Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο npress.gr και τη δημοσιογράφο  Βίκη Καραμπουλη

1. Γιατί λέτε Όχι στο ΣΥΡΙΖΑ; Και Μήπως έχουν δίκιο όσοι λένε πως έτσι λέτε ΝΑΙ στον κ. Μητσοτάκη;

Από το 2015 ως σήμερα που έχω την τιμή να είμαι εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής με ρωτάνε συνέχεια «με ποιον θα συγκυβερνήσετε;».

Το 2016, όταν η Φώφη Γεννηματά είπε πως μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ, μας έλεγαν οτι γινόμαστε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν διαφωνήσαμε με την απλή αναλογική και καταθέσαμε τη δική μας πρόταση, ακούγαμε οτι γινόμαστε ουρά της ΝΔ.

Σας λέω καθαρά: ο καιρός που η παράταξη ετεροπροσδιοριζόταν έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Αυτοπροσδιοριζόμαστε. Έχουμε πολιτικό, ιδεολογικό, αξιακό πλαίσιο το οποίο καταθέτουμε στους πολίτες με το σχέδιο Ελλάδα.

Δεν συμβιβαζόμαστε ως συμπλήρωμα κανενός. Δεν θέλουν αυτό οι πολίτες από εμάς. Γνωρίζουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν πολλές κοινές αντιλήψεις για το μέλλον αλλά και αφηγήματα για το παρελθόν. Μαζι προσπάθησαν να αθωώσουν την περίοδο 2004-2009, που οδήγησε την χώρα στα όρια της ασύντακτης χρεοκοπίας και μαζί δημιούργησαν τις πλατείες των αγανακτισμένων. Σήμερα, μάλιστα ταυτίζονται απόλυτα και στην επιλογή προσώπου για ΠτΔ.

Άρα λέμε Όχι και στους δυο για την έλλειψη αυτοκριτικής, την απουσία προτάσεων, την συντηρητική στροφή που κάνουν.

Και λέμε Ναι στη νέα μεγάλη αλλαγή που θα ενώσει και θα απελευθερώσει τους Έλληνες και θα δώσει στην Ελλάδα την χαμένη της αίγλη και περηφάνεια.

2. Οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν στάσιμους. Εσείς λέτε πως γεμίζετε τις αίθουσες. Τι θα γίνει στις εκλογές;

Οποίος κυκλοφορεί ανάμεσα στους πολίτες αντιλαμβάνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί συντριπτική ήττα στο καίριο επιχείρημα του 2015: το ηθικό του πλεονέκτημα.

Η λογική του νέου και άφθαρτου, ανεξάρτητα από το αν ήταν σωστή ή λάθος, κάηκε τόσο από τα ψέματα και τα τραγικά λάθη όσο και από την αλαζονεία της μη παραδοχής τους. Ο κ. Τσίπρας έταξε τα πάντα στους πάντες, οι πολίτες τον στήριξαν και αυτός τους άδειασε. Συνεχίζει να πολιτεύεται λες και θέλει να αποδείξει ότι κάθε λάθος της μεταπολίτευσης μπορεί να το επαναλάβει.

Από την άλλη, δεν φαίνεται να εμπιστεύονται τη ΝΔ σε όσα λέει και κάνει. Κυρίως, διότι έχει αμνησία για το παρελθόν και ειδικά την περίοδο Καραμανλή, διακατέχεται από μονοδιάστατη επικοινωνιακή αντίληψη της πολιτικής απέναντι στα προβλήματα, ενώ το πολιτικό της σχέδιο είναι βαθιά δεξιό και ενισχύει τις ανισότητες.

Αυτοί οι πολίτες θέλουν κάτι διαφορετικό, κάτι νέο, με σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Στην Ελλάδα έχουν να γίνουν εθνικές εκλογές 4 χρόνια. Όσες έχουν γίνει ενδιάμεσα έχουν μηνύματα, που δεν κρύβονται. Σε κάθε κοινωνική, επαγγελματική, συνδικαλιστική, νεολαιίστικη εκλογική διαδικασία που έχει γίνει οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Κίνημα, είναι πολύ πάνω από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι μονοψήφιος. Η δε πρόσφατη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες είναι μια ακόμα απόδειξη οτι σε εμάς βλέπουν πολλοί την πιθανή ψήφο τους. Και αυτές τις προσδοκίες δεν θα τις διαψεύσουμε.

