Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Το ζήτημα της ασφαλούς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, από τη στιγμή που ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε τους δικαιούχους ότι άνοιξε η σχετική πλατφόρμα του συστήματος, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, Απόστολος Πάνας και Ανδρέας Πουλάς, αξιώνοντας απάντηση από τους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα αφορούσε την διαδικασία, δεδομένου ότι προβλεπόταν τόσο ηλεκτρονική, όσο και αυτοπρόσωπη υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, οι οποίοι ωστόσο αναμενόταν να προτιμήσουν την δια ζώσης μέθοδο, αφού οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και συνεπώς όχι και τόσο εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές διαδικασίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, εύλογα, τέθηκε το ερώτημα, για το ποια μέτρα οι συναρμόδιοι Υπουργοί είχαν λάβει, προκειμένου να μην επικρατήσει συνωστισμός στα κέντρα υποδοχής, λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων (περίπου 650.000), καθώς και για το ποιος θα διασφάλιζε την επίβλεψη και την τήρηση των μέτρων αυτών, ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι αγρότες, οι υπάλληλοι, αλλά και όλος ο πληθυσμός της χώρας,  που κάνει στην συντριπτική πλειοψηφία του, μια τεράστια προσπάθεια, έχοντας αλλάξει δραματικά τη ζωή του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με σχετική του απόφαση τροποποίησε, κατόπιν, την αρχική του απόφαση και έτσι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020 θα κατατίθενται πλέον μόνο ηλεκτρονικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς (1) Υγείας και (2) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τον κορωνοϊό και για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ»

Πριν από λίγες μόλις ημέρες, με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε τους δικαιούχους ότι άνοιξε η σχετική πλατφόρμα του συστήματος υποδοχής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2020, (δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2020), με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις να υποβάλλονται ως την 15 Μαΐου 2020. 

Προφανώς, σε συνθήκες πανδημίας, αν η υποβολή ήταν μόνο ηλεκτρονική, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, οι δηλώσεις υποβάλλονται και αυτοπροσώπως στα πιστοποιημένα κέντρα υποδοχής δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, κάτι μάλιστα που φαίνεται να προτιμούν οι περισσότεροι αγρότες, δεδομένου ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περίπου 650.000  και η ηλικία τους είναι κατά μέσο όρο πάνω από 60 έτη. 

Υπό αυτό το πρίσμα, εύλογο είναι το ερώτημα που τίθεται, για το ποια μέτρα έχουν ληφθεί, προκειμένου να μην επικρατήσει συνωστισμός στα κέντρα υποδοχής, καθώς και για το ποιος θα διασφαλίσει την επίβλεψη και την τήρηση των μέτρων αυτών, ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι αγρότες, οι υπάλληλοι, αλλά και όλος ο πληθυσμός της χώρας,  που κάνει στην συντριπτική πλειοψηφία του, μια τεράστια προσπάθεια, αλλάζοντας δραματικά τη ζωή του.

Δεδομένου ότι κατά τις πρόσφατες πληρωμές των συντάξεων, κατά τις οποίες οι δικαιούχοι συνωστίστηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών διαφάνηκε μια προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών στους ηλικιωμένους πολίτες, οι οποίοι «δεν έχουν γνώσεις e-banking» (!).

Δεδομένου ότι τέτοιες εικόνες δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν και για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ 2020,  γιατί σε συνθήκες πανδημίας ο κοινωνικός αυτοματισμός και η «ανθρωποφαγία» περισσεύουν με κάθε ευκαιρία.

Δεδομένου ότι δεν μπορεί να χαθεί ο αγώνας όλου του λαού μας, για τυχόν αστοχίες και αμέλειες του συστήματος, το οποίο πολλές φορές αδυνατεί να προβλέψει. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: 
Πως (και με ποιο τρόπο) προτίθενται να διασφαλίσουν ότι δεν θα εμφανίσουν τα κέντρα υποδοχής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2020, εικόνα αντίστοιχη με αυτήν των τραπεζών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Νομός Λάρισας

Απόστολος Πάνας

Νομός Χαλκιδικής

Ανδρέας Πουλάς

Νομός Αργολίδας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ερώτηση στη Βουλή: Ανάγκη τροποποίησης νομοθεσίας για τους αποφοίτους Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών έτους 1992