόσο επιπόλαια χειρίστηκε το θέμα ο κ. Τσίπρας όταν πήγε και παρέδωσε προκαταβολικά όλα τα όπλα που είχε η χώρακαι την ένταξη δηλαδή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα εκ των προτέρων. Και τι πήρε η χώρα; Μία υπόσχεση ότι σε βάθος χρόνου όσο θα εξελίσσεται η ενταξιακή πορεία της χώρας θα εφαρμόζεται στο εσωτερικό της αυτό το κουτσουρεμένο ergaomnes. Και λέω κουτσουρεμένο γιατί δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ergaomnes όταν άλλο όνομα έχει η χώρα, άλλο οι κάτοικοι και άλλο η γλώσσα των κατοίκων. Όμως έστω και αυτό το κουτσουρεμένο ergaomnes θα εφαρμοζόταν στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το θέμα είναι ότι αυτή η πορεία ήταν και είναι στον αέρα. Δυστυχώς λέω εγώ γιατί εμείς πάντα στηρίζαμε τη ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δηλαδή, εμείς χάσαμε όλα τα όπλα και από την άλλη πλευρά δεν πήραμε  τίποτα. Και η συμφωνία είναι στον αέρα. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης που μέχρι τις εκλογές έλεγε ότι είναι μία κακή συμφωνία, έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει τότε ότι θα πρέπει να αλλάξουν κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία. Ούτε καν στηρίζουν την ενταξιακή διαδικασία. Τώρα, στα λόγια, εκ των υστέρων έρχονται σε αυτά που λέγαμε εμείς.

Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει 

Θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το λογικό είναι να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη και αυτό είναι που έχω θέσει ως θέμα και στον κ. Μητσοτάκη. Βεβαίως το έχει ακούσει, αλλά δεν έχει δεσμευτεί. Και θέλω εδώ να σημειώσω ότι αυτός ο μεγάλος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη που λέγεται Αλέξης Τσίπρας φρόντισε στην αναθεώρηση να του δώσει με τη ψήφο του Σύριζα λευκή επιταγή. Του έδωσε, λοιπόν, λευκή επιταγή να καθορίσει το πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δική του πλειοψηφία και μόνο και το έκανε αυτό ο κ. Μητσοτάκης. Και δυστυχώς προβλέπεται και σχετική πλειοψηφία. Ξέρετε τι σημαίνει σχετική πλειοψηφία; Σημαίνει 75 βουλευτές. Δηλαδή θα  μπορούμε να έχουμε ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλεγμένο από 75 βουλευτές. Είναι κατάντια αυτό που έκαναν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης.Τώρα περιμένουμε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Εμείς θα μιλήσουμε για πρόσωπα όταν έρθει η ώρα. Και δεν είναι τώρα η ώρα. 

Για τα δημοσιεύματα που συνδέουν την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής με την προεδρία της Δημοκρατίας 

Εγώ είμαι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Τελεία.

Πασχίζω για  τη συναίνεση στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα και μάλιστα έχω κατηγορηθεί γι αυτό 

 Ότι θα έπρεπε να είμαι πιο επιθετική. Εγώ πιστεύω ότι στα μεγάλα ζητήματα πρέπει να εξασφαλίζουμε και συναίνεση και συνεννόηση, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Πάντα έτσι λειτουργούσαν τα πράγματα και στις πιο δύσκολες ώρες και στιγμές και στις πιο δύσκολες κόντρες ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πάντα υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας. Αυτό το πράγμα να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο λες και είμαστε εχθροί, να μην μιλάμε, να επιδιώκουμε την εξόντωση του αντιπάλου, αυτό το ζήσαμε επί Σύριζα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να αλλάξει. . Εγώ προσπαθώ να το αλλάξω γιατί πιστεύω βαθιά στη συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα. Έχουμε μεγάλες διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία και το κ. Μητσοτάκη. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα πόσες συγκρούσεις έχουμε στη Βουλή για μία σειρά από θέματα

Δυστυχώς ακόμα τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν τη λογική της συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα

