Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και ειδικού αγορητή του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας»

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2020

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της Υγείας – Ανάπτυξη των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης.


Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας δημιουργείται μία δομή γραφειοκρατική, συγκεντρωτική και αμφίβολης αποτελεσματικότητας, την ώρα που η κοινωνία χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, ένα δημόσιο σύστημα υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και των προκλήσεων που αυτή συνεπάγεται.


Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
• Οι προκλήσεις στην Δημόσια Υγεία είναι πολλαπλές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Γι΄αυτό, σκοπός του συστήματος υγείας μιας χώρας, πρέπει να είναι η διασφάλιση και η βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών μέσω της πρόληψης, της περίθαλψης και της θεραπείας, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού.
• Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον χώρο της Υγείας και οφείλουν όλοι να σταθούν με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα στο κρίσιμο αυτό ζήτημα ειδικά τώρα που:
◦ Η απειλή για τη δημόσια υγεία είναι ιδιαίτερα ορατή.
◦ Ο κορωνοϊός είναι εδώ και η εξάπλωσή του θα συνεχιστεί σε όλο τον κόσμο.
◦ Η πρόκληση για την κυβέρνηση και τους πολίτες ουσιαστικά μόλις αρχίζει.
• Το πολιτικό σύστημα οφείλει να διαχωρίσει τη μεγάλη εικόνα από τη μικρή.
◦ Η μεγάλη εικόνα είναι η καθιέρωση από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εδώ και πολλά χρόνια, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το άνοιγμα νοσοκομείων στην περιφέρεια, την παροχή περίθαλψης και στους φτωχούς ανθρώπους, που αλλιώς θα πέθαιναν στο σπίτι, γιατί δεν είχαν χρήματα.
◦ Η μικρή εικόνα είναι οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν κατά την υλοποίηση του.
• Χωρίς αμφιβολία όμως, το ΕΣΥ – με τις όποιες στρεβλώσεις – συνιστά τη μεγαλύτερη κοινωνική τομή που έχει υπάρξει στην μεταπολεμική Ελλάδα και η Νέα Δημοκρατία έρχεται και βήμα-βήμα το μετατρέπει σε κάτι διαφορετικό.
• Οι προβλέψεις της Κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία κινδυνεύουν να μείνουν μια έκθεση ιδεών, άλλο ένα νομοθετικό πυροτέχνημα και ένας μηχανισμός τακτοποίησης ημετέρων.
• Στη δημόσια υγεία η συστηματική προσπάθεια και η συλλογική δράση είναι αναγκαίες για την αποτροπή των πηγών κινδύνων και της διάσωσης των ασθενειών, γιατί η τιμιότητα αξίζει περισσότερο από την ελπίδα.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, πατήστε εδώ.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δευτερολογία Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής : Στηρίξτε το προσωπικό των Νοσοκομείων – Να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για την οικονομία»