Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κύρια σημεία της ομιλίας του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα και το opengov

05/12/2019

“Ο διορισμός του κ. Πατέρα στο Εθνικό Νοσοκομείο Καρδίτσας είναι απλά η αφορμή για την ερώτηση μου. Ο κ. Πατέρας μας είπε πως του υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης διορισμό.

Στη χώρα μας, κ. Υπουργέ, λειτουργεί, στο πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ένα μεταπτυχιακό. Με αντικείμενο τη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Υπάρχει μάλιστα και κατεύθυνση, μέσα στο μεταπτυχιακό,  όπου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εξειδικεύονται στη Διοίκηση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών. Αποφοιτούν κάθε χρόνο 50 παιδιά από αυτό το πρόγραμμα κάθε χρόνο. Και εμείς διορίζουμε τους κομματικούς φίλους και τα στελέχη.

Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η οικονομία: είναι ο δημόσιος τομέας. Και ο δημόσιος τομέας σημαίνει στελέχωση και αξιολόγηση.

Για το brain drain

Όλες οι έρευνες που γίνονται για το brain drain δείχνουν πως ο βασικός λόγος που είτε φεύγουν νέα παιδιά από την Ελλάδα είτε δεν σκέφτονται να γυρίσουν δεν είναι τόσο πολύ οι σχετικά χαμηλότεροι μισθοί, ή το γενικότερο βιοτικό επίπεδο.

Το κύριο πρόβλημα τους ήταν έλλειψη αξιοκρατίας.

Για το opengov

Την περίοδο 2009-2011 προκηρύχθηκαν περίπου 3000 θέσεις μέσω opengov.

Ακόμη και με τις όποιες αδυναμίες του μέσω του Opengov υπήρξαν μερικές λαμπρές επιλογές στελέχωσης οργανισμών του Δημοσίου. Ο κ. Σπινέλης, ο κ. Θεοχάρης που είναι σήμερα Υπουργός, ο κ. Ανδρέας Τάκης, η κ. Στρατηγάκη, ο κος Σελέκος στις επενδύσεις η κα Ζεμπιλιάδου στο ΕΣΠΑ, ο κο Ματζούφας στα ΣΔΙΤ, o κος Ζηλιασκόπουλος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που την ανέλαβε με χρέη 230 εκ και την παρέδωσε κερδοφόρα κλπ.

Ρωτάω λοιπόν πόσες και ποιες θέσεις στο δημόσιο έχουν προκηρυχθεί μέσω opengov, κατά τη θητεία της δικής σας και της προηγούμενης κυβέρνησης. Και αν δεν σας αρέσει το opengov, ποιο αντίστοιχο σύστημα σκέφτεστε να καθιερώσετε;”    

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο στο παρακάτω λινκ:

Δείτε το κείμενο της ερώτησης εδώ:  

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