Σε Συνεντεύξεις

Σημεία τοποθέτησης του Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλου Χρηστίδη στα Παραπολιτικά 90,1 fm και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Να ευχηθώ συγχαρητήρια σε όσα παιδιά πέτυχαν τους στόχους τους και φυσικά να πω ότι για όλους τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών είναι μία αρχή. Δεν υπάρχει αποτυχία, η ζωή είναι μπροστά και αυτό δεν είναι ένα μότο που λέμε. Να πω ότι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα αλλάξουν στη ζωή τους πολλά επαγγέλματα και αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε στο μυαλό μας. Τα παιδιά τα οποία περνάνε σήμερα στο πανεπιστήμιο θα είναι αναγκασμένα από τη ζωή και από την τέταρτη  βιομηχανική επανάσταση, να προσαρμοστούν και να αλλάξουν επίσης πολλά επαγγέλματα, άρα το πρώτο βήμα είναι σημαντικό αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί. 

Για τα capital controls

Είναι αυτονόητο ότι είναι ένα θετικό μήνυμα για την Ελληνική οικονομία κυρίως. όσον αφορά τις επενδύσεις και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν από δω και μπρος να κινηθούν οι επενδυτές στην πατρίδα μας και να ωθήσουν την ανάπτυξη, έτσι ακριβώς όπως την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στην πραγματική οικονομία. Και είναι αν θέλετε και με μία σημειολογία ότι αφήνουμε οριστικά πίσω μας την περίοδο της απόλυτης τρέλας που ζήσαμε εκείνο το καλοκαίρι του 2015 που κανείς δεν ήξερε αν μπορεί να πάει να πάρει τα χρήματά του από την τράπεζα και πώς θα μπορέσει την επόμενη μέρα να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του, αν θα  μπορεί να προμηθευτεί αυτά τα προϊόντα τα οποία θα ήθελε να προμηθευτεί. θα θυμάστε τις τεράστιες δυσκολίες

Είναι ένας εφιάλτης ο οποίος καλό είναι που μένει οριστικά πίσω, γιατί όντως παρέπεμπε σε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Και θα θυμάστε ότι είχαμε και   πολιτικές δηλώσεις που έλεγαν ότι είναι στα όρια της κανονικότητας όλο αυτό το οποίο γίνεται και ότι από Δευτέρα ή Τρίτη θα λήξουν τα capital controls.

Είναι καλό το γεγονός ότι τα ξανά  θυμόμαστε για να αντιληφθούμε ότι η σύγκρουση που είχε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα και παρουσίαζε ότι  είναι πρόβλημα για την πραγματικότητα, ήταν τελικά πρόβλημα για τη χώρα και τους πολίτες και γιατί κόντευαν να μας τρελάνουν τότε, έλεγαν ότι όλα αυτά τα κάνουμε σωστά και όλοι εμείς οι υπόλοιποι είσαστε γερμανοτσολιαάες, προδότες, Μερκελιστές.

Σήμερα  κυβέρνηση της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία και εμείς ως  Κίνημα Αλλαγής θα κάνουμε αντιπολίτευση και εποικοδομητική και μαχητική όπως χρειάζεται. 

Για τον εκλογικό νόμο

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, αυτό σημαίνει ότι την πρόταση που καταθέσαμε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και η οποία είχε ένα αναλογικότερο τρόπο, μια αναλογικότερη μέθοδο του εκλογικού νόμου, θα την υπερασπιστούμε και σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο με την προοπτική της κυβερνησιμότητας πάντοτε με πολύ μικρότερο εκλογικό μπόνους.

Θέλω να πω ότι επίσης θα υπερασπιστούμε τη λογική την οποία σήμερα έχουν όλοι οι Έλληνες στην πατρίδα μας και σχετίζεται με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει και να δώσουμε τη δυνατότητα ειδικά σε όλους όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια και είναι στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίζουν. Και εδώ έρχομαι στη συζήτηση η οποία αφορά την Συνταγματική αναθεώρηση διότι επιτρέψτε μου  να κάνω μία μικρή παρένθεση και να πω ότι όσον αφορά την αύξηση του ορίου εισόδου στη βουλή θέλουμε να δούμε τι ακριβώς εξυπηρετεί όλα αυτό, ποια είναι η στόχευση , τι ανησυχεί την κυβέρνηση και τη θέλει να επιτύχει με αυτή την αύξηση ορίου του εισόδου στη Βουλή.   

Κόμματα ευκαιρίας τα οποία ο  ελληνικός λαός τα βάζει στη Βουλή δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τεχνικούς όρους. Είναι η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και άλλο μια διαδικασία που πετάει έξω όποιον δεν μας αρέσει.

Για την πιθανότητα αναθεώρησης του άρθρου 34 του Συντάγματος

Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, να ανοίξει η κυβέρνηση τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε και στη συνέχεια όταν έρθει η συζήτηση για τη Συνταγματική αναθεώρηση θα δούμε βήμα-βήμα τι είναι αυτό το οποίο είναι απαραίτητο να αλλάξει.

Είναι αυτονόητο ότι το κρίσιμο είναι να δούμε με ποιον εκλογικό νόμο θα πάμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία, εκεί δίνουμε εμείς την βαρύτητα και επίσης δεν χωρά καμία συζήτηση η οποία παραπέμπει σε τερτίπια  του παρελθόντος γύρω από τον εκλογικό νόμο, σαν αυτά τα οποία έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν ήξεραν πως θα πάμε σε εκλογές στις αυτοδιοικητικές και τα άλλαζαν και τα ξανά άλλαζαν. 

Σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Είναι ένα θέμα  πολύ σημαντικό και πολύ σπουδαίο το οποίο ως αίτημα   μπαίνει από τους Έλληνες του εξωτερικού συνολικά τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να γίνει ένα πεδίο ψευτοαντιπαράθεσης ανάμεσα σε διαρροές ή ας πούμε με όρους επικοινωνιακούς. Χρειάζεται μία βαθιά μελέτη, διότι  πρέπει να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι είναι στο εξωτερικό αγωνιούν για την Ελλάδα, θέλουν να επιστρέψουν, αν θέλετε και να έχουν ρόλο στις εσωτερικές εξελίξεις και είναι προφανές ότι εκεί πρέπει  να δούμε τις ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας μας. Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε ολοκληρωμένη θέση και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν ανοίξει η συζήτηση θα την καταθέσουμε. Ενδέχεται όλο το επόμενο διάστημα επειδή καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση αποσυνδέει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον εκλογικό νόμο να την καταθέσουμε. 

Αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει  μέσα από τη συναίνεση και συνεννόηση, Για παράδειγμα για την ιστορία του ασύλου που αναφέρατε, η Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Θα θυμάστε ότι όλη την περίοδο την προεκλογική ο νόμος πάνω στον οποίο επιχειρηματολογούσε ήταν ο νόμος Διαμαντοπούλου, εμείς αυτόν το νόμο φέραμε, η ΝΔ δεν ήθελε να τον ψηφίσει και πήγε σε κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση εμείς με όρους συνέπειας στο ρόλο της αντιπολίτευσης θα καταθέτουμε προτάσεις γιατί πιστεύουμε ότι μία καλή αντιπολίτευση βελτιώνει την κυβέρνηση και στο τέλος βγαίνει ενισχυμένος ο ελληνικός λαός.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