Εμείς είχαμε καταθέσει μία πρόταση με την οποία  το όριο εκλογής δεν θα έπεφτε κάτω από το 160 και πρόβλεψη για παράταση της θητείας αν αυτό δεν ήταν εφικτό μέχρι τις επόμενες εκλογές. Είναι μία πρόταση την οποία θα μπορούσαμε να την ψηφίσουμε όλοι. Αλλά δυστυχώς ακόμα τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν τη λογική της συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα. Δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη ακόμα  στην Ελλάδα. Αναπαράγουν τις παλαιές λογικές. Μετά από δέκα χρόνια κρίση αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός είναι να μας δει να αλλάζουμε μυαλά. Να έχουμε μάθει κάτι από τα στραβά που μας οδήγησαν ως εκεί. Πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, υπήρχαν τα στραβά και τα ανάποδα που δυστυχώς δεν τα αλλάξαμε τα χρόνια της κρίσης. Από τον κ. Τσίπρα δεν περιμέναμε να τα αλλάξει. Αυτές τις λογικές είχε. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης έχει εμφανιστεί ως ο μεγάλος μεταρρυθμιστής. Και αντί να αλλάξει όλες αυτές τις στρεβλώσεις του παρελθόντος έρχεται και τις αναπαράγει.  Με αποκορύφωμα τη στελέχωση του κράτους. Και με τους γενικούς γραμματείας που πέρασε στη «ζούλα» το καλοκαίρι και μόνο εμείς τα λέγαμε γιατί μόνο εμείς κάνουμε αντιπολίτευση σε αυτή τη χώρα, αλλά και με τους διοικητές των νοσοκομείων. Όλοι έχουμε κάνει λάθη, όλοι ακολουθήσαμε τέτοιους δρόμους. Βεβαίως είμαστε το μόνο κόμμα που προσπαθήσαμε να βάλουμε τα πράγματα σε άλλο δρόμο. Αλλά θα τον πάρουμε αυτό τον δρόμο;  Δηλαδή, όχι πάλι όλοι οι γραμματείς των νομαρχιακών της Νέας Δημοκρατίας, οι αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές όλοι οι απόστρατοι ξανά στα νοσοκομεία. Και μάλιστα στα νοσοκομεία που αυτή τη στιγμή καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση, γιατί τα χρήματά τους είναι δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Καταρρέουν γιατί οι δημόσιες επενδύσεις έχουν κουτσουρευτεί για να βγουν τα υπερπλεονάσματα και θα κουτσουρευτούν και φέτος. Και μέσα σε αυτό το τοπίο που στα νοσοκομεία πέφτουν τα ταβάνια, που είναι τρύπια τα σεντόνια, που δεν υπάρχουν μαξιλαροθήκες και τις φέρνουν οι ασθενείς, που οι Έλληνες ταλαιπωρούνται καθημερινά, ο κ. Μητσοτάκης αντί να σκύψει και να πει «πρέπει να βρω ότι καλύτερο έχω» με προσόντα και εμπειρία, ικανούς managers,  υποκύπτει στο κόμμα του και για άλλη μία φορά ακολουθεί την πεπατημένη και βάζει αυτούς που του ζητά σε κάθε περιοχή η κάθε νομαρχιακή οργάνωση. Φτάνει πια, χορτάσαμε. Ο ηγέτης είναι που καθορίζει τελικά τις αποφάσεις και χαράζει τους δρόμους. Και εκεί κρίνεται. Εκείνος να οδηγήσει το κόμμα του και όχι το κόμμα του τον αρχηγό. Πρέπει να γίνει και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις και δεν είναι αντιδημοκρατικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει κανείς να πατάει πόδι.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα είναι αναλογικότερο και πιο δίκαιο

