Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία από την εισήγηση του Γιώργου Αρβανιτίδη, υπεύθυνου Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής στο επείγον Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Αναίτιες, αντιαναπτυξιακές, αναποτελεσματικές και επικίνδυνες

οι επιλογές της κυβέρνησης σε ΔΕΠΑ και ΙΓΜΕ

Σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση υπονομεύει τις δυνατότητες της χώρας και κάνει βήματα στο κενό με τις επιλογές της στον χώρο του φυσικού αερίου και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Στις επιλογές της προτάσσει δήθεν το δημόσιο συμφέρον.

Η αλήθεια όμως είναι ότι έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό Νομοσχέδιο με διαδικασίες-αστραπή, με προσχηματικές δικαιολογίες επείγοντος, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να συζητηθεί διεξοδικά πως διασφαλίζεται ουσιαστικά, τόσο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον όσο και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Μόνο συνθήκες κανονικότητας, δεν θυμίζουν αυτές οι διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και δεν έχουμε πειστεί για την αναγκαιότητα διάσπασης της εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και νομοθέτησε έναν περιττό ιδιοκτησιακό διαχωρισμό για τη ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορία και σε ιδιοκτησιακό διαχωρισμό α λα καρτ για άλλους, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε 2 προβληματικές εταιρίες.

Μια προβληματική και δυσκίνητη κρατική ΔΕΠΑ Υποδομών και μια απαξιωμένη ΔΕΠΑ Εμπορίας, φορτωμένης με χρέη που ούτε στον ιδιώτη την καθιστούν ελκυστική, για να δώσει μεγάλο τίμημα αγοράς, ούτε το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων διασφαλίζεται.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ψευδεπίγραφο το επιχείρημα «της δημόσιας ιδιοκτησίας δικτύων και υποδομών». Και είναι ψευδεπίγραφο, γιατί το μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών Φ.Α., το οποίο εφαρμόζεται από το ελληνικό δημόσιο και τη ΔΕΠΑ, με επιτυχία 20 χρόνια τώρα στη χώρα, έχει προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 400 εκατ.€ και έχει ως βασική αρχή το γεγονός ότι η ιδιοκτησία των υποδομών που κατασκευάζονται, ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο.

Εμείς ΔΕΝ συναινούμε σε αυτόν τον εμπαιγμό, και λέμε ΟΧΙ σε αυτόν τον διαχωρισμό. ΔΕΝ χρειάζεται να γίνει.

Λέμε ΟΧΙ σε αυτόν τον γραφειοκρατικό Λαβύρινθο που στήνει η Κυβέρνηση στο Φυσικό Αέριο και το ΙΓΜΕ. Με τον Μινώταυρο των καθυστερήσεων και των εμπλοκών να καραδοκεί, και την ΝΔ να σιγοντάρει αυτές τις εξελίξεις.

ΔΕΝ έρχεται η ανάπτυξη έτσι.

Δεν έχουμε πειστεί επίσης γιατί πρέπει το ΙΓΜΕ να μετασχηματιστεί σε Φορέα Δημοσίου Δικαίου, μετατρέποντας το σε μια δημόσια υπηρεσία, διογκώνοντας την γραφειοκρατική δομή και επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν περιγράφεται πουθενά ποια προβλήματα επιλύει το προτεινόμενο νέο νομικό καθεστώς του ΕΑΓΜΕ ως ΝΠΔΔ και καμία αναφορά σε κάποιο πλεονέκτημα από αυτή την αλλαγή θεσμικού πλαισίου.

Προειδοποιούσαμε πριν από ένα χρόνο, ότι η μέθοδος που επέλεξε η κυβέρνηση να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδεςτης ΔΕΗ, είναι προβληματική και ΔΕΝ θα περπατήσει. ΔΕΝ μας άκουσε.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, και αφού ήρθε το αδιέξοδο, ψάχνουν ακόμα για αγοραστή, και δίνουν παράταση στην παράταση.

Το ίδιο προειδοποιούμε και για τη ΔΕΠΑ, θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων με τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η ΔΕΠΑ, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και προς όφελος των πολιτών, έπρεπε να παραμείνει ΕΝΙΑΙΑ.

Με την δύναμη και την ισχύ που της δίνουν συνδυαστικά, τόσο τα δίκτυα και η εμπορία, όσο και η συμμετοχή της σε διεθνή έργα όπως ο IGB, ο IGI, ο EAST MED, μέσω των οποίων διεξάγεται και η ενεργειακή διπλωματία της χώρας.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε εδώ με τις προτάσεις και τις θέσεις μας, δυναμώνοντας μέρα με την μέρα.

Είμαστε η υπεύθυνη προοδευτική δύναμη χωρίς φόβο και πάθη και αυτό θα το επιβραβεύσει ο ελληνικός λαός..

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑΕ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