Σε Ομιλίες

Σημεία ομιλίας του Δημάρχου Αθηναίων και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γνωρίζοντας ότι το επόμενο χρονικό διάστημα καλούμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε τρείς μεγάλες μάχες.

Η πρώτη μάχη ξεκινά από εμάς τους ίδιους, τον χώρο μας, το κόμμα μας, δηλαδή τον συλλογικό μας εαυτό. 

Δεν πρόκειται για  μάχη επιβίωσης. 

Διότι το ζητούμενο για μας δεν είναι η διασφάλιση της πολιτικής μας ύπαρξης. 

Αλλά η δυνατότητα να εκφράσουμε, ξανά, μαζικά, τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, μέσα από τις ιδέες μας, τις αρχές και τις αξίες μας. 

Και θα το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης. 

Όπως, το κάναμε, μονάχα εμείς, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Και το κάναμε επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο. 

Έναντι της ΝΔ των Ζαππείων αλλά και απέναντι στον  ΣΥΡΙΖΑ των αντιμνημονίων.

Και για να μιλήσουμε με ονόματα, έναντι του κυρίου Σαμαρά, αλλά και του νυν προέδρου της ΝΔ, του κυρίου Μητσοτάκη, οι οποίοι καταψήφισαν τη μοναδική λύση για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία, μία χρεοκοπία την οποία αυτοί έφεραν.

‘Εναντι και του κυρίου Τσίπρα βεβαίως, ο οποίος στο όνομα μιας δήθεν εθνικής αξιοπρέπειας, στοχοποίησε, λοιδόρησε, εξύβρισε, στιγμάτισε, όσους προσπάθησαν να κρατήσουν τη χώρα όρθια.

Αλλά κυρίως, δίχασε τον ελληνικό λαό. 

Και αφού κατέλαβε την εξουσία, πρώτα εγκατέλειψε τους συνοδοιπόρους του και στη συνέχεια ξέχασε και τα περί εθνικής αξιοπρέπειας. 

Συντρόφισσες και σύντροφοι, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαφορά μας με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ: η ανάληψη της ευθύνης στις κρίσιμες εθνικές στιγμές. Γιατί αυτός είναι ο αληθινός πατριωτισμός.

Και αυτή την ευθύνη την πληρώσαμε, ακριβά και δυσανάλογα.

Όμως, η ευθύνη αφορά εμάς, τη συνείδησή μας, τις αρχές μας, το ότι είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τα συμφέροντα αυτού του τόπου και όχι τα δικά μας. 

Στην πολιτική όμως, η ευθύνη από μόνη της δεν αρκεί. 

Οι ιδέες είναι αυτές που θα σφυρηλατήσουν τη σχέση μας μέσα στον χρόνο και θα μας μεγαλώσουν.

Είναι το πολιτικό σχέδιο αυτό που θα μας πάει μπροστά. 

Σήμερα πια, μετά από μία μεταβατική περίοδο που ξεκαθάρισαν αρκετά, είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ. 

Να τελειώνουμε μια και έξω με την εσωστρέφεια, τη γκρίνια και τη μιζέρια.Να

γίνουμε μία γροθιά, απέναντι στη ΝΔ που θέλει τις ψήφους μας, αλλά και

απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει τη διάλυσή μας! Εμείς δεν θα τους

κάνουμε τη χάρη! Ούτε στον ένα ούτε στον άλλο!!

Έχουμε την πολιτική μας βάση γι΄αυτό. Είναι το “Σχέδιο Ελλάδα”.

‘Ενα πρόγραμμα σύχρονο και προοδευτικό! Που οριοθετεί με σαφήνεια τις διαφορές μας από τον συντηρητισμό. 

Και μαζί με το σχέδιο, υπάρχουν τα πολιτικά πρόσωπα, με ικανότητες και πολιτική συγκρότηση που μπορούν να το κουβαλήσουν πάνω στους ώμους τους, να το εκφράσουν, να πείσουν γι΄ αυτό. Και σας βεβαιώνω, πως έχουμε στελέχη, πραγματικά άξια. Και χρειαζόμαστε περισσότερα νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή. Τολμήσαμε σε αυτό. Να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. 