Δεν έχουμε κουβεντιάσει και δεν ξέρω τις προθέσεις του. Εμείς δημόσια έχουμε καταθέσει τις δικές μας απόψεις. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα είναι αναλογικότερο και πιο δίκαιο και δεν θα έχουμε το φαινόμενο μία λαϊκή μειοψηφία να γίνεται κοινοβουλευτική και  κυβερνητική πλειοψηφία. Και το είδαμε αυτό στα χρόνια της κρίσης κόμματα με πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά να παίρνουν το μπόνους των 50 εδρών.  Αυτό σήμαινε ότι αλλοιωνόταν η βούληση του ελληνικού λαού. Αυτό λοιπόν πρέπει να τελειώσει. Αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για επόμενες, διπλές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την πρόθεση να φέρει ένα εκλογικό σύστημα αναλογικότερο και δίκαιο που θα μπορούσαμε να το δούμε όλοι μαζί, να συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους. Αυτό εμένα που δίνει την εντύπωση ότι ετοιμάζεται να φέρει κάτι που θα διασφαλίζει ότι το δίπολο θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Θα έχουμε τεχνητές πλειοψηφίες και μία τέτοια πρόταση δεν θα την ψηφίσουμε. Η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Είναι ξεκάθαρα, διότι πιστεύουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη κάτι άλλο. Ζήσαμε αυτές τις κυβερνήσεις, ζήσαμε τις κυβερνήσεις που δημιουργήθηκαν με ένα μικρό συμπλήρωμα. Δεν έδωσαν λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Είναι η ώρα για πραγματικές συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις και θέλουμε ένα εκλογικό σύστημα που να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχουν σοβαρές προγραμματικές συμφωνίες που οδηγούν σε συνεννόηση και σε αλλαγή κουλτούρας στο πολιτικό σύστημα και σε αλλαγή συμπεριφορών και προτύπων σε όλα αυτά που συζητήσαμε. Μόνο έτσι θα αλλάξουν οι κακοδαιμονίες αυτού του τόπου. Αλλιώς θα πορευόμαστε με τους αρεστούς κάθε φορά και σε παλαιά κόλπα, στα οποία αποδείχτηκε άριστος ο κ. Μητσοτάκης.

Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών  για τα εθνικά θέματα 

Εδώ και δύο χρόνια κάνω συνέχεια παρεμβάσεις για το θέμα αυτό. Η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτή η ιστορία με τη Λιβύη πραγματικά είναι μία βάναυση καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη είναι η Κρήτη και κανείς αυτό δεν μπορεί να το παραβλέπει. Αρά χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα από την πλευρά της Κυβέρνησης και χρειάζεται ομοψυχία στο εσωτερικό. Φωνάζω εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι πρέπει να διαμορφωθεί μία εθνική γραμμή και δυστυχώς δεν υπάρχει. Εγώ με έκπληξη είδα  σε αυτή τόσο κρίσιμη περίοδο να δίνεται συνέντευξη από σύμβουλο του Πρωθυπουργού θέματα εθνικής ασφάλειας και να ανοίγει θέματα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Εγώ πραγματικά έμεινα άφωνη, διότι όταν οι Τούρκοι κλιμακώνουν και έρχονται δικοί μας άνθρωποι, αρμόδιοι για τα θέματα αυτά και ανοίγουν τέτοια ζητήματα είναι σαν αν δίνουμε ένα μήνυμα ότι πολύ άνετα μπορείτε να συνεχίσετε αυτή την τακτική, εμείς ανεχόμαστε αυτή την προκλητικότητα και στο τέλος της ημέρας θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι και θα συζητήσουμε όλα όσα θέτετε. Στέλνουμε ένα λάθος μήνυμα και θέλω να καταλάβω κιόλας τι εννοούμε συνεκμετάλλευση; Προκύπτει, όμως, ένα απλό ερώτημα. Εάν έχει προηγηθεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τι λόγο έχει η συνεκμετάλλευση.  Ο καθένας θα γνωρίζει τι του ανήκει και που μπορεί να δραστηριοποιηθεί. Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μας πει αν αυτές οι θέσεις του συμβούλου απηχούν και τις δικές του θέσεις. Σε κάθε περίπτωση επειδή τα πράγματα κάθε ημέρα δυσκολεύουν, καλό θα ήταν να πάρει την πρωτοβουλία και να υπάρξει επικοινωνία, συνάντηση,  σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα και να χαράξουμε μία εθνική γραμμή. Για να αισθανθεί ο ελληνικός λαός ασφάλεια ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τουλάχιστον σε αυτό το θέμα μπορούν να συμφωνήσουν σε μία ενιαία γραμμή.

