Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο newpost.gr και τη δημοσιογράφο Αγγελική Κιλιντζόγλου

Το ΚΙΝΑΛ αγγίζει το 8% και έχει καθιερωθεί στην τρίτη θέση. Είστε ευχαριστημένοι από αυτό το ποσοστό; Υπάρχουν εκλογικοί στόχοι; Σε περίπτωση που δεν τους πετύχετε θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Θέμα ηγεσίας θα έχει την επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής βγήκε ενισχυμένο και με νέα δυναμική από τις ευρωεκλογές. Εκτοπίσαμε οριστικά από την τρίτη θέση την Χρυσή Αυγή και βάλαμε για πάντα στο περιθώριο τους νεοναζιστές. Σε όλη τη χώρα μας ψήφισαν σχεδόν 100.000 περισσότεροι πολίτες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Στην αυτοδιοίκηση τα πήγαμε ακόμα καλύτερα και έχουμε εκλέξει περίπου 90 δημάρχους, με πολύ δυνατή παρουσία πανελλαδικά. Τώρα φαίνεται ότι συνεχίζεται η σταθερά ανοδική τάση που έχουμε τους τελευταίους μήνες. Απευθύνουμε ένα μεγάλο προσκλητήριο προς όλους πολίτες που πληγώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα ψέματα του πολιτικού συστήματος, απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, πίστεψαν σε μια άλλη επιλογή, που ακουγόταν πιο ευχάριστη και τώρα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Είναι η ώρα μαζί να διαμορφώσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα που θα ανατρέψει την συντήρηση της νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, Θα αφυπνίσει τις μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και θα ενώσει τους έλληνες μπροστά στον κοινό στόχο της ισχυρής Ελλάδας, που πρωταγωνιστεί στην ΝΑ Μεσόγειο, στην Ευρώπη, στις διεθνείς εξελίξεις.

Μεγάλος και ο αριθμός των αναποφάσιστων. Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς;

Για μια νέα μεγάλη αλλαγή.

Όποιος ψηφίζει Κίνημα Αλλαγής ψηφίζει για την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο αλλά και την πολιτική σταθερότητα, στη χώρα. Ψηφίζει το σχέδιο Ελλάδα για αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, προστασία και στήριξη των μη προνομιούχων, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με προστασία της πρώτης κατοικίας, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%, μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, πλήρης απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους που ξεκινούν επαγγελματική δραστηριότητα, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποτελέσουμε το μοναδικό αντίβαρο και σε μια ανεύθυνη αριστερά αλλά και σε μια συντηρητική υπέρ των ελίτ δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμμονή με την ιδιωτική οικονομία και δεν βλέπει την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι αρκεί να ελαφρύνεις τους φόρους για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό, το ξανάκανε το 2004-09 με καταστροφικές συνέπειες.

Την επόμενη ημέρα θα διαπραγματευτούμε πολιτικές για μικρά πρωτογενή πλεονάσματα, ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυση στους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ανοιχτές αγορές χωρίς ξεπερασμένους προστατευτισμούς αλλά με σαφείς κανόνες που να ισχύουν για όλους.

Βλέπουμε ότι στη ΝΔ σηκώνουν ψηλά τη θεωρία της χαμένης ψήφου. Στην ουσία αυτό μεταφράζεται ως προσπάθεια να τραβήξουν δικούς σας ψηφοφόρους. Πώς θα απαντήσετε σε αυτό;

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για «χαμένη ψήφο» και ντέρμπι στις ευρωεκλογές ενώ το ματς είχε λήξει. Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους και τις θέλουν τώρα. Τους ενδιαφέρουν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν μετά τις 7.7 και όχι οι καρέκλες και οι εμμονές για αυτοδυναμία της ΝΔ η επιβίωση της ηγετική ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εθνικές εκλογές θα έχουν ένα διακύβευμα και αυτό θα είναι το ποιος θα δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις του αύριο, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον επενδύσεων, κοινωνικό κράτος για όσους το έχουν ανάγκη, προστασία του πολίτη σε κάθε γωνία της πατρίδας μας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες.» Τι σημαίνει αυτό;

