Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.

Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στερείται ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και φαίνεται να μην είναι ρεαλιστικός.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή προπαγάνδα με την απόλυτη στήριξη των φιλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και επιμένει σε μια παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Μετά την «ελπίδα» του κ. Τσίπρα, που δεν ήρθε ποτέ και το «μέλλον» του κ. Μητσοτάκη δεν φαίνεται να αρχίσει ποτέ. Το 2020 είναι ίδιο με το 2019 και οι ελπίδες μετατίθενται για το 2021.
Ο προϋπολογισμός παραμένει δημοσιονομικά δεσμευμένος από τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να αλλάζει κρίσιμες πλευρές της οικονομικής πολιτικής.
Ο καθρέφτης των κοινωνικών ευαισθησιών μιας κυβέρνησης είναι οι δαπάνες που διατίθενται στο κοινωνικό κράτος. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η σταδιακή ανατροπή των εγγυήσεων του εργατικού δικαίου και τελικά το ίδιο το κοινωνικό κράτος. Τα βήματα της πεντάμηνης διακυβέρνησής της είναι αποκαλυπτικά:
Τον Αύγουστο, με μια τροπολογία τελευταίας στιγμής, με την οποία αναίρεσε τις διακηρύξεις σας περί καλής νομοθέτησης, αφαίρεσε σημαντικά δικαιώματα από τους εργαζόμενους, ευνοώντας την αυθαιρεσία των εργολάβων με την κατάργηση της αποτελεσματικής άσκηση του δικαιώματος προστασίας των εργαζομένων στις περιπτώσεις απόλυσης χωρίς βάσιμο λόγο.
Τον Οκτώβρη, στο περίφημο αναπτυξιακό νόμο, επανέφερε τη λογική της «εσωτερικής υποτίμησης» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, οδηγώντας στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας. Νομιμοποίησε τις ενώσεις προσώπων, προέβλεψε ότι οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν των επιχειρησιακών, ενίσχυσε επικίνδυνα τον ρόλο του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας.
Τον Δεκέμβρη, παρά το βάρος των ευθυνών, αντιμετωπίζει τον πρώτο προϋπολογισμό της σαν ένα όχημα της δεξιάς νεοφιλελεύθερης αντίληψής της, όπου η κοινωνική πολιτική μετατρέπεται σε επιχείρηση κοινωνικής εκκαθάρισης. Αντί οι αδύναμοι να ενισχύονται, εξουθενώνονται περισσότερο. Αντί οι μικρομεσαίοι να πάρουν μια ανάσα, επεκτείνονται τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη, που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η υπερφολόγηση σε συνδυασμό με τις αρνητικές οικονομικές επιδόσεις συνεχίζουν να καθιστούν αδύνατο σε πολλούς πολίτες να εξοφλούν τις οφειλές προς το δημόσιο, μολονότι το θέλουν.
Ο Προϋπολογισμός του 2020 δεν απαντά στο βασικό ερώτημα: Τι θα κάνει η Κυβέρνηση με τα αναδρομικά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις;
Το ταμειακό ισοζύγιο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης είναι πλασματικό. Θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας και από την υποεκτίμηση δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων. Η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατομμύρια δεν θα υλοποιηθεί.
Η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας είναι ζοφερή.
Οι όποιες νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, αφορούν κυρίως μερική απασχόληση και χαμηλούς μισθούς.
Στους πρώτους τρεις μήνες ισχύος της ρύθμισης για ασφαλιστικές εισφορές, τέθηκαν ήδη εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων 22.389 οφειλέτες γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, ενώ ρυθμίστηκαν μόλις 4,5 δισεκατομμύρια σε σύνολο 35,5 δισεκατομμυρίων ευρώ οφειλών.
Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πλέον στον αέρα.
Στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το αφορολόγητο των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τις ομάδες παραγωγών, καμία μέριμνα για την ελάφρυνση της φορολογίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Στη Βοιωτία τα χαρακτηριστικά που «διαπρέπουν» είναι η ανεργία και η έλλειψη επενδύσεων, η ακρίβεια και τα χαμηλά εισοδήματα, η έλλειψη αισθήματος αναπτυξιακής προοπτικής.
​Η Ελλάδα, σε αυτή την εποχή των απειλών και των προκλήσεων, έχει ανάγκη από όραμα, από σχέδιο και βαθιές αλλαγές και ανατροπές. Αυτό προϋποθέτει έναν άλλο προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που δεν εστιάζεται σε κωδικούς απλούς, αλλά που προβλέπει μια νέα κατανομή πόρων.
Βασική αρχή του Κινήματος Αλλαγής είναι η υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους, το οποίο αντιλαμβανόμαστε όχι σαν βαρίδι – όπως η δεξιά νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας – αλλά σαν επένδυση στον άνθρωπο, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη, με όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, έχει μια μόνο επιλογή. Να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας, πατήστε εδώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.