Σε Ομιλίες

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους αντίδραση πολιτική, διπλωματική ή και άλλη»

Πρώτα απ’ όλα να σας μεταφέρω ένα μήνυμα από τη συνεδρίαση της Τρίτης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ένα μήνυμα εθνικής ενότητας. Με την εμπειρία μου, ως ο Υφυπουργός που πρότεινε στη Βουλή για λογαριασμό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία αυτού του οργάνου το 2002, ως Υφυπουργός που συμμετείχα στις πρώτες συνεδριάσεις υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά υπό την ιδιότητα του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου αυτού, όποτε δεν ήμουν Υπουργός, ουδέποτε είχα νιώσει τέτοια προσφορά ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, από όλες όσες ήταν εκεί. Δεν συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα με δική του επιλογή. Από όλες, επαναλαμβάνω. Δεν υπήρξε τοποθέτηση εκεί που να αποκλίνει από αυτό που ο λαός έχει ανάγκη σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή την ενότητα των πολιτικών του δυνάμεων.

Θέλω να υπογραμμίσω τη θετική απόφαση που ελήφθη προχθές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογραμμίζω τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής της κ. Γεννηματά.

Εμείς στο σοσιαλιστικό Κόμμα προτείναμε και εισηγηθήκαμε ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Η πολιτική καταδίκη είναι καλή αλλά δεν φτάνει. Και όπως ξέρουμε πάρα πολύ καλά, η καταδίκη της Τουρκίας για τα θέματα της Κύπρου υπήρξε ολόπλευρη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον υψηλότερο βαθμό των οργάνων που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις, αλλά η Κύπρος ανέλαβε να εξειδικεύσει τις κυρώσεις. Περνάνε οι μήνες και κυρώσεις δεν υπάρχουν ακόμη. Άρα η καταδίκη είναι θετική, αλλά αναμένουμε την πληροφόρηση για το είδος των κυρώσεων που σκέφτεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβληθούν στην Τουρκία για την ψευδο-συμφωνία, την άκυρη συμφωνία που υπέγραψε με την επίσης ψευδο-κυβέρνηση της Λιβύης.

Θετικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, θετική λόγω πλαισίου και λόγω συγκυρίας είναι και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Έρχεται, όμως, η ζωή να σου πει ότι το πολιτικό επίπεδο, στη διεθνή κίνηση των οργανισμών και των διεθνών διασκέψεων που γίνονται για τα θέματα του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πολιτικής είναι καλό, αλλά υπάρχουν γεγονότα, τα οποία κατά παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας σε αναγκάζουν να πάρεις μέτρα.

Διαβάσαμε χθες στα μέσα ενημέρωσης τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, ότι μετά την Πρωτοχρονιά σε αυτά τα ψευδο-όρια θαλασσίων ζωνών, που έχει αυτή η άκυρη συμφωνία καταγράψει, θα γίνουν σεισμικές έρευνες. Αυτή η δήλωση, που δίνει και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, αναγκάζει όλους εμάς, πέρα από τα λόγια, να δούμε και τα θέματα της πράξης.

Γιατί στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συζητήσαμε για ένα θέμα διπλωματίας και άμυνας ταυτοχρόνως, όχι μόνο διπλωματίας. Γιατί έτσι είναι το θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας σήμερα. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους αντίδραση πολιτική, διπλωματική ή και άλλη. Αυτά είναι τα κατεπείγοντα θέματα που έχει η χώρα και πρέπει όσο μπορεί πιο γρήγορα να δει τις ενέργειες που πρέπει να κάνει και σε διπλωματικό επίπεδο και σε αμυντικό αποτρεπτικό επίπεδο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.