Το προσφυγικό- μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία

Πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή είπα στον κ. Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση που του απεύθυνα ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Μας επέβαλλε αυτή την κατάσταση ο κ. Τσίπρας και όλα αυτά τα χρόνια ήρθαν πολλά χρήματα στη χώρα για να γίνει μία αποθήκη ψυχών και πρέπει αυτό να αλλάξει. Και πρέπει να αισθανθεί ο ελληνικός λαός ότι εκφράζει τη φωνή του στην Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης. Πρέπει η φωνή του ελληνικού λαού να ακουστεί δυνατά. Υπάρχουν τρία ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι  το προσφυγικό / μεταναστευτικό είναι ζήτημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να σηκώσουν όλες οι χώρες το βάρος. Και όποια αρνείται να έχει οικονομικές κυρώσεις. Η υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη ή δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτές τις λογικές και δεν μπορούμε εμείς να σηκώσουμε όλα αυτά τα βάρη ως οι μόνοι πρόθυμοι στην Ευρώπη και να διευκολύνουμε όλους αυτούς τους μάλιστα ακραίους τύπους. Πρέπει το Δουβλίνο να αλλάξει άμεσα, το φωνάζουμε τόσο καιρό και πρέπει να αλλάξουν σημεία της κοινής δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας. Υποτίθεται ότι ήταν έκτακτο μέτρο και ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Δεν γίνεται να μην υπάρχουν επιστροφές από την ενδοχώρα, γιατί τότε δεν θα υπάρξει ποτέ αποσυμφόρηση στα νησιά. Γιατί οι επιστροφές κατευθείαν στις υπόλοιπες χώρες είναι μεν μία διέξοδος αλλά και αυτή καθυστερήσει. Δεύτερο θέμα τα σύνορα. Μου λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι φιλάμε τα σύνορα πάρα πολύ καλά και δεν υπάρχει θέμα. Μα πως τα φυλάμε. Εγώ ήμουν στα Διαβατά πριν από λίγες ημέρες. Ξέρετε τι μου είπαν ότι 3.500 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα μας από τον Έβρο και όχι από νησιά το τελευταίου εξάμηνο και στο διάστημα που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης και δεν έχουν κανένα χαρτί. Δεν πέρασαν από κανένα φυλάκιο, δεν τους έγινε κανένας έλεγχος και τώρα προσπαθούν να συλληφθούν, να καταγραφούν για να κάνουν αίτηση ασύλου. Δηλαδή μπαινοβγαίνουν από τα σύνορά μας ανά πάσα στιγμή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει η Frontex να γίνει πραγματική συνοριοφυλακή. Δεν μπορεί να επιχειρεί στα βόρεια σύνορά μας, να απαγορεύει στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να φεύγουν στο βορρά, στην Ευρώπη και στα ανατολικά σύνορά μας απλώς να παρατηρεί. Θα πρέπει να κάνει προσυνοριακό έλεγχο στα σύνορα της Τουρκίας. Και να σταματάνε τις βάρκες και τους διακινητές στο ξεκίνημά τους. Γιατί ξέρουν και τι στιγμή που ξεκινούν από το έδαφος στην Τουρκία. Να μην κλείνουν τα μάτια  τους στην κατάσταση. Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με την κατάσταση στις δομές γιατί είναι φρικιαστική. Μας δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα κάνει μεγάλες δομές, δηλαδή, γκέτο και μάλιστα στα νησιά. Κλειστές δομές, αλλά οι κλειστές δομές προβλέπονται από δικό μας νόμο και είμαστε οι τελευταίοι που θα διαφωνήσουμε. Αλλά τις κλειστές δομές δεν μπορείς να τις κρατήσεις επ’ αόριστον. Από το νόμο κάποια στιγμή πρέπει να τους αφήσεις ελεύθερους. Αν, λοιπόν, αν δεν ξέρεις που θα πάνε και τι θα τους κάνεις θα έχεις και τις κλειστές δομές και τις ανοιχτές δίπλα. Δηλαδή, ακόμα χειρότερη κατάσταση για τα νησιά. Και να σας πω και το άλλο. Είπε ότι θα κάνει κλειστές δομές δυνατοτήτων να φιλοξενήσουν 18.000 άτομα. Η δυνατότητα του σωφρονιστικού μας συστήματος είναι 10.000 και εδώ και κάτι χρόνια προσπαθούμε να την επεκτείνουμε για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Πως θα γίνει όλο αυτό; Με ποια χρηματοδότηση. Σε ποιο χρόνο θα χτιστούν όλα αυτά;

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ότι  θα μπλοκάρει κρίσιμες αποφάσεις στη Ευρώπη αν χρειαστεί. 

