Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΘ.Α. με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», τονίζοντας την αναγκαιότητα της διατήρησης και βελτίωσης της μαχητικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα αυτή, λόγω του ιδιαίτερου γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, το Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει το νομοσχέδιο και επί της αρχής και επί των άρθρων. Πιο αναλυτικά, στηρίζει:

  • Tη βελτίωση της μαχητικής ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών F-16 και την υποστήριξη των Mirage 2000-5 και τη διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των υποβρυχίων.
  • Το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Την εγχώρια αμυντική βιομηχανία για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

«Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, είτε φίλοι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στο ΝΑΤΟ, αλλά και η γείτονα χώρα, ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία δεν γίνεται αποδεκτή καμία ενέργεια υπονόμευσης της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε ο βουλευτής.

Για το νομοσχέδιο, ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να διευθετηθούν οριστικά οι εκκρεμότητες σε σημαντικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, οι ανάγκες για την αμυντική θωράκιση της χώρας δεν δικαιολογούν αδιαφάνειες, προχειρότητες, γκρίζες ζώνες αλλά ούτε και οπισθοδρόμηση. Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να ενισχύει περισσότερο τις ισχύουσες αρχές και τους κανόνες τήρησης ενός κοινού σκοπού, για το συμφέρον των πολιτών της χώρας, ενώ δεν εμποδίζει πιθανά φαινόμενα μη χρηστής διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Καυτηρίασε το χειρισμό της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πιο συγκεκριμένα του τότε υπουργού κ. Καμμένου, ως προς την επιλεγείσα διαδικασία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, την οποία όμως, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο άρθρο 1, είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η φύση των προγραμμάτων που προσφέρει η εταιρεία, η οποία θα διενεργήσει την αναβάθμιση των F16. Εάν πρόκειται για προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στη διάρθρωση της πρότασης και να αξιολογηθεί η πραγματική τους αξία. Στην περίπτωση που πρόκειται για προγράμματα Ασφάλειας Εφοδιασμού και Πληροφοριών (SSI), θα πρέπει να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έλλειψη της συνολικής αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που αφορούν τον επανασχεδιασμό της οργανωτικής τους δομής, την αύξηση της ευελιξίας τους, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων του προσωπικού, τη θέσπιση διαδικασιών υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη συμμετοχή τους στην αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με σκοπό την αυτονομία της.

Ψηφίζοντας τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητάμε να έρθουν προς έγκριση στη Βουλή όλες οι συμφωνίες που τον πλαισιώνουν και παράλληλα η Κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για την παροχή όλων των αναγκαίων μέσων και πόρων που χρειάζεται η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, για να ανταπεξέλθει στο έργο της, δήλωσε ο βουλευτής.

Με αφορμή τη διάταξη για το ΝΙΜΤΣ, υπογράμμισε ότι οι προμήθειες όλων των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνονται με ανοικτούς διαγωνισμούς και να μειωθούν στο ελάχιστο οι εξωσυμβατικές προμήθειες, οι οποίες θα πρέπει πάντα να συνοδεύονται από έρευνα αγοράς.

Για τα άρθρα 5 και 6 του νομοσχεδίου, επεσήμανε ότι, παρότι κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά, αντιμετωπίζουν τα σοβαρά θέματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με τρόπο άδικο και αποσπασματικό.

Τέλος, ως προς το άρθρο 7, είπε ότι το 2013 ψηφίστηκε το σχέδιο εξυγίανσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), το οποίο φαίνεται όμως να έχει ξεχαστεί. Αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμα τα Ε.Α.Σ., δεν μπορούμε να λειτουργούμε με χρονικές παρατάσεις.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΕΚ