Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ «Real FM 97,8» και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή.

Α.Π.: Κ. Χρηστίδη, να σας πούμε χρόνια πολλά για χθες ή δεν είστε ΠΑΣΟΚ; Προβοκατόρικο το ερώτημα, απαντήστε.

Π.Χ.: «Όπως ξέρετε και οι δύο, είμαι και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, από εκεί ξεκίνησα και είναι κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα το να αναλαμβάνω αυτήν την ευθύνη, σε μία περίοδο το καλοκαίρι του 2015 όπου δημοσκοπικά ήμασταν εκτός Βουλής. Επομένως, είναι προφανές ότι χθες τιμήσαμε την επέτειο της ιδρυτικής διακήρυξης του κινήματος, που άλλαξε τη χώρα, οδήγησε σε θεσμούς οι οποίοι έδωσαν ευκαιρίες και προφανώς άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη έργο, πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει εκατομμύρια συμπολίτες μας για να μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής τους».

Μ.Ν.: Βρισκόμαστε σε μία πολιτική περίοδο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας τη δική του αναζήτηση, τις εσωτερικές διαδικασίες, -το λέω ευθέως- προσπαθεί να πάρει το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν θέλει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, τσακώνονται μεταξύ τους ή τσακώνεστε μεταξύ σας να το πω διαφορετικά ή υπάρχουν, πιο ευγενικά, οι αντικρουόμενες απόψεις με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Κι από ό,τι φαίνεται, είναι αυτοί που αγαπούν το παλαιό ΠΑΣΟΚ κι εκείνοι που το θέλουν με μία άλλη μορφή, με μεγαλύτερη πολυσυλλεκτικότητα και πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Π.Χ.: «Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί το λαό και την πατρίδα, όπως κάνουν όλα τα πολιτικά κόμματα. Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν στο όνομα των ανθρώπων για να βελτιώνουν τη ζωή τους, να τους κάνουν να εξελίσσονται και να πορεύονται μαζί με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Το λέω αυτό διότι το ζήτημα εδώ δεν είναι το τι συνέβη στο παρελθόν ή αν θα επαναφέρουμε μία ρετρό αντίληψη, η οποία είναι κάτι ανάμεσα σε χιούμορ και ανάμνηση. Το ζήτημα εδώ είναι πώς θα καταθέσουμε ουσιαστικές, προοδευτικές λύσεις για τους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν μετά από δέκα χρόνια μιας πολύ σκληρής κρίσης.

Και το λέω αυτό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ εδώ και 4,5 χρόνια με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σας θυμίζω ότι τον Γενάρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση της χώρας με ένα ποσοστό της τάξης του 35-36% κι εμείς ήμασταν έβδομο πολιτικό κόμμα ως ΠΑΣΟΚ τότε με 4,7%. Δεν το κατάφερε, παρά το ρεσάλτο και παρά τις πολιτικές εξαγορές με ανθρώπους οι οποίοι τη μία μέρα έβριζαν τον κ. Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επόμενη μέρα γίνονταν υπουργοί του».

Μ.Ν.: Ναι, αλλά, πολλά παλιά στελέχη -συγγνώμη που σας διακόπτω- πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργάστηκαν. Είδαμε π.χ. τον κ. Τζουμάκα, παλαιότερα τον κ. Κουτσακά…

Π.Χ.: «Και προφανώς μαζί με αυτούς και ο κ. Καμένος και η κα. Κουντουρά και ο κ. Πολάκης και πολλοί ακόμη οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Κεντροαριστερά, διότι το μεγάλο ζήτημα εδώ, και πρέπει να το αναλύσουμε κάποια στιγμή, είναι το πώς χάθηκαν αρχές, αξίες και ιδανικά από τα πολιτικά κόμματα. Το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχουν χτυπήσει ρεκόρ αλλαγής κομμάτων και είναι στο έκτο-έβδομο διαφορετικό πολιτικό κόμμα είναι κάτι το οποίο εμάς ως νέα γενιά μας προβληματίζει. Αν δεν προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και θεωρούν ότι, εντάξει, με τον έναν τρόπο περάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον άλλον τρόπο θα επιχειρήσουμε να κλέψουμε δυο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, από τη Νέα Δημοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, σας λέω ότι είναι κάτι χρονικά και πολιτικά πεπερασμένο. Η ουσία είναι το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Και από αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέτυχε 4,5 χρόνια να αλλάξει τα κακώς κείμενα της χώρας, να κάνει έστω κι ένα πράγμα από όσα υποσχέθηκε και που σήμερα διακατέχεται από τις εμμονές που έφεραν τον κ. Καμένο στην εξουσία και τους μισούς βουλευτές των ΑΝΕΛ βουλευτές με το ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθεί να έχει τις αντιλήψεις του «πολακισμού», δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση. Δεν έχει σχέση, όχι μόνο το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Κεντροαριστερά εν γένει».

Α.Π.: Όχι όλοι κ. Χρηστίδη, γιατί φαντάζομαι ότι αυτό που λέτε για τον ΣΥΡΙΖΑ το απευθύνετε και προς τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που πιέζουν για την προσάρτησή σας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Π.Χ.: «Εγώ δεν ξέρω κάποιον ο οποίος να πιέζει για προσάρτηση. Κι όποιος θεωρεί ότι τα κόμματα πρέπει να προσαρτώνται το ένα στο άλλο, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν έχει καμία πολιτική ανάλυση και προφανώς δεν σκέφτεται το συλλογικό καλό. Γιατί; Γιατί πριν από λίγους μήνες το Κίνημα Αλλαγής πήγε σε ένα ακόμη συνέδριο, η μεγάλη μάχη την οποία δώσαμε ήταν η μάχη της αυτονομίας και η αυτονομία αυτή κατοχυρώθηκε μετά το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Επομένως, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι κάποιος μπορεί να έχει τη «χ» ή «ψ» άποψη και είμαστε εδώ για να την κουβεντιάσουμε. Υγιές είναι να υπάρχουν και διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά μέσα στο γήπεδο να αποδεικνύει ο καθένας την αξία του και όχι ως προπονητής της εξέδρας από αυτούς τους οποίους ζήσαμε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια και στο ΠΑΣΟΚ και στη χώρα μας. Και, όταν ερχόταν η ώρα να παίξουμε μες το γήπεδο, δεν ήξεραν που πηγαίνει η μπάλα και πού είναι το τέρμα»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ: Η κα ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