Ξέρετε πως πήρε η Ελλάδα τα μεσογειακά ολοκληρωμένα προγράμματα. Από την πίεση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα ασκήσει βέτο. Και εγώ θυμάμαι τη Θάτσερ να λέει «δεν το συμπάθησα ποτέ, αλλά πάντα έπαιρνε κάτι για τη χώρα του». Αυτό χρειάζεται να πάρουμε κάτι για τη χώρα μας. Και έχω πει στον κ. Μητσοτάκη ότι εγώ θα φωνάζω και στα συνέδρια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος γιατί αυτό τον βοηθάει. Τον βοηθάει να πάει και να πει ότι έχει μία αντιπολίτευση που του κάνει τη ζωή δύσκολη. Και πως εξαγριώνεται ο ελληνικός λαός. Διότι το αυγό του φιδιού καραδοκεί. Και την επόμενη φορά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Ξέρετε πόσοι πρόσφυγες μας αναλογούν. Περίπου 15.000 και αυτή τη στιγμή έχουμε 100.000. Δεν μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα. Και η κυβέρνηση δεν μπορεί να πηγαίνει απλώς στα συνέδρια και να μιλάει. Πρέπει να είναι αποφασιστική και αποτελεσματική. Πριν από ένα χρόνο είχαμε 20.000 στα νησιά και τώρα έχουμε πάνω από 38.000. Έχουν εξαντληθεί οι αντοχές στα νησιά. Στη Σάμο η δομή είναι μέσα στα σπίτια. Και ενώ είχαν συμφωνήσει για μία δομή περίπου 1.500 και μία κλειστή δίπλα για κάποιες εκατοντάδες ανθρώπους, ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης τώρα είναι να γίνει για 5.000 χιλιάδες. Για ποια αποσυμφόρηση μιλάμε.  Ήδη το βόρειο Αιγαίο αρνείται γιατί κατάλαβε ότι θα τους μείνουν και τα κλειστά κέντρα και η Μόρια. Δεν αντέχει η χώρα άλλη Μόρια. Δεν γίνεται να την επισκέπτεται ο αρμόδιος Υπουργός και να φεύγει ικανοποιημένος και να πεθαίνει ένα παιδί από αφυδάτωση, από απλή γαστρεντερίτιδα. Δεν γίνεται να βιάζονται γυναίκες και παιδιά και να ακούω στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης να λένε «εντάξει μία φορά στις τόσες συνέβη». Είναι τραγικά πράγματα αυτά και ντρέπομαι να τα ακούω ως Ελληνίδα. Υπάρχει ανθρωπιστική η κρίση αυτή τη στιγμή που  αφορά και τους πρόσφυγες. Θα έπρεπε αλλιώς να τους υποδεχτούμε. Αυτούς τους 15.000 που μπορούμε. Όχι στους μετανάστες που δεν μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε εργασία στη χώρα μας. Αλλά σε αυτούς τους 15.000 έπρεπε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε αξιοπρέπεια και δυνατότητα ένταξης. Η προηγούμενη «ευαίσθητη» κυβέρνηση δεν είχε ενταξιακό πρόγραμμα και η σημερινή δεν το συζητά καν. Επιτέλους μετά την πίεσή μας γίνεται κάτι για τα ασυνόδευτα παιδιά. Δεν γίνεται να βάζουμε μαζί τα ασυνόδευτά παιδιά με τους μεμονωμένους, αυτούς που έρχονται με ένα σακίδιο στην πλάτη και δεν ξέρουμε τι είναι.

