Σε Ομιλίες

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Είπαμε τέρμα στην εσωστρέφεια.

Είπαμε ότι είναι η ώρα για παραγωγή πολιτικής.

Είπαμε ότι συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την αυτόνομη πορεία μας, με στόχο την Προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Και τώρα οι προθέσεις μας γίνονται πράξη. Όπως ακριβώς μας ζητούν οι προοδευτικοί πολίτες που αγνοούν τις επιθέσεις που δεχόμαστε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και συνεχίζουν να προσδοκούν λύσεις, να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην παράταξή μας.

·   Πριν 10 ημέρες στο Πολιτικό Συμβούλιο συζητήσαμε την Οικονομική Πολιτική!

·   Σήμερα τα Εθνικά θέματα και το Προσφυγικό/μεταναστευτικό.

·  Από την νέα χρονιά επικεντρώνουμε στην ιδεολογική μας ταυτότητα με τη Συνδιάσκεψη μας. Στις απαντήσεις που δίνουμε ως σοσιαλιστικό κόμμα στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα της οικονομίας, της Κοινωνίας, της χώρας.

Είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε απόψεις, προτάσεις, ιδέες. Αρκεί να υπάρχουν και να κατατίθενται στον διάλογο μας μέσα στο κόμμα. Επιδιώκουμε την διαφορετική άποψη, την κριτική στις πράξεις και τις παραλήψεις μας. 

Αρκεί αυτή να έχει στόχο το να γίνουμε καλύτεροι, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Κοινωνίας. Και να συνοδεύεται από την ενεργή συμμετοχή όλων μας στο να γίνουν οι αποφάσεις που παίρνουμε πράξη. 

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά παρουσίασε πριν λίγο το ολοκληρωμένο πλαίσιο της πολιτικής μας για την κατάσταση που  διαμορφώνεται με την Τουρκία και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. 

Δεν θα σας κουράσω επαναλαμβάνοντας το.

Θέλω όμως να απαντήσω σε ορισμένα ζητήματα που θέτουν ή μπορεί να θέσουν οι πολίτες:

1ον Ναι αντιμετωπίζουμε μια κρίσιμη κατάσταση.

Οι Τούρκοι προφανώς δεν εξανάγκασαν την παραπαίουσα Κυβέρνηση της Λιβύης σε μια παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο συμφωνία, για να την κρατήσουν στα «χαρτιά». Δεν πρόκειται για την κλασσική τεχνητή ένταση. Ιδιαίτερα όταν έχουμε απέναντί μας έναν απρόβλεπτο ηγέτη.

Πως το αντιμετωπίζουμε;

Υπάρχουν δύο αναγκαίες κινήσεις.

  • Η πρώτη μέσω της διεθνούς κοινότητας. Με αξιοποίηση των συμμαχιών μας με άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Και γα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι θετική αλλά δεν αρκεί.

Όχι πια μόνο φραστικές καταδίκες. Χρειάζονται και έμπρακτα μέτρα, με κυρώσεις κατά των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.

  • Η δεύτερη αφορά το εσωτερικό μας μέτωπο.

Ναι χρειάζεται εθνική ομοψυχία, αλλά και πλήρης συνείδηση τόσο των απειλών για την εθνική μας κυριαρχία, όσο και της δικής μας πολιτικής για την υπεράσπιση της.

Χωρίς κραυγές, χωρίς αδιέξοδους εθνικισμούς, χωρίς λαϊκισμό, με ψυχραιμία, ευθύνη, αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούμε ότι μας ανήκει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ανυποχώρητα. 

2ον Δεν είμαστε λοιπόν γραφικοί που συνεχίζουμε να επιμένουμε για την διαμόρφωση Εθνικής Γραμμής και το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Χρειάζεται ένα σαφές εθνικό πλαίσιο, που θα συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για τις αναγκαίες κινήσεις. Και παράλληλα θα διαμηνύει την αποφασιστικότητα μας τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς τους εταίρους και συμμάχους μας.

Είναι μεγάλο λάθος του κ. Μητσοτάκη, η καθυστέρηση αποδοχής της πρότασης μας.

