Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΡΤ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ “ΣΥΝ”

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΥΝΘΙΑ ΣΑΠΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 3 ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Είναι αυτονόητο ότι οι 3 πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ είναι πρόσωπα τα οποία πληρούν για εμάς τους όρους που έχουμε βάλει στο τραπέζι της συζήτησης εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι από το 1994 με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πάντοτε υπήρχε μία “συγκατοίκηση”, δηλαδή, ο ΠτΔ ήταν από την απέναντι πολιτική παράταξη από αυτήν που ήταν ο πρωθυπουργός. Επομένως, νομίζω ότι είναι ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει και αυτή η κυβέρνηση. Οι δικές μας πολιτικές επιλογές για το πρόσωπο του ΠτΔ ήταν πάντοτε πολιτικές επιλογές που οδήγησαν σε ευρύτατες πλειοψηφίες στη βουλή, εμείς δεν έχουμε ποτέ ψηφίσει κανέναν μονοκομματικά με 151,152 βουλευτές, αυτό το έχει κάνει μόνο η ΝΔ στο παρελθόν. Ο δρόμος μας είναι ένας καλός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει και σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης.

Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι η συζήτηση που αφορά τον ΠτΔ θα αποκτήσει εσωτερικά χαρακτηριστικά για το Κίνημα Αλλαγής. Είμαστε πολύ καθαροί σε αυτό πάνω από ένα χρόνο, θέλουμε προοδευτικό ΠτΔ. Μας ρωτάει λοιπόν ο ένας: θα ψηφίζατε τον κ. Βενιζέλο; Η απάντηση είναι: ναι, θα τον ψηφίζαμε. Θα ψηφίζατε τον κ. Παπανδρεόυ; Ναι, θα τον ψηφίζαμε. Θα ψηφίζατε τον κ. Σημίτη; Προφανώς. Δεν πρότεινε αυτά τα τρία πρόσωπα η κα. Γεννηματά. Είπε ότι τα 3 αυτά πρόσωπα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι ΠτΔ. Είναι πολύ καθαρό όλο αυτό και η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτή πρέπει να επιλέξει με ποια λογική θα πορευθεί, τί πρόσωπο θέλει να έχει ως επικεφαλής της ελληνικής δημοκρατίας. Απέναντι στην κουβέντα που γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα γύρω από τη δική μας πρόταση, περιμένω να ακούσω τί θα πει και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, οποίος “κολλάει” στην επιλογή. Επομένως, προτιμά τον κ. Παυλόπουλο από ότι ενδεχομένως θα προτιμούσε έναν πρόεδρο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη ότι το πρόσωπο του ΠτΔ πρέπει να συγκεντρώνει κι όχι να αποκεντρώνει δε νομίζω πως αφορά κάποιον από τους 3 πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ ούτε αφορά οποιονδήποτε από το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε βλέπετε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα όσοι έχουν περάσει από το ΠΑΣΟΚ βρίσκουν διεξόδους και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ και με αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται και μια ιστορική πραγματικότητα, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές οι οποίες έκαναν το μεγαλύτερο έργο στη χώρα και συνέβαλαν αποφασιστικά στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε και προόδευσε η χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2009,2010 πήρε στις πλάτες της ένα βάρος το οποίο είχε αφήσει πίσω η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, δυστυχώς την κρίσιμη περίοδο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ χάραξαν την επιλογή του αντιμνημονιακού αγώνα και αυτό το μόνο που προσέφερε στο πολιτικό σύστημα ήταν η αποσάθρωση του, το ότι προέκυψε η Χ.Α και ότι χρεωθήκαμε άλλα 3 μνημόνια, για να έρθει και η ΝΔ να εφαρμόσει μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο. Αν όλο αυτό το είχαμε λήξει από την αρχή, η χώρα θα είχε βγει πολύ πιο γρήγορα από την κρίση και θα είχε εκμεταλλευτεί και τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας τα οποία είναι πολύ καλύτερα από ότι είχαμε όλη την προηγούμενη περίοδο.

Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και από αυτή τη στάση κρινόμαστε και σε αυτήν την κατεύθυνση πορευτήκαμε. Αυτό ήταν αυτό που μας οδήγησε να διαφωνήσουμε στη συμφωνία των Πρεσπών, αυτό είναι που μας οδηγεί στο να στηρίξουμε την πρόταση για την ψήφο των ομογενών, αυτός είναι ο δρόμος με τον οποίο θα πορευόμαστε από εδώ και μπρος και αυτό θα το κάνουμε αποφασιστικά, χωρίς να περιμένουμε κανέναν να μας καθορίσει την πορεία, αλλά αυτοκαθοριζόμενοι απέναντι στα πράγματα, όπως ακριβώς απαιτούν οι πολίτες και ειδικότερα η νέα γενιά.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Αν δεν ήμασταν εμείς από την πρώτη στιγμή να στηρίξουμε, δε θα ακολουθούσε ούτε το ΚΚΕ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποδεικνύεται από τη στάση που έχουμε κρατήσει. Ήταν αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στις διαδικασίες και πολύ αργήσαμε να τους το δώσουμε και είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων των βουλευτών να το ψηφίσουν.

ΓΙΑ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μπροστά στην προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας είμαστε όλοι στην ίδια μεριά της ιστορίας και έτσι έπρεπε να είμαστε από την πρώτη στιγμή και έτσι είμαστε εμείς διαρκώς τα τελευταία χρόνια απέναντι σε όσα λέει και όσα κάνει ο κ. Ερντογάν. Από εκεί και πέρα θυμάστε ότι η Φώφη Γεννηματά είχε βάλει από την πρώτη στιγμή το ζήτημα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν καν τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη την προηγούμενη Τετάρτη. Αυτό θα ήταν ένα σαφές μήνυμα. Το κάνουν τα αδέρφια μας οι Κύπριοι τις τελευταίες δεκαετίες και έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου. Θα ήταν ένα σαφές μήνυμα και προς την Ε.Ε και προς το ΝΑΤΟ και προφανώς προς την Τουρκία, ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο. 

Ταυτόχρονα, η Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί αύριο στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και το Νο1 θέμα που θα βάλει εκεί θα είναι το ζήτημα της προκλητικότητας-προσφυγικότητας της Τουρκίας η οποία έχει εργαλειοποιήσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχει εργαλειοποιήσει την ισχνή μειοψηφία της Λιβύης η οποία θα αλλάξει σε λίγες εβδομάδες και φέρνει αυτή την άκυρη συμφωνία η οποία προφανώς μας βρίσκει όλους αντίθετους. Θέλει εθνική στρατηγική και η δική μας παράταξη ως μια παράταξη βαθιά πατριωτική πάντοτε χωρίς εθνικιστικά χαρακτηριστικά, εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας, δε μισούμε την πατρίδα κανενός άλλου, εμείς θέλουμε η πατρίδα μας να έχει εγγυημένα εθνικά συμφέροντα και κανένας να μην παίζει με αυτά. Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση θα είμαστε μαζί με κάθε Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος το εγγυάται αλλά θα είμαστε και εκεί να βάλουμε όλα τα ζητήματα τα οποία πρέπει να βάλουμε για να εγγυώνται τα εθνικά μας συμφέροντα, κάθε πολίτης στη χώρα μας να νιώθει ασφαλής και προφανώς πρέπει να ανοίξει συζήτηση όχι στο δημόσιο διάλογο αλλά στα αντίστοιχα φόρα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενισχυθεί και η αποτρεπτική μας ικανότητα τις επόμενες δεκαετίες. Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξει κανένα θερμό επεισόδιο αλλά θα πρέπει εμείς πάντοτε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όλα αυτά τα οποία λένε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτό που λένε οι αξιωματούχοι της Τουρκίας. Εμείς πρέπει να έχουμε σαφή στρατηγική, εθνική στρατηγική με εθνική συνεννόηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS

Η φαρμακευτική δαπάνη απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη θέλουμε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία η οποία ενώ είχε τη δυνατότητα να διερευνήσει πραγματικά το τί έγινε, βλέπουμε εξεταστικές επιτροπές να μην ολοκληρώνουν το έργο τους. Εμείς θέλουμε η προανακριτική να ολοκληρώσει τις εργασίες της, να χυθεί άπλετο φως, να δούμε ποιοι πρωταγωνίστησαν σε παραδικαστικά τα οποία έχουν κωλυσιεργήσει υποθέσεις και προφανώς να δούμε και ποιες ευθύνες υπάρχουν. Όπως κανένας δεν είναι ένοχος εκ των προτέρων και αυτό είναι η βασική αρχή του δικαίου, περιμένουμε να δούμε τί θα μαρτυρήσουν ο κάθε ένας από αυτούς ο οποίος έρχεται στη βουλή και τοποθετείται για να δούμε και ποιες άλλες ευθύνες ενδεχομένως υπάρχουν εκτός από τις πολιτικές. Αυτό έχει να κάνει και με τα εθνικά συμφέροντα και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει αποζημιώσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Και στο ζήτημα της NOVARTIS η δικαιοσύνη έχει τον τρόπο να διεκδικήσει χρήματα.

Αν κάναμε αύριο το πρωί εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πολύ πιο κάτω με βάση τις δημοσκοπήσεις από αυτό το οποίο πήρε στις τελευταίες εκλογές. Δε γίνεται το άνοιγμα του κόμματος με κοπτοραπτική και με στελέχη που οδήγησαν και την Ελλάδα σε πολλά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολογηθούν και γι αυτά τα οποία έλεγαν και οι σύντροφοί τους πια στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει. Ή είναι Πινοσέτ ο Γ. Παπανδρέου ή δεν είναι. Γιατί αν είναι Πινοσέτ ο κ. Παπανδρέου, είναι και ο κ. Ραγκούσης, η κα. Ξενογιαννακοπούλου και όλοι εκείνοι που ήταν υπουργοί του κ. Παπανδρέου το 2010 και το 2011. Ή ήταν προδότες και γερμανοτσολιάδες αυτοί που ήταν στο ΠΑΣΟΚ και του έδωσαν τα ποσοστά που του έδωσαν, ή δεν ήταν. Αυτά αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς αναγνωρίζοντας ότι το 8% είναι η αφετηρία του δικού μας κινήματος, κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία θέλουμε να οδηγήσει κυρίως στην αύξηση της αποδοχής του δικού μας κινήματος. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαστε δίπλα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δέχονται επιθέσεις μέσα και έξω από τη βουλή, τους απολυμένους της τράπεζας Πειραιώς οι οποίοι είχαν μια πολύ μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα, θα είμαστε δίπλα σε όλους όσους διεκδικούν για να βελτιώσουν τη ζωή τους, δίπλα στους νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια από την πατρίδα μας και γνωρίζουν ότι δεν είναι το τριχίλιαρο το οποίο θα τους φέρει πίσω, είναι η διαφάνεια, είναι η αξιοκρατία, η αξιολόγηση, όχι 80χρονοι διοικητές, όχι όλα αυτά που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια και δε μας βοηθούν να γλιτώσουμε από αυτά τα οποία μπλέξαμε.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ

 Δεν υπάρχουν ζητήματα προσωπικά, υπάρχουν ζητήματα πολιτικά. Αν ακούμε μια πρόταση και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής η οποία έχει ενδιαφέρον ,πάντοτε συνθέτουμε και προχωράμε μαζί με αυτή την πρόταση. Δε θα καταδικάσω έναν άνθρωπο ο οποίος λέει ότι είναι ανοιχτός να συζητήσει κάτι. Αυτό είναι κάτι ευρύ ως αντίληψη, κρίνεται πολιτικά. Το κρίσιμο για εμάς είναι ζήτημα είναι πώς προχωράμε. Και σε αυτή τη διαδικασία εμείς έχουμε αυτόνομη πορεία, έχουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα, έχουμε νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν βγει στην πρώτη γραμμή και διεκδικούν το ρόλο τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Η Ελλάδα άλλαξε κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα είναι ακόμα εδώ και σε αυτά τα προβλήματα πέρα από επικοινωνία, χρειάζεται και απάντηση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ : ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΗΔΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