Μετά από 4 χρόνια διαρκούς αγώνα, η προσπάθεια της Φώφης Γεννηματά βρίσκει καθημερινά νέους συνοδοιπόρους σε κάθε γωνία της πατρίδας μας. Και ειδικά πολλούς νέους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την νέα εποχή που φέρνει το Κίνημα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Με το σχέδιο Ελλάδα καταθέτουμε την πραγματική εναλλακτική πρόταση, με στόχο την καταπολέμηση των ανισοτήτων της κρίσης. Δημιουργούμε τις συνθήκες μιας νέας σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική, με όρους εμπιστοσύνης και ασφαλείας και πρόσφορο έδαφος για κοινωνική κινητικότητα.

Είναι στο δικό μας χέρι να πετύχουμε.

3. Η ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό, ήταν επιλογή της ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια; Τι άλλαξε και σταθήκατε απέναντι από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

Εμείς μείναμε σταθεροί στην Εθνική γραμμή, έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία διαμορφώθηκε μετά την ενδιάμεση συμφωνία του Ανδρέα Παπανδρέου. Θυμίζω, για ιστορικούς λόγους, ότι το όνομα ΠΓΔΜ συμφωνήθηκε από κυβέρνηση της ΝΔ. Η γραμμή αυτή συνοψίζεται στην εξεύρεση μια λύσης με γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία, erga omnes, αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας που θα απαλείφει κάθε είδους αλυτρωτισμό. Η συμφωνία των Πρεσπών δυστυχώς αποδέχεται την ύπαρξη Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας όπως και Μακεδονικού λαού, καταργεί το erga omnes και βάζει τον αλυτρωτισμό από το παράθυρο. Αυτή η θέση αρχής δεν παραβιάστηκε από εμάς, αλλά από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πολλά, χωρίς να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα. Ενώ ταυτόχρονα, εργαλειοποίησε τη συμφωνία για μικροκομματικά οφέλη. Η δε ΝΔ παρασύρθηκε σε ακρότητες, που δεν συμβάδιζαν με όσα έκαναν κυβερνήσεις της.

4. Η ΠΑΣΠ, διατηρεί μια μεγάλη δυναμική στην φοιτητική νεολαία παρά τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος. Ποιο πιστεύετε είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Θα μπορούσα να γράψω έκθεση για την ΠΑΣΠ. Είναι η οργάνωση που αποτέλεσε την πρώτη, μεγάλη μου επαφή με την παραταξιακή λειτουργία και με βοήθησε να αντιληφθώ πως «μόνος σου πας γρήγορα, αλλά μαζί με άλλους πας μακριά.»

Οι φοιτητικές παρατάξεις, όπως και όλες οι πολιτικές συλλογικότητες της εποχής δεν είναι αλάνθαστοι οργανισμοί. Χρεώθηκαν όμως και πολύ περισσότερα από όσα στην πραγματικότητα τους αναλογούσαν και τους αναλογούν. Η διαπλοκή στα πανεπιστήμια δεν ξεκινάει και δεν θα μπορούσε να ξεκινάει από τους φοιτητές, αλλά από ένα κλειστό σύστημα καθηγητών που εξυπηρετούν δικά τους συμφέροντα.

Από εκεί και πέρα, η φλόγα που έχουν σήμερα χιλιάδες νέα παιδιά σε όλη την Ελλάδα για μια νέα αλλαγή, που αναδεικνύει νέο μοντέλο πολιτικής με ορμή και τόλμη, αλλά και σχέδιο και αποφασιστικότητα είναι που κάνει την ΠΑΣΠ να ανεβάζει τα ποσοστά της κάθε χρόνο. Έχει έρθει η ώρα η νέα γενιά να πάρει το μέλλον της στα χέρια της. Και αυτό γίνεται μόνο μέσα από συμμετοχή και δράση.