3ον Πέραν της καταδίκης των παρανομιών και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, υπάρχει η ανάγκη της δικής μας πρότασης για μια οριστική λύση.

Μην έχουμε την εντύπωση ότι ο χρόνος πάντα λειτουργεί υπέρ μας.

Έχουμε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και του Κώστα Σημίτη με Υπ. Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου, αναγνωρίσει την ύπαρξη μιας διαφοράς με την Τουρκία στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά πλέον και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Και αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την πίεση προς την Τουρκία για αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, σύνταξη  συνυποσχετικού και προσφυγή στην Χάγη. 

Όταν επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με βάση τις διαδικασίες του.

4ον Χρειάζεται η συνδρομή των Σοσιαλιστικών Κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Να κατανοήσουν ότι η τυχόν αποθράσυνση της Τουρκίας θα έχει ευρύτερες συνέπειες για όλα τα ζητήματα, θα απειλήσει την ειρήνη και την σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Και σε συνέχεια και της παρέμβασης που έκανε η Πρόεδρος στην Προσύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών, ιδιαίτερα στην Γερμανία το SPD πρέπει να πάρει θέση. Απέναντι σε μια ιδιαίτερα χλιαρή ως τώρα στάση της Κυβέρνησης τους για τις προφανείς εθνικές τους κοντόφθαλμες σκοπιμότητες.

Η πίστη μας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, απαιτεί και προάσπιση των συνόρων της Ε.Ε. που είναι τα σύνορα της Ελλάδας και κοινή στάση απέναντι σε όποια εξωτερική απειλή. 

Και με αφορμή την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάτι επίκαιρο. Ας αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα των Βρετανικών εκλογών, που είναι αρνητικά για την Ευρώπη, αλλά και για το Εργατικό Κόμμα. Είναι κακό ότι κέρδισε ο δεξιός λαϊκιστής αντιευρωπαϊστής Μπόρις Τζόνσον. Αλλά οφείλουμε να αξιολογήσουμε την ήττα του Κόρμπιν. Με μισόλογα και χωρίς ξεκάθαρη θέση στα μείζονα θέματα και επιστροφή στο παρελθόν, με δήθεν «αριστερές» αλλά στην ουσία ξεπερασμένες πολιτικές που αγνοούν τις εξελίξεις και τις πραγματικές ανάγκες, δεν πείθεις τους πολίτες.

Και αυτό για εμάς στέλνει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα. Ότι απαιτείται σήμερα ένα σαφές, ξεκάθαρο και σύγχρονο πολιτικό αφήγημα. Και αυτό ακριβώς θα είναι το αντικείμενο και ο στόχος του συνολικού πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, αλλά και συγκεκριμένα των νέων Τομέων Πολιτικής που συγκροτούνται.

Για πρώτη φορά, η συγκρότηση των Τομέων Πολιτικής γίνεται μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος που έγινε προς όλα τα στελέχη και τα μέλη μας. Για να κάνουμε πράξη αυτό που έχουμε προαναγγείλει. Να δώσουμε την ευκαιρία στη βάση μας να βάλει το δικό της λιθαράκι στη διαμόρφωση των πολιτικών προταγμάτων με τα οποία απευθυνόμαστε ξανά στην ελληνική κοινωνία.

Έχουμε τη χαρά, λοιπόν, να ανακοινώσουμε αύριο 37 Τομείς Πολιτικής. Τομείς στους οποίους συμμετέχουν περισσότερα από 1300 στελέχη μας. Συνδυάζοντας ακαδημαϊκή, επιστημονική, επαγγελματική και πολιτική κατάρτιση, μαζί με την απαιτούμενη πολιτική ανανέωση, με νέους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά, πάντα φυσικά αξιοποιώντας τη γνώση των εμπειρότερων στελεχών. Μία συγκρότηση πολιτικών δομών που πηγαίνει φυσικά χέρι-χέρι με την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την ανάδειξη νέων οργάνων σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα όπως έχουμε ήδη εξαγγείλει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.