Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Με τρεις ταυτόχρονες ερωτήσεις το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε την συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τον προγραμματισμό παράδοσης των  δύο πυραυλάκατων στο Πολεμικό Ναυτικό και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με τις τρεις ταυτόχρονες ερωτήσεις προς τα Υπουργεία Άμυνας, Ανάπτυξης και Εργασίας, οι Βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Μπιάγκης και Γιώργος Μουλκιώτης κατέθεσαν τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη συνέχιση λειτουργίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας που αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη ναυπηγική μας βιομηχανία και απαίτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες κινήσεις. Η επιχείρηση μπορεί και πρέπει  να προχωρήσει με ένα υγιές επενδυτικό σχήμα, διασφαλίζοντας απόλυτα την απασχόληση, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ολοκλήρωση των δύο (2) πυραυλάκτων αλλά και τη δυνατότητα ναυπήγησης νέων πλοίων και υποστήριξης του πολεμικού ναυτικού.

Στον Υπουργό Άμυνας, με αναφορά και στην κρισιμότητα της τρέχουσας συγκυρίας και την άμεση ανάγκη για την επιχειρησιακή λειτουργία των δύο πλοίων λόγω της αυξανόμενης προκλητικότητας στο Αιγαίο, τέθηκε το θέμα της συνέχισης του προγράμματος, με προγραμματισμό παράδοσης των δύο πυραυλάκατων με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. 

Σε καμία περίπτωση τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου δεν πρέπει να γίνει η Εθνική Άμυνα και οι δύο πυραυλάκατοι θύμα της μη επίτευξης λύσης αλλά ούτε και εργαλείο για την πίεση του σημερινού ιδιοκτήτη.

Στον Υπουργό Εργασίας τέθηκε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι 600 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους καθώς η εταιρία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» («ΝΒΒΕ Α.Ε.») φέρεται να τους χρωστάει συνολικά πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ. 

Επιπλέον, το μέλλον τους είναι αβέβαιο δεδομένου ότι οι ίδιοι ζουν με το 70% του μισθού τους, που καταβάλλεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την εν ισχύει σύμβαση, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου 2020 και ζητήθηκαν απαντήσεις για τα άμεσα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να πληρωθούν οι 600 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας τα δεδουλευμένα τους, αλλά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ώστε να μην βρεθούν σε αδιέξοδο μετά τις 31 Μαρτίου 2020.

«Η προστασία των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πέσουν θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουλκιώτης.

Στον Υπουργό Ανάπτυξης τέθηκε το ζήτημα της δεινής οικονομικής κατάστασης της εταιρείας των Ναυπηγείων Ελευσίνας με συσσώρευση υψηλού χρέους αλλά και της αναξιοπιστίας που έχει επιδείξει.

Ζητήθηκε η κατάθεση σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης και τη διασφάλιση της λειτουργίας του Ναυπηγείου, των θέσεων εργασίας  και όπως τόνισε ο κ. Μπιάγκης «Το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων. Είμαστε δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων και των οικογενειών τους και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση αυτή».

Οι απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών κινήθηκαν στο γενικό πλαίσιο της επιδίωξης όλων για λειτουργία και ανάπτυξη των ναυπηγείων, μίλησαν για την αντιγραφή της διαδικασίας που εφαρμόστηκε στα ναυπηγεία της Σύρου, χωρίς όμως να απαντήσουν για το συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα που ζητήθηκε και χωρίς να διαβεβαιώσουν ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και το πρόγραμμα των δύο πυραυλάκατων δεν θα πέσουν θύμα των αντιτιθέμενων συμφερόντων.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.