Είναι φανερό ότι κάτω από την πίεση μας γίνονται πράγματα

Έτσι έγινε και στο θέμα των τραπεζών. Ποιος ανέδειξε το θέμα των καταχρηστικών χρεώσεων στις συναλλαγές με τους πολίτες. Θα επανέλθουμε γιατί μας κοροϊδεύουμε και θα επανέλθουμε σκληρότερα. Όπως κάτω από τη δική μας πίεση αναγκάστηκε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τετράμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα ξεκινούσαν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Μόνο εμείς  φωνάζουμε και  φωνάζουμε και γι’ αυτό το νέο διχασμό που ζήσαμε με τα πανεπιστήμια, όπου έπρεπε υποχρεωτικά οι φοιτητές να πάρουν θέση ανάμεσα στη βία των μπαχαλάκηδων και στη βία και στην ασυδοσία και την υπερβολή της αστυνομίας. Υπάρχει άλλος δρόμος και για τα πανεπιστήμια με τα ανοιχτά και πολύχρωμα πανεπιστήμια που λέμε εμείς. Ούτε σε αυτό μας άκουσε ο κ. Μητσοτάκης να ψηφίσουμε από κοινού μία διάταξη. Εμείς προτείναμε μία παραλλαγή της διάταξης της δική μας κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να εξομοιώσει τα πανεπιστήμια με την πλατεία να μπαινοβγαίνει η αστυνομία όποτε θέλει ανεξάρτητα αν γίνεται μία αξιόποινη πράξη. Και του είπα του κ. Μητσοτάκη ότι στις πλατείες γίνεται το παραεμπόριο και διακινούνται τα ναρκωτικά και δεν βλέπω κανένα αποτέλεσμα. Η αστυνομία έπρεπε να μπει στην ΑΣΟΕΕ για το υπόγειο και το οπλοστάσιο, αλλά δεν μπορεί να μπαίνει αν πάσα στιγμή και να λέει έλα εδώ εσύ δείξε μου αν έχεις χαρτιά πάμε στο αστυνομικό τμήματα. Και μπορεί να γίνει αυτό με βάση τη διάταξη που πέρασε ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να μπει όταν υπάρχει αξιόποινη πράξη και χωρίς άδεια από  κανένα ακαδημαϊκό όργανο γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα στο προηγούμενο νόμο. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μπαινοβγαίνει η αστυνομία στα πανεπιστήμια όποτε θέλει αυτή και εμάς δεν θα μας βρει αυτό ποτέ σύμφωνους αυτό.

Όσο πιο σκληρή αντιπολίτευση κάνουμε στη Κυβέρνηση, τόσο πιστεύω ότι ευκολότερα θα συνεννοηθούμε σε κομβικά ζητήματα

Όσο πιο σκληρή αντιπολίτευση κάνουμε στη Κυβέρνηση, τόσο πιστεύω ότι ευκολότερα θα συνεννοηθούμε σε κομβικά ζητήματα και θα περάσουμε αυτά που θεωρούμε εμείς ότι χρειάζεται συνεννόηση με μεγάλες πλειοψηφίες στη Βουλή. Όσο πιο σκληροί είμαστε, αυτό που κάνουμε εμείς όταν λέμε όχι και έχουμε μία συγκεκριμένη αντιπρόταση, γιατί λέμε όχι, όσο το κάνουμε αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης γιατί πρέπει να συμφωνήσει μαζί μας.

Προσπαθούν να μας χτυπήσουν με ψέματα, με fakenews

Σε ποια βάση θα γίνει το αντιπολιτευτικό μέτωπο με το κ. Τσίπρα. Όταν κυβερνούσε ήταν πολλές οι διαφωνίες μας αλλά σε ότι συμφωνούσαμε εμείς βάλαμε πλάτη. Ξέρετε ότι προοδευτικό ψηφίστηκε από τη κυβέρνησή του ψηφίστηκε με τις δικές μας ψήφους γιατί ο συγκυβερνήτης του ήταν εναντίον. Και ήταν απαράδεκτη η προβοκάτσια που έκαναν τα στελέχη του. Άνθρωποι με κάποια διαδρομή ξεφτιλίστηκαν γιατί φάνηκε ότι έγραφαν ψέματα στα socialmedia, ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν ψήφισε μία σωστή διάταξη στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του Συντάγματος που αφορούσε τις διακρίσεις. Προσπαθούν να μας χτυπήσουν με ψέματα με fakenews με διαστρέβλωση των θέσεων τους, αλλά αυτό δεν πρόκειται να περάσει.

Εμένα με ενδιαφέρει να στηρίξω τους μεσαίους και τους πιο αδύναμους

Και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση τους αφήνει απ’ έξω. Η πραγματικότητα λέει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν πρέπει να ελαφρύνει καθόλου και να βοηθήσει όσους έχουν εισόδημα 20.000 μεικτά και πάνω και ελάχιστες είναι ελαφρύνσεις γι’ αυτούς που έχουν από 12.000 μεικτά έως 20.000 μεικτά. Δεν θα το αφήσουμε έτσι.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η " ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ ΕΦΕΡΕ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣυνέντευξη Απόστολου Πάνα, Βουλευτή Χαλκιδικής Κινήματος Αλλαγής στην «Νέα Σελίδα»