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η μόνη υπεύθυνη δύναμη τα χρόνια της κρίσης. Ήμασταν οι μόνοι που βάλαμε το καλό της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον. Μαθήματα υπευθυνότητας χρειάζονται όσοι ήταν στα «Ζάππεια» να κάνουν εύκολη αντιμνημονιακή αντιπολίτευση αρνούμενοι κάθε συναίνεση, όσοι έταξαν σε όλους τον «ουρανό με τα άστρα» με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και μετά έριξαν τη χώρα στα βράχια. Και όλα αυτά ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ τα έκαναν για την καρέκλα. Ταυτόχρονα, τώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 10 χρόνια ψελλίζει την αλήθεια για την ευθύνη του Κώστα Καραμανλή για την κρίση, αναρωτιέμαι η Νέα Δημοκρατία θα πει κάτι; Θα αναλάβει τις ευθύνες της; Ή θα συνεχίσει να κάνει ότι δεν ακούει όσα είπε ο κύριος Γιούνκερ για τις ευθύνες της περιόδου 2004-2009; Υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει πως θα λέμε την αλήθεια, στηρίζοντας την πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους πολίτες που θέλουν να προχωρήσουν μπροστά, μακριά από την κρίση, στο σαφές πλαίσιο που έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως η Φώφη Γεννηματά.

Στην περίπτωση που η ΝΔ δεν κατακτήσει την αυτοδυναμία, ποια στάση θα κρατήσετε; Θα συμμετάσχετε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ή θα προτιμήσετε επαναληπτικές εκλογές;

Η ΝΔ αλλάζει διαρκώς άποψη. Ο κ. Μητσοτάκης, τώρα, ασκεί ωμό εκβιασμό στους πολίτες. Αναρωτιέμαι αν ο λαός δεν της δώσει αυτοδυναμία, θα ξανασύρει τη χώρα εκλογές; Δεν είναι αυτό μια μεγάλη τούμπα σε σχέση με όσα έλεγε; Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική, που έχει ως βάση τις συνεργασίες και παρ’ όλα αυτά θα βγάζει την ουρά του απέξω; Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν τα κοινοβουλευτικά και τα συνταγματικά «εφόδια» για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές και σε νέες περιπέτειες.

Εμείς θα δίνουμε ψήφο σε ότι έρχεται στη Βουλή και θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού το κάναμε διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Δίνουμε έμφαση στη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων, στην ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για να ξεφύγει η χώρα όμως από την απειλή της απλής αναλογικής και τη μη κυβερνησιμότητα απαιτούνται 200 ψήφοι για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για αυτό ζητάμε από το ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε αποφασιστικό ρόλο. Δεν θα λάβουμε μέρος σε αλισβερίσια εξουσίας, τα αφήνουμε σε άλλους.

Εφόσον δεν συνεργαστείτε με τη ΝΔ, ως αντιπολίτευση θα συνεργαζόσασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας καλεί σε σύγκλιση τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Έκαψε το χαρτί της αξιοπιστίας της, έκανε ωμές πολιτικές συναλλαγές με μοναδικό στόχο να βλάψει το Κίνημα. Κατάφερε μόνο να μας συσπειρώσει και να αναδείξει τα αδιέξοδα του. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια το παλιό.


Για 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αγκαλιά στην εξουσία με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ. Στην πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στο Θησείο είδαμε από τον κ. Κουίκ μέχρι την κα. Παπακώστα ενώ πρόσφατη είναι η εκλογή της κα. Κουντουρά στην ευρωβουλή με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η πρόσκληση του κ. Τσίπρα είναι υποκριτική και ναρκοθετημένη από τον τρόπο που παραβίασε τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Δημοκρατικής Παράταξης, για το οποίο πρέπει και να απολογηθεί.

Εθνικά θέματα. Στο κόκκινο οι σχέσεις με την Τουρκία. Θεωρείτε ότι έχουν γίνει λάθος χειρισμοί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Εμείς πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση. Ειδικά όσον αφορά τόσο σημαντικά θέματα, όπως η προκλητικότητα της Τουρκίας. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως και στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο ενημέρωση για όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Ερντογάν πριν λίγους μήνες. Εξακολουθεί ο κύριος Τσίπρας να αποφεύγει την ενημέρωση. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τώρα απουσιάζει κάθε ουσιαστική προσπάθεια για να υπάρξει αρραγές μέτωπο. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η πρώτη πολιτική αρχηγός που είπε το αυτονόητο στη βουλή και στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Η Τουρκία έχει ξεπεράσει οποιοδήποτε όριο και ότι οφείλουμε να εξετάσουμε κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

s