Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:   1) Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα

2) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Σε δεινή κατάσταση οι Ξεναγοί της χώρας, άμεση η ανάγκη στήριξής τους»

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της ΚΥΑ αριθ. οικ. 6995/231/15-02-2021, δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του άρθρου δεκάτου τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου(Α’ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, είναι μεταξύ άλλων:

  • Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e – ΕΦΚΑ καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν, από διετούς φοίτησης, Σχολές Ξεναγών εντός του 2019 και του 2020 και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Ξεναγών (ΜΗ.ΞΕΝ.) και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

Αν και πρόκειται για μια θετική απόφαση, που ικανοποιεί εν μέρει τους ξεναγούς, ο αποκλεισμός τους από την καταβολή αποζημίωσης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, μόνο άδικος μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παρόλο που η τουριστική σεζόν άνοιξε στα μέσα Ιουνίου 2020, η πορεία της πανδημίας μαζί με τα αναγκαία μέτρα και τους περιορισμούς, δεν επέτρεψαν στο επάγγελμα να λειτουργήσει κανονικά και τελικά τον Σεπτέμβρη οδηγηθήκαμε στην απαγόρευση των ομαδικών ξεναγήσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο από 19.2.2021 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, το 2020 ήταν ένα καταστροφικό έτος, κατά το οποίο οι ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου, ενώ η ενίσχυσή τους από το κράτος ανέρχεται σε 1.868 ευρώ  συνολικά για ενάμιση χρόνο. Ένα ποσό χαμηλότερο και εκείνο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, οι επαγγελματίες ξεναγοί έχουν ενισχυθεί με μοναδικά ένσημα αυτά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2020, δηλαδή με 50 ένσημα για όλο το 2020. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, θα είναι ο μοναδικός κλάδος στην Ελλάδα που δε θα δικαιούται επίδομα ανεργίας στο τέλος του 2021. Λόγω ειδικής διάταξης, οι εν λόγω επαγγελματίες λαμβάνουν 2 μήνες επίδομα ανεργίας με 100 ένσημα και 3 μήνες με 200 ένσημα.

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος των Ξεναγών, αντιμετωπίζει επίσης το πρόβλημα της χειρόγραφης καταχώρησης ενσήμων από ένα μόνο γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, γεγονός που έχει αναδειχθεί αρκετές φορές μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής μέσα στο 2020.  Η καθυστερημένη καταμέτρηση των ενσήμων είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα το βοήθημα του 2019, αντί να καταβληθεί τους πρώτους μήνες του 2020, να καταβληθεί τον Ιούνιο του 2020 και σε πολλούς μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί:

  1. Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε το αίτημα των ξεναγών για παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναδρομικά, με ένσημα, για τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, για να συμπληρώσουν τα ένσημά τους για το 2020 και να δικαιούνται 3 μήνες επιδόματος ανεργίας, όταν επανέλθει η   κανονικότητα;
  2. Με βάση το γεγονός ότι δε διαφαίνεται καμία δυνατότητα για επανέναρξη των  ομαδικών ξεναγήσεων μέσα στους επόμενους μήνες, πρόκειται να συνεχίσετε την χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους ξεναγούς, αρχικά μέχρι τον Απρίλιο 2021 και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας;
  3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της ενσωμάτωσης του κλάδου των ξεναγών στο ασφαλιστικό περιβάλλον του e-ΕΦΚΑ; Η διαδικασία ψηφιακής καταχώρησης των ενσήμων βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και αν όχι γιατί; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Φραγγίδης

Γιώργος Μουλκιώτης

Κώστας Σκανδαλίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη - Βασίλης Κεγκέρογλου: «Αναγκαία η παράταση του Κύκλου Κινητικότητας έτους 2020, λόγω πανδημίας»Αγόρευση Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών