Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία oμιλίας Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή Κιλκίς, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ του ΥΠΕΣ «Εκλογή βουλευτών»

«Με εκλογικές μεθοδεύσεις, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του, προκρίνοντας ένα εκλογικό σύστημα που είναι άδικο και αποτυγχάνει να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών»

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2020

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Γιώργος Φραγγίδης, βουλευτής Κιλκίς, για τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι δεν διασφαλίζει την αντικειμενική έκφραση της ισοδυναμίας της ψήφου των πολιτών, την κυβερνησιμότητα και την πολιτική σταθερότητα της χώρας ούτε ενισχύει τις συνεργασίες κομμάτων. Περιληπτικά, ο βουλευτής είπε:

 • το βλέμμα των κυβερνώντων είναι αποκλειστικά στραμμένο στο αγωνιώδες ερώτημα, με ποιον τρόπο θα επιτύχουν τον μοναδικό και απώτατο στόχο τους, την παραμονή τους στην εξουσία.
 • προχωρούν στην ψήφιση του εκλογικού νόμου, χωρίς να προηγηθεί κανένας διακομματικός διάλογος.
 • Με εκλογικές μεθοδεύσεις, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους και τις ανασφάλειές του, προκρίνοντας ένα εκλογικό σύστημα που, όχι μόνο δεν είναι δίκαιο αλλά επιπλέον αποτυγχάνει να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες και τα ζητούμενα των Ελλήνων πολιτών.
 • Δεν αντιμετωπίζονται οι παθογένειες και οι αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος
 • Ο εκλογικός νόμος δεν λαμβάνει υπόψη τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας: την ισοδυναμία της ψήφου των πολιτών, την κυβερνησιμότητα της χώρας και την πολιτική σταθερότητα.
 • Στη χώρα μας από το 1926 μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί 18 διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Κανένα δεν ήταν προϊόν πολιτικής συμφωνίας και συνεννόησης.
 • Η απλή και «άδολη» αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εφαρμογή σε καμία σύγχρονη δημοκρατία, γιατί στην ουσία οδηγεί σε πολυδιάσπαση, ακυβερνησία και χαοτικά φαινόμενα.
 • Το κομματικό συμφέρον και οι συγκυριακές εκλογικές εκτιμήσεις είναι αυτές που υπαγορεύουν τη θέση των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έπρεπε να είναι εκφραστής της ελεύθερης και ανόθευτης λαϊκής βούλησης και του εκάστοτε συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.
 • Το Κίνημα Αλλαγής, πιστεύει σε ένα εκλογικό σύστημα που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, συνδυάζει την πολιτική σταθερότητα, την εκλογική δικαιοσύνη, την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων, τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματική σύγκλιση.
 • Λέμε όχι στα υπέρμετρα μπόνους, που αλλοιώνουν τη λαϊκή βούληση.
 • Η πρότασή μας το 2018 για νέο εκλογικό νόμο, περιελάμβανε εκλογικό μπόνους για το πρώτο κόμμα μόνο αν αυτό υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος και θα είναι κλιμακωτό, με ανώτατο όριο συνολικού μπόνους τις 35 έδρες.
 • Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου στη Βουλή, η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και μέτρα διαφάνειας για την χρηματοδότηση των κομμάτων, με τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης να έχουν ήδη υλοποιηθεί.
 • Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι η παράταξή μας, απαλλαγμένη από μικρόνοια και κομματικούς τακτικισμούς, στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 τόλμησε να νομοθετήσει κάθε αλλαγή το εκλογικού νόμου να εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές, αν δεν υπάρχει πλειοψηφία 2/3 η 200 εδρών.
 • Ο νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, δε συνάδει με τη δική μας πολιτική λογική. Διατηρεί το ληστρικό μπόνους των 50 εδρών, δίνει αυτοδυναμία σε όποιο κόμμα συγκεντρώσει περίπου το 37% του εκλογικού συστήματος (εμείς λέμε 40,5%) και οδηγεί σε αδύναμες κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας.
 • Δεν ενισχύει τις προεκλογικές συνεργασίες. Αποκλείει από το μπόνους τις συνεργασίες κομμάτων, όπως το Κίνημα Αλλαγής ενώ όλα τα άλλα κόμματα της σημερινής Βουλής, όπως και οι μετεκλογικοί συνασπισμοί, το δικαιούνται. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Για να αποκλειστεί το Κίνημα Αλλαγής;

Εδώ το βίντεο της ομιλίας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.