Αγαπητές φίλες και φίλοι, το Κίνημα Αλλαγής καλείται να μεταφέρει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ένα μήνυμα προοδευτικό, με θέση στα κύρια πολιτικά διλήμματα, με μέτωπα απέναντι στις κατεστημένες ομάδες συμφερόντων, με διάθεση να συγκρουστεί με κάθε τι που κρατά τη χώρα καθηλωμένη στην αβελτηρία και στο χθες.

 Αλλά και με συνθέσεις, ισορροπίες, συμβιβασμούς, όπου αυτό απαιτεί το εθνικό μας συμφέρον, η εθνική προοπτική της πατρίδας μας.

Έρχομαι στη δεύτερη μάχη, που είναι και η σημαντικότερη γιατί σε αυτήν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας. 

Από τις 21 Αυγούστου ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαιώνει, με απίστευτη ελαφρότητα, ότι βρισκόμαστε εκτός μνημονίων και ότι «τα δύσκολα πέρασαν». Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι και πάλι λέει ψέμματα! Γιατί όχι μόνο παραμένουν τα επαχθή μέτρα, όπως το Υπερταμείο και τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, αλλά κυρίως επειδή οι αιτίες που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία παραμένουν σχεδόν ακέραιες.

Και όμως, δεν ακούμε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τη ΝΔ για το ποια Ελλάδα θέλουν σε δέκα χρόνια από σήμερα. 

Δεν αναφέρονται στο μέλλον, διότι πολύ απλά δεν έχουν σχέδιο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει πάση θυσία τη διατήρηση του status quo, ενώ η ΝΔ επιδιώκει την ολική επαναφορά της στην εξουσία, δίχως όμως να έχει κάνει την παραμικρή αυτοκριτική. 

Κανείς από τους δύο δεν θέλει να αλλάξει την εξουσία, αλλά μόνον να την καρπωθεί. 

Έτσι δεν έκαναν διαδοχικά, το 2012 και το 2015, η αριστερή και δεξιά εκδοχή του αντιμνημονιακού μύθου;

Ζητούμενο για εμάς δεν είναι η κατάκτηση της εξουσίας, αλλά η επαναθέσμισή της, με ισχυρή Δημοκρατία και Κράτους Δικαίου, με ενδιάμεσους θεσμούς που εγγυώνται τα ατομικά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος και κράτος πρόνοιας που δεν οδηγεί σε φιλοδωρήματα προνοιακών επιδομάτων, αλλά στην ενεργή κοινωνική επανένταξη, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Φίλες και φίλοι πρέπει να σηκώσουμε την χώρα στο πόδι και να μεταφέρουμε παντού το αίτημα ανόρθωσης. 

Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό προοδευτικό κόμμα, αν δεν το διακατέχει ένα βαθύ και ριζοσπαστικό αίτημα ανόρθωσης. Ειδάλλως, γινόμαστε κι εμείς απλοί διαχειριστές της εξουσίας.

‘Ομως, το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι χρήσιμο για την χώρα μόνο για το σχέδιο και τα στελέχη του. 

Προπαντός είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, με ανυποχώρητο μέτωπο απέναντι στους εχθρούς της, που εκφράζονται σήμερα μέσω της νεοναζιστικής Χ.Α., αλλά και απέναντι σε εκείνους που αντιμετωπίζουν την Δημοκρατία εργαλειακά και όχι ως αξία καθεαυτήν. 

Το πολίτευμά μας ευτυχώς, παρά τους ισχυρούς κραδασμούς που προκάλεσε ο διχασμός στις Πλατείες των Αγανακτισμένων και το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα του 2015 άντεξε. 

Αλλά για πόσο ακόμη; 

Εκφράζω την αγωνία μου από αυτό εδώ το βήμα ότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίσουν  το παιχνίδι του διχασμού και της πόλωσης, η Δημοκρατία μας  θα πληγεί ανεπανόρθωτα. 

Κι αν στεκόμαστε ακόμα όρθιοι και δεν έχουμε οδηγηθεί σε αλληλοσπαραγμό είναι γιατί όχι μόνο η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρώπη, αλλά και γιατί η Ευρώπη παρέμεινε στην Ελλάδα.

Κι εδώ έρχομαι στην τρίτη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε, τη μάχη των ευρωεκλογών.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά η προεκλογική εκστρατεία δεν διεξάγεται με άξονα αναφοράς την Ευρώπη, αλλά την Ελλάδα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μέσω των ευρωεκλογών να αποκτήσει νέους πολιτικούς φίλους, με γνώμονα την κομματική του επιβίωση την επομένη των εθνικών εκλογών. 

Η ΝΔ θέλει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε ένα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα» και να τις μετατρέψει σε παράσταση νίκης πάλι ενόψει των βουλευτικών εκλογών. 

Αμφότεροι όμως είναι εκτός θέματος, και μάλιστα σήμερα που το ευρωπαϊκό εγχείρημα δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, την ώρα που πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο ευρωπαϊκά από κάθε άλλη φορά.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει διατυπώσει μια φιλόδοξη ατζέντα, το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη, ένα κείμενο από το οποίο πρέπει όλοι να παραδειγματιστούμε και να εμπνευστούμε. 

Ωστόσο δεν αρκεί μόνον αυτό!

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα υπήρξε περισσότερο υπόθεση των πεφωτισμένων ελίτ, αντλώντας νομιμοποίηση από το αποτέλεσμα της ευημερίας που απολάμβαναν τα κράτη-μέλη. 

Σήμερα όμως η νομιμοποίηση δια του αποτελέσματος, όχι μόνον δεν αρκεί, αλλά και δεν υπάρχει. 

Οι ευρωπαϊκοί λαοί ανυπομονούν να ακούσουν επιχειρήματα για περισσότερη Ευρώπη. 

Ας θυμηθούμε πρόσφατα τις έξι  εκατομμύρια υπογραφές στη Μεγάλη Βρετανία για την αποφυγή του Brexit. 

Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει κάποιος να βγει έξω και να μιλήσει ανοιχτά για τα μεγάλα διακυβεύματα της Ευρώπης, τα οποία δεν είναι αδιάφορα για τον Ευρωπαίο πολίτη, αλλά καθορίζουν αποφασιστικά την καθημερινότητα και το μέλλον του.

Κι εδώ έρχεται ο ρόλος του κάθε υποψήφιου στις ευρωεκλογές. 

Εγώ προσωπικά αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής, γιατί πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί  ένα πεδίο μάχης και είμαι διατεθειμένος να προσφέρω την εμπειρία που αποκόμισα από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και του Δημάρχου Αθηναίων. 

Αν κάτι έμαθα από την έως τώρα σταδιοδρομία μου για την Ευρώπη, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει επί τέλους να αξιοποιήσει τις  ευκαιρίες που βρίσκονται εκεί και την περιμένουν. 

Η Ευρώπη έχει σταθεί πρωταγωνιστής στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην υλοποίηση προγραμμάτων και στρατηγικών με τελικό ωφελούμενο τον Έλληνα πολίτη.

Θέλω με την δική μου φωνή να σπάσω τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για την Ευρώπη. Κυρίως όμως θέλω να συμβάλω στη διόρθωση των θεμελιωδών προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα την Ευρώπη, όπως είναι το δημοκρατικό έλλειμμα, η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική γήρανση και οι κοινωνικές ανισότητες. 

Ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά δεν καταπολεμώνται με συνθήματα, αλλά με τεκμηριωμένες προτάσεις και επιχειρήματα.

Το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής είναι ένα ψηφοδέλτιο που ανταποκρίνεται στο επιτακτικό της συγκυρίας, όχι με όρους βιτρίνας, αλλά με βάση την επιτακτικότητα και το επείγον των στιγμών που ζούμε ως ευρωπαίοι.

Φίλες και φίλοι, η χώρα μας έχει ανάγκη την παράταξή μας και η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο προοδευτικό αφήγημα που σήμερα το διατυπώνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.  Στην πατρίδα μας, η δημοκρατική παράταξη όχι μόνο εμβάθυνε την Δημοκρατία, αλλά πέτυχε και τον εξευρωπαϊσμό της χώρας με ισότιμους όρους απέναντι στα άλλα κράτη-μέλη. Να μην ξεχνάμε ότι ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά κρίση η χώρα μας κατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη ταχύτητα της Ε.Ε.

Τελειώνω με μια προτροπή: Καθήκον όλων όσοι βρισκόμαστε εδώ, αλλά και των χιλιάδων στελεχών μας είναι να πείσουμε ότι το Κίνημα Αλλαγής παλεύει για μια ισχυρή Ελλάδα, σε μια ισχυρή Ευρώπη!  Κι αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.