5. Θα θέλατε μια ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με στελέχη από τη νέα γενιά στις επόμενες εκλογές;

Η περίοδος του ωχαδερφισμου έχει παρέλθει. Κάθε νέος άνθρωπος πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική. Κανείς δε μπορεί να μιλάει για εμάς, χωρίς εμάς. Η δικιά μας Κοινοβουλευτική Ομάδα, στην διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που διανύουμε, έχει μια εξαιρετική παρουσία. Μαχητική, ουσιαστική στις παρεμβάσεις της, με τεκμηριωμένο πολιτικό και προγραμματικό λόγο. Και όλα αυτά, δυστυχώς, μέσα σε ένα κλίμα που πολλές φορές δεν τιμά την λειτουργία του Κοινοβουλίου με τον τρόπο και το ύφος που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Νέοι και παλαιότεροι βουλευτές συνθέτουν μια δυνατή και δεμένη ομάδα. Αυτή θα είναι η συνταγή της επιτυχίας μας και στην επόμενη Βουλή με μια πολυπληθέστερη παρουσία. Θα είμαστε και περισσότεροι και νεότεροι.

Συνέχεια, ανανέωση, πολιτική συνοχή και μαχητικότητα στην υπεράσπιση των πολλών.

6. Προτιμάτε η παράταξη να εκφράζετε από το ΚΙΝΑΛ ή μήπως είναι ώρα για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο;

Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή και η κινητήριος δύναμη του Κινήματος. Δεν υπάρχει Κίνημα Αλλαγής χωρίς ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία του και τα σύμβολά του μας εμπνέουν μας καθοδηγούν, μας γεμίζουν δύναμη και αποφασιστικότητα. Η εντολή των 212.000 συμπολιτών μας όμως το Νοέμβρη του 2017 ήταν η ίδρυση ενός νέου κινήματος που θα οδηγήσει σε μια νέα Αλλαγή. Ισχυρού, αυτόνομου, ανατρεπτικού. Προχωράμε στο 2ο συνέδριο μας, ως αποτέλεσμα της συζήτησης όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Όλοι έχουμε στόχο τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας σε ένα προοδευτικό πλαίσιο αξιών, ιδανικών και πράξεων. Την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης στις εκλογές για να πρωταγωνιστήσει και πάλι στις πολιτικές εξελίξεις.

7. Υπάρχει περίπτωση να «Γεφυρωθεί» το χάσμα ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ;

Η μόνη Γέφυρα που μας ενδιαφέρει να στήσουμε είναι αυτή με τους προοδευτικούς ανθρώπους που πίστεψαν τον κ. Τσίπρα και νιώθουν εξαπατημένοι και οργισμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του και την έκαψε αγκαλιά με τον κ. Καμμένο. Οι γέφυρες μπορούν να ενώσουν πολιτικές με ουσία και σχέδιο, όχι καρέκλες. Οι γέφυρες πρέπει να στηρίζονται σε βάσεις με αρχές, αξίες και κοινές ιδέες και πράξεις, όχι σε πολιτικές εξαγορές και ρεσάλτο.

8. Πως κρίνετε όλες τις εξελίξεις στον αθλητισμό τους τελευταίους μήνες, ημέρες και εβδομάδες;

Επειδή είναι φρέσκα όσα έγιναν και στο ποδοσφαιρικό ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού, αξίζει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν στη θέση του Γερμανού διαιτητή, ήταν Έλληνας. Τι θα άκουγε από φιλάθλους, διοικήσεις και παράγοντες.

Το πρόβλημα λοιπόν ξεπερνάει την διαιτησία και έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον επαγγελματικό αθλητισμό στην Ελλάδα. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλα επίπεδα και προστασία του αθλητισμού από όσους θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως όχημα για άλλους σκοπούς. Να μην είναι οι ομάδες μέσο πίεσης πολιτικής και σκοπιμοτήτων. Να είναι οι αρχές ανεξάρτητες και οι νόμοι να ισχύουν για τους πάντες, πάντα και παντού.

Δεν μπορεί να θέλουμε τα παιδιά μας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αλλά να μην μπορούν να πάνε σε ένα γήπεδο, να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους ομάδες.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ!Π.ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΛΙΤΗ ΑΦΘΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΘΟΝΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