Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία αγόρευσης του Ανδρέα Λοβέρδου, Εισηγητής στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

-Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

-Την εισδοχή δεν την εισηγείται το ΠΑΣΟΚ. Την εισηγείται και μάλιστα πανηγυρίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Η ανατομία των διενέξεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα αναδεικνύει την σκοπιμότητα του ΝΑΤΟ που αυτές τις διενέξεις και αυτούς τους ανταγωνισμούς κατέστησε ξεπερασμένους η σύμπηξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία δημιούργησε μία κοινότητα ασφαλείας (security community) στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης και του Βορείου Ατλαντικού.

-Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή την κατάσταση των πραγμάτων πρέπει να την διαφυλάξουμε. Αυτή είναι καταστατική μας θέση, μετά από πορεία, λόγω δικτατορίας και κλυδωνισμούς καταλήξαμε από τη δεκαετία του ’80 σ’ αυτό και το υπηρετούμε με τρόπο ρητό, σαφή και διάφανο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ψήφισε υπέρ της Συνθήκης του Μάαστριχτ διωκόμενος από τη Ν.Δ., διωκόμενος ψήφισε στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Βουλής το καλοκαίρι του ‘92 υπέρ της Συμφωνίας του Μάαστριχτ με μια εξαιρετικά σοβαρή ομιλία, την οποία σας συνιστώ να διαβάσετε. Ακόμη, ως Υφυπουργός θυμάμαι τις πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση Σημίτη για την Ευρωατλαντική ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, ήμουν παρών στη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική το 2003 και ήμουν παρών και σε όλες τις φάσεις, που αφορούσαν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που η Ελλάδα εγκαθίδρυσε. Ήμουν παρών και λίγο προηγούμενα, όταν είχαν αποφασιστεί ήδη οι σχετικές διαδικασίες, που αφορούσαν στη Ρουμανία και Βουλγαρία. Τα θυμάμαι σαν τώρα. Μετά το πρώτο τμήμα της διεύρυνσης, Βουλγαρία, Ρουμανία, συνεχίσαμε με την Αλβανία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Αυτή είναι μια σταθερή πολιτική και από αυτή τη σταθερή πολιτική ο καθένας καταγράφει τη δική του στάση.

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως που σήμερα εισηγείται την κύρωση του Πρωτοκόλλου είναι το κόμμα που δια στόματος Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ του 2014 έλεγε ότι «ο στρατιωτικός σχηματισμός του ΝΑΤΟ αφορά μια παρελθούσα εποχή, την εποχή του ψυχρού πολέμου και δεν έχει λόγο ύπαρξης. Πρέπει να υπάρξουν νέοι σχηματισμοί που θα αναλάβουν την εποπτεία της διεθνούς ειρήνης». Verbatim ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν γίνει Πρωθυπουργός δήλωνε ότι ένας από τις πιο ισχυρούς συμμάχους της πατρίδας μας δεν έχει λόγο ύπαρξης.
  • Αν πρέπει ή δεν πρέπει να μπει η γείτονα χώρα στο ΝΑΤΟ είναι θέμα εκείνων που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί εκείνοι ανέλαβαν τις ευθύνες και εκείνοι αναδέχτηκαν τους κινδύνους. Και επίσης η συμπεριφορά του Ζόραν Ζάεφ μετά την κύρωση από την Ελλάδα είναι υποσχετική παραβίασης της συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ
  • Ούτε η παράταξή μου ούτε εγώ βεβαίως ψηφίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καλώ όσους την έχουν ψηφίσει, και σήμερα εδώ ξιφουλκούν για την Βορειοατλαντική Συμμαχία να πουν ό,τι δηλώνει ο Ζάεφ αλλά και οι ξένοι ηγέτες από την ψήφιση της συμφωνίας και μετά. Να μιλήσουν δηλαδή για «Έλληνες και Μακεδόνες».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.