Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία αγόρευσης Γιώργου Καμίνη στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

28 Νοεμβρίου 2019

  1. Η ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

●Είδα ως Δήμαρχος πόσο πολύ καθυστερούσε η δουλειά μας, επειδή πάρα πολλές υποθέσεις εκκρεμούσαν στα δικαστήρια.

● Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να μπει στη θυσία το Ελληνικό Δημόσιο αυτόν τον θεσμό να τον δημοσιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί, από την τηλεόραση και από οπουδήποτε αλλού.

● Η διαμεσολάβηση μάς εξοικονομεί χρήματα και κόπο. Προπάντων, σε αυτή την κοινωνία, που είναι μια κοινωνία συγκρουσιακή, θα καλλιεργήσει επιτέλους μακροπρόθεσμα και την νοοτροπία ότι ο συμβιβασμός δεν είναι κάτι κακό.

● Θεωρώ ότι είναι ένας θεσμός που κατεξοχήν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια των μη νομικών.

● Η διαμεσολάβηση απαιτεί προπάντων δεξιότητες. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου κακό να έχει ο διαμεσολαβητής πτυχίο σχολής Ψυχολογίας και ψυχολογικές δεξιότητες ώστε να μπορεί να φέρει τα δύο μέρη σε συμβιβασμό. Οι νομικές γνώσεις πρέπει να υπάρχουν, αρκούν ακόμη και να είναι στοιχειώδεις.

●Πρέπει να περιβάλουμε τον θεσμό με κύρος και να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους κοινωνούς του δικαίου, ούτως ώστε να καταφεύγουν στη διαμεσολάβηση: θα πρέπει να απαιτούμε υψηλά προσόντα από τους διαμεσολαβητές και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τόσο για την εξεταστική διαδικασία όσο και για τους φορείς εκείνους, οι οποίοι θα καταρτίζουν τους διαμεσολαβητές.

  1. ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

● Ο Συνήγορος του Πολίτη έρχεται, εν μέρει μόνο, να καλύψει το κενό που υπάρχει στο νομοσχέδιο καθώς σε αυτό αποκλείονται ρητά όσες υποθέσεις αφορούν το δημόσιο. Ελπίζουμε το κενό αυτό να είναι προσωρινό. Η κρίση απέδειξε πως το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής της χώρας.

●Ο Συνήγορος είναι ένας θεσμός που έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του καθώς, στις υποθέσεις που έχει διαχειριστεί στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχει κατορθώσει να βοηθήσει ώστε πολλοί πολίτες να μην υποβάλλονται στα έξοδα και την ψυχική δοκιμασία που συνεπάγεται η προσφυγή στη δικαιοσύνη αλλά και το φόρτο δουλειάς των δικαστήρια να ελαφρύνει.

● Ο ρόλος της διαμεσολάβησης αποκτά και ένα πρόσθετο λόγο ύπαρξης, που αφορά την εθνική οικονομία και την ανάπτυξη: Δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιχειρήσεις που θα έρθουν να κάνουν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, εάν γνωρίζουν πως σε περίπτωση που εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες θα υπερβούν ίσως και τη δεκαετία σε εκκρεμοδικία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος : Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματικήαλλαγή που να συμπεριλαμβάνει τη ΔΕΗΑνακοίνωση Γεωργίου Αρβανιτίδη για το Νομοσχέδιο Φορολογικής Μεταρρύθμισης