Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

«Τα 55 δισ. νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν αντιμετωπίζονται με το Ν/Σ των ψευδεπίγραφων 120 δόσεω»

Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα 140 δισ. οδήγησε στην ανάγκη ενός τρόπου διευθέτησης και διευκόλυνσης των οφειλετών, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει.

Η πολιτική της υπερφορολόγησης, των αυξημένων εισφορών και της χαμηλής ανάπτυξης 2015-2019 απεδείχθη καταστροφική για την οικονομία και τους φορολογούμενους.

Οι ληξιπρόθεσμές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 31 δισ. από το τέλος του 2014(από 73 δισ. σε 104) και προς τους Φ.Κ.Α. κατά 24 δισ. (από 11,5 δισ. σε 35 δισ.) αυξήθηκαν δηλαδή κατά 55 δισ. την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ή κατά 1 δισ. το μήνα.

Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων που με βάση το Μεσοπρόθεσμο 2016-2022 προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 56,2 δισ. με αύξηση του  ΑΕΠ μόνο κατά 37 δισ. (προσδοκώμενο) οδήγησε ήδη μέσω της αφαίμαξης των φορολογουμένων στο απόθεμα των 31 δισ. που ανακοίνωσε χθες ο κ. Τσίπρας, άρα σε συνολική επιβάρυνση των φορολογουμένων 86 δισ. μέχρι σήμερα.

Ο κ. Τσίπρας που με την «περήφανη» διαπραγμάτευση δέσμευσε τη χώρα με 3,5 % πλεόνασμα μέχρι το 2022 και 2,4% στη συνέχεια και υποθήκευσε τη Δημόσια Περιουσία για 100 χρόνια θα βάλει λέει τώρα, ενέχυρο 5,55 δισ. από το απόθεμα, ώστε να αποκτήσει δημοσιονομικό χώρο 2020 – 2022 με -1% στο πλεόνασμα.

Δηλαδή τα έδωσε όλα και τώρα βάζει ενέχυρο τα λεφτά των φορολογουμένων για να το παίξει «τζάμπα μάγκας» και να τους επιστρέψει το 1 από τα 10 που τους πήρε, είτε με το «Δώρο των Ευροεκλογών» είτε με επαναφορά φορολογικών συντελεστών εκεί που τους βρήκε τον Γενάρη του 2015.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνταξιούχοι επί διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είχαν μείωση εισοδήματος κατά 15,5% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, καθώς το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 2.056 (15,5%) δηλ. από 13. 321€ το 2014 σε 11.115 το 2017, λόγω των περικοπών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής το Κίνημα Αλλαγής έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε τις επαχθείς δεσμεύσεις για τη χώρα και πρότεινε μια διαφορετική πολιτική στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός των άλλων Κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, καταθέσαμε τον Νοέμβρη του 2018 ολοκληρωμένο και επεξεργασμένο πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων, ως Πρόταση Νόμου, την οποία η Κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς συζήτηση.

Αντί Κυβέρνηση και Ν.Δ. να διαγωνίζονται αντιγράφοντας κακέκτυπα τις προτάσεις μας, ας συναινέσουν να τις συζητήσουμε στη Βουλή και ιδίως την Πρόταση Νόμου για τη μη Μείωση του Αφορολόγητου που μπορεί να ψηφιστεί τώρα, αφού έχει και Έκθεση το Γ.Λ.Κ.

Αντί να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, τι είναι αυτό που οδηγεί τους πολίτες να χρεώνονται 1 δισ. το μήνα και να δούμε αν μπορούμε να το λύσουμε, συζητάμε πάλι για μια νέα, ατελέσφορη ρύθμιση, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων προσπαθειών της, είτε με το Ν. 4321/2015, είτε με τον εξωδικαστικό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, παρά τους πανηγυρισμούς ότι με τις 120 δόσεις του εξωδικαστικού έδωσε λύσεις στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Να θυμίσουμε ότι παρόμοιες, πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες του Ν. 3863/2010, Ν. 3943/2011, Ν. 4075/2012, Ν. 4264/2014 και Ν. 4305/2014 (100δόσεις) η οποία υπονομεύθηκε λόγω της «σεισάχθειας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως προπαγανδίζεται από την Κυβέρνηση, είναι ψευδεπίγραφη και στον τύπο και στην ουσία.

Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία ο συνδυασμός της ελάχιστης δόσης με τα εισοδηματικά κριτήρια, οδηγεί σε πολύ μικρότερο αριθμό δόσεων.

Για το Δημόσιο οι μικροοφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, που αποτελούν την πλειοψηφία δεν θα τύχουν της ευνοϊκής ρυθμίσεης των 120 δόσεων, λόγω του συνδυασμού του ύψους της οφειλής με την ελάχιστη δόση.

Ακατανόητος είναι για τις επιχειρήσεις ο περιορισμός των δόσεων από 18-30 ανάλογα με το είδος της οφειλής. Η ρύθμιση αυτή είναι πολύ πίσω από την αντίστοιχη του Νόμου 4305/2014 και Ν.4321/2015 και αντιστοιχεί με αυτή προς τους Ο.Τ.Α. που δεν κάνει διαχωρισμούς Φυσικών και Νομικών Προσώπων.

Επισημαίνουμε πως η Κυβέρνηση πρέπει, ταυτόχρονα με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων- λόγω οφειλής και μη δυνάμενων να συνταξιοδοτηθούν- αγροτών και ελεύθερων επαγγελματικών, σύμφωνα με την Πρότασή μας σε 10.000 για τον Ο.Γ.Α. και 40.000 προς Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Α. , καθώς ο επανυπολογισμός από το 2002 των εισφορών προκειμένου να μειωθεί η οφειλή και να αποκτήσουν δικαίωμα σύνταξης οι εγκλωβισμένοι οφειλέτες, θα οδηγήσει σε συντάξεις πείνας.

Σε ότι αφορά το επιτόκιο των ρυθμιζόμενων δόσεων στο ύψος του 5%, σημειώνουμε την αντίφαση με τη ρύθμιση της Κυβέρνησης για το επιτόκιο 3% όταν το Δημόσιο χρωστάει στους ιδιώτες (και χρωστάει 2 δισ. δημιουργώντας συνεχώς νέες υποχρεώσεις παρότι επιδοτήθηκε κατά 6,5 δισ. από τον ESM για να εξοφλήσει τα ληξιπρόθεσμα).

Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Η αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας του Νόμου Κατρούγκαλου γα τις χήρες και του χήρους, γίνεται μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που προκάλεσε, επισημαίνουμε όμως, ότι παρά τις διορθώσεις της Κυβέρνησης οι συντάξεις τους θα είναι μειωμένες μέχρι και 40%, καθώς είναι η μόνη κατηγορία παλαιών συνταξιούχων για τους οποίους γίνεται επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου. Επίσης, η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος τους πρέπει να έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Ρυθμίσεις του Ν/Σ που προστατεύουν τους εργαζομένους και βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας θα τις υποστηρίξουμε υπενθυμίζοντας προς την Κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδήγησε στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε βάρος της πλήρους και σταθερής δουλειάς.

Θα υποστηρίξουμε επίσης, ρυθμίσεις που αποτελούν συνέχεια, έστω και λειψή και με καθυστέρηση δικών μας μέτρων κοινωνικής πολιτικής.

Η πληθώρα επιμέρους ασφαλιστικών ρυθμίσεων και οργανικών διατάξεων για τον ΕΦΚΑ αποδεικνύει την προχειρότητα και την επιπολαιότητα της Κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, απότοκο των οποίων είναι και οι 150.000 χιλιάδες εκκρεμείς μη καταβεβλημένες συντάξεις σε δικαιούχους.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε έγκαιρα επισημάνει την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων, είχαμε προτείνει την επανένταξη όσων δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις 100 δόσεις, είχαμε προτείνει τη διεύρυνση των όρων του εξωδικαστικού συμβιβασμού και στη συνέχεια καταθέσαμε ολοκληρωμένη, απλή και αποτελεσματική πρόταση 120 δόσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με βάση την οποία σας κρίνουμε.

Δεν αρκεί, όμως, αυτή η ρύθμιση και ούτε σας σώζει η επιστροφή του 1 από τα 10 που πήρατε από του πολίτες, γιατί γνωρίζουν τα βάρη που τους συσσωρεύσατε και αναζητούν μια διαφορετική πολιτική από την διαρκή λιτότητα που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρεσβεύει η ΝΔ. Αυτή είναι η Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και πιστεύουμε ότι ο Λαός θα μας δώσει τη δύναμη να την κάνουμε πράξη.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

56Μ. ΤΖΕΛΕΠΗΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΑΝΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