Σε Ομιλίες

Χαιρετισμός Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο 30ο συνέδριο ΟΣΜΕ

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί σύνεδροι,

Είναι για την παράταξή μας αλλά και για εμένα προσωπικά, πολύ μεγάλη τιμή το ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, που έπαιξε κομβικό ρόλο στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Έδωσε φωνή σε δικαιώματα καθ όλη τη διάρκεια αυτών των 30 συνεδρίων αυτών των 86 ετών που η ΟΣΜΕ δίνει μια μάχη για να κατακτήσει διαρκώς δικαιώματα, τα οποία αφορούν την ίδια ,τους εργαζόμενους και φυσικά την ελληνική κοινωνία. Και ήταν εκεί η παράταξή μας γιατί πολύ απλά πίστευε πάντα στα συνδικάτα και στη συλλογικότητα. Γιατί κανένας μόνος του δεν μπορεί. 

Αυτό το οποίο οφείλουμε όλοι να δούμε και οφείλει και η ομοσπονδία να δει, είναι το πώς ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης για κάθε Έλληνα πολίτη, έτσι ώστε να βελτιώνει τη ζωή του. Και προφανώς αυτό δεν γίνεται μόνο με καλή συζήτηση. Γίνεται και με αγώνες και οι αγώνες αυτοί πρέπει να έχουν αιτήματα.  και οι αγώνες αυτοί πρέπει να είναι και στο δρόμο. και στη βουλή και παντού. όπου χρειάζεται και φυσικά πρέπει όλοι όσοι μπαίνουμε στη διαδικασία του δημόσιου διαλόγου να είμαστε ειλικρινείς, κυρίως απέναντι σε εσάς οι οποίοι γνωρίζετε τα προβλήματά σας και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμβάλει . 

Το λέω αυτό διότι η δική μας πολιτική ανάλυση λέει ότι τα δέκα χρόνια της κρίσης που ήταν μια κρίση οικονομική, αξιακή και πολιτική, θα μπορούσαμε να είχαμε γλιτώσει πάρα πολλά, αν πολύ απλά το 2010 δε χρειαζόταν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν φροντιστήρια αντιμνημονίου στον ελληνικό λαό. χρεώνοντας στο τέλος 3 επιπλέον μνημόνια έτσι όπως έγινε, κάναμε μια εθνική συνεννόηση και διασφαλίζαμε ότι οι πολίτες δε θα χρεώνονταν όλα αυτά τα οποία χρεώθηκαν. Δεν έγινε αυτό. Αλλά στην πορεία είδαμε και πολύ συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές για τις οποίες πρέπει να ακούμε και μια αυτοκριτική. Και όπως εμείς υπεστήκαμε την κρίση γιατί επιλέξαμε να βάλουμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και το πληρώσαμε ως πολιτικός χώρος, δε μπορεί κανείς να ξεχνά τί έγινε στον ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη και τί συνέπειες είχε αυτό. Όπως επίσης δεν μπορεί να ξεχνά κανείς με τί χρήματα αμείβονται οι νέοι άνθρωποι, πού είναι η «μαύρη» εργασία και ποιες ήταν οι υποσχέσεις κάποιων και τί έκαναντην περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης.

Επομένως, μιλώντας και πάλι ειλικρινά, οφείλουμε να πούμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν υποσχέσεις, αλλά υπάρχουν και πράξεις. Και σε αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να σταθούμε είναι στο ότι σε μία περίοδο στην οποία η 4η βιομηχανική επανάσταση είναι εδώ και που θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν να χαθούν ,οφείλουμε να δούμε πώς διασφαλίζουμε και εγγυώμαστε νέα εργασιακά δικαιώματα τα οποία είναι απαραίτητο να εγγυηθούν και να διασφαλιστούν. Πώς επίσης έχουμε καλές δημόσιες υπηρεσίες και αυτό έχει να κάνει και με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Όπως είπαμε για την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έχει τις ευθύνες της ,έτσι λέμε και γι αυτή την κυβέρνηση ότι εμείς είμαστε απέναντι στο ξεπούλημα των δημόσιων συγκοινωνιών, γιατί αυτό πιστεύουμε.  Και θα το υποστηρίξουμε και μέσα και έξω από τη βουλή. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, όπως αρμόζει να είμαστε δίπλα σε κάθε συλλογικότητα, γιατί αυτό είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας ιδεολογίας. 

Αυτό είναι που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά, η οποία πιστεύει ότι η πολιτική, είτε αυτή έχει να κάνει με τα συνδικάτα, είτε έχει να κάνει με τα επιμελητήρια, είτε έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση, είτε με το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα είναι για λίγους. Και αυτό είναι που έχει δημιουργήσει και εύλογα προβλήματα δημοκρατικών λειτουργιών σε αυτές τις συλλογικότητες. Θα το αποδεχτούμε; Από όποιο μετερίζι είναι ο καθένας. Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να το αποδεχτούμε. Και σε αυτό το δρόμο σας καλώ να αντιληφθείτε ότι είμαστε όλοι σύμμαχοι δίπλα σας και μαζί σας. 

Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας!

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.