Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σημεία Ομιλίας Χρήστου Γκόκα στη συζήτηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2020 και Απολογισμού Δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2018.

Η συζήτηση αφορά στον προϋπολογισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, του Κοινοβουλίου της χώρας  που γέννησε τη Δημοκρατία.

Η Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία λειτουργεί επί 45 χρόνια μετά το 1974,  μια περίοδο ειρηνική, με μεγάλες κοινωνικές και δημοκρατικές αλλαγές και σημαντική άνοδο του βιοτικού επιπέδου στη χώρα μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι η Δημοκρατία μας έχει και προβλήματα και εχθρούς. Μαζί όμως με την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας και της κοινωνίας πρέπει να μιλήσουμε και για τη Δημοκρατία που δοκιμάσθηκε και άντεξε στην κρίση. 

Και είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε το κύρος του θεσμού της Βουλής. Να στηρίξουμε την αξιοπιστία του θεσμού και να μην επιτρέψουμε την απαξίωσή του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι η σκοπιμότητα της δαπάνης λειτουργίας της Βουλής?

Δεν οφείλει η Βουλή να διασφαλίζει τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών για αντιπροσώπευση των πολιτών από τους εκπροσώπους τους? 

Ή θα είναι προνόμιο μόνο ορισμένων οικονομικά ανεξάρτητων ή κάποιων θεωρητικά  «επιχορηγούμενων» να εκπροσωπούν το λαό, δηλαδή εξαρτημένων?

Δεν μπορεί να είναι αυτή η ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται σπατάλες, και έχουμε  αναφέρει στην ίδια συζήτηση στο πρόσφατο παρελθόν ότι το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας στον τόπο μας είναι πολύ μικρότερο συγκρινόμενο με άλλων Δυτικών χωρών.  

Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2020, δηλαδή το κόστος λειτουργίας της Δημοκρατίας, είναι περίπου 0,25% του συνόλου των δαπανών του προϋπολογισμού του κράτους. 

Η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τις δύσκολες αποφάσεις που επωμίσθηκε μόνη της εντελώς για την αντιμετώπιση της κρίσης, μείωσε κατακόρυφα και τις δαπάνες της Βουλής. Μάλιστα την περίοδο 2010 – 2014 η μείωση πλησίασε το 40%. 

Σε ότι αφορά δε τη Βουλευτική αποζημίωση και αυτή μειώθηκε μέχρι το 2014 κατά 40% περίπου, ενώ με τις μειώσεις στη συνέχεια έφτασε στο 45%. 

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 1,36% σε σχέση με πέρυσι ενώ σημειώνουμε στα θετικά ότι περιλαμβάνονται και δαπάνες με έμφαση στη συμμετοχή του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821. Οφείλουμε να πραγματοποιούμε και να ενισχύουμε αυτές τις δαπάνες. Το χρωστάμε στην παράδοσή μας και στην ιστορία μας.

Επίσης, εμείς ως παράταξη, με τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, έχουμε πάρει  πλήθος αποφάσεων για το πολιτικό χρήμα, τη διαφάνεια με την διαύγεια παντού-και στη Βουλή- τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ –τα Πόθεν Έσχες, τον έλεγχο των Οικονομικών των κομμάτων. Εμείς δε  διστάσαμε να στείλουμε επίορκους και εξωμότες στη δικαιοσύνη.

Η λέξη Δημοκρατία έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα, το χρωστάμε σ’ αυτούς που τιμούμε την ερχόμενη Κυριακή στο Πολυτεχνείο για τον αγώνα που έδωσαν για το Δημοκρατικό πολίτευμα.

Σε αυτή τη βάση και με αίσθημα ευθύνης, ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ  υπερψηφίζουμε τον Απολογισμό του 2018 και τον Προϋπολογισμό του 2020.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΓΙΔΗ ΣΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