Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ

ΜΕΛΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ &

Δ/ΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 

«ΠΡΩΪΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»

ΜΕ ΤΟΥΣ Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗ ΚΑΙ Μ. ΒΟΥΣΟΥΛΑ

Μ. Όθωνας: Ο «illustration λαϊκισμός» της ΝΔ θα αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος με τον παρωχημένο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε προτείνει μία συγκεκριμένη λιτή και λειτουργική διάταξη για το παν/κό άσυλο.  

Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι είναι απαραίτητη μια νομοθετική παρέμβαση για το άσυλο της ανομίας, διότι προφανώς έχει αποδειχθεί, ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην διαχείριση αυτού του προβλήματος. Έχουμε προτείνει μία συγκεκριμένη λιτή και λειτουργική διάταξη χωρίς τις πολιτικά επικίνδυνες αλλά και νομοθετικά άγαρμπες διατυπώσεις που περιέχει η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση. Τοποθετηθήκαμε στην επιτροπή, νομίζουμε ότι η καθαρή θέση επαναφοράς της διάταξης του Νόμου 4009, που όλοι μαζί είχαμε ψηφίσει στη Βουλή το 2011, δίνει μια λύση στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια ευρύτερη συναίνεση.

Η δυσκολία αρχίζει την επόμενη ημέρα.

Όμως για να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς πρέπει να πούμε ότι είναι εκτός πραγματικότητας η ψευδαίσθηση ότι με την ψήφιση μιας  οποιασδήποτε διάταξης την άλλη μέρα τα Πανεπιστήμια θα γίνουν μπαξέδες!

Αντίθετα η δυσκολία αρχίζει την επόμενη ημέρα. Η εφαρμογή και η επιχειρησιακή προσέγγιση θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Όχι για λόγους πολιτικής ευαισθησίας αλλά και για λόγους αποτελεσματικότητας και αποφυγής καταστάσεων για τις οποίες κανένας δεν θα είναι ευτυχής.  

Η διάταξη όπως είναι διατυπωμένη στο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν αποτρέπει, αλλά εγκαθιστά και την προληπτική δράση. Δηλαδή  δεν ορίζει ως προϋπόθεση εφαρμογής  το αν και όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις αλλά ορίζει γενικώς ότι εντός των χώρων των πανεπιστημίων, οι «αρμόδιες  αρχές ασκούν πλήρως τα καθήκοντα τους». Δηλαδή πάσης φύσεως κρατικές αρχές δρουν ακόμα και προληπτικά, χωρίς να τελείται αξιόποινη πράξη. 

Αυτή η λογική «πονάει  χέρι κόβω κεφάλι» ανοίγει επικίνδυνους ατραπούς. Είναι μια γενικότερη αντίληψη που υιοθετεί η συντηρητική κυβέρνηση σε όλα τα θέματα προς χάριν δήθεν της αποτελεσματικότητας. Φοβάμαι ότι ο μεταμοντέρνος λαϊκισμός της ΝΔ  επί της ουσίας δεν διαφέρει από τον  παρωχημένο και πρωτόγονο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό που ζούμε αυτό τον μήνα δεν είναι τίποτα άλλο από ένας «illustration λαϊκισμός» ο οποίος θα αποδειχθεί τελικά εξίσου επικίνδυνος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΝΔ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4009.11 ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ; ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ;