Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη.

– Κύριε εκπρόσωπε να ξεκινήσουμε από τα δικά σας; Πιστεύετε ότι με το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσετε τα εσωτερικά προβλήματα; Πολλοί λένε ότι μετά από αυτήν την κίνηση, η κ. Γεννηματά νομιμοποίησε την αμφισβήτηση στο πρόσωπό της.

Κύριε Καμπουράκη η Φώφη Γεννηματά έχει εκλεγεί τα τελευταία 4 χρόνια έχει 2 φορές πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Έχουμε κάνει 4 συνέδρια και έχουν συμμετάσχει στις διαδικασίες αυτές χιλιάδες άνθρωποι. Κάθε αγωνία, κάθε σκέψη, κάθε όνειρο των ανθρώπων που πίστεψαν και αγάπησαν το ΠΑΣΟΚ είναι η βάση της καθημερινής μας προσπάθειας. Οποίος ήθελε να αμφισβητήσει την αυτόνομη προοπτική και την πολιτική πορεία του κινήματος, πρέπει αφού κάνει και την αυτοκριτική για τη στάση του εκείνα τα χρόνια, να καταθέσει τις προτάσεις του, γύρω απο όσα απασχολούν τους πολίτες και όχι διαδικαστικές,απαξιωμένες πρακτικές του παρελθόντος, που θολώνουν το μήνυμα μας.

Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΑΣΟΚ, κανείς δεν έβαλε θέμα ηγεσίας.

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί μία ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας. Για εμάς το ζήτημα είναι πώς θα προχωρήσει πολιτικά η παράταξη.

– Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θέλει το ΠΑΣΟΚ και όχι το Κίνημα Αλλαγής αλλά και στην εσωκομματική κριτική ότι η κ. Γεννηματά έχει σκοπό να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ κόμμα – σφραγίδα;

ΤΟ ΠΑΣΟΚ κόντεψε να γίνει κόμμα σφραγίδα το Σεπτέμβρη του 15, όταν η βασική ερώτηση που δεχόμασταν από τους δημοσιογράφους ήταν αν θα είμαστε στην βουλή.

Θυμίζω οτι το ΠΑΣΟΚ ήταν 7ο κόμμα στη βουλή το Γενάρη του 15 και σήμερα ειναι 3ο, με αφετηρία το 8%. Άρα, όσο κάποιοι υποτιμούν μια προσπάθεια, κάποιοι άλλοι έχουν σηκώσει μανίκια και αγωνίζονται να δημιουργήσουν έναν μεγάλο, πρωταγωνιστικό πυλώνα της κεντροαριστεράς που θα δώσει νέο όραμα στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

Όλοι εμπνεόμαστε από την ιστορία, τους αγώνες και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ και ειδικά όσοι παρα μείναμε εδώ αδιάλειπτα επειδή πιστέψαμε στις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά του, δε μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, που δίχασαν τα μέλη και τα στελέχη μας.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά και η δύναμη μας είναι στις ιδέες και την συλλογικη δράση. Κανείς δεν μπορεί να πουλά δήθεν κομματικό πατριωτισμό, υπονομεύοντας ταυτόχρονα, την κομματική συνοχή.

– Πως αντιμετωπίζετε την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα που δηλώνει ότι σκοπός του είναι να γίνει ο επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα;

Η Ηγεσία του ΣυΡιζΑ και κύριος Τσιπρας δοκιμάστηκαν τεσσεράμισι χρόνια. Ήρθε ως αντισυστημικός αριστερός και έφυγε ως ο πρωθυπουργός που παρέδωσε την δημόσια περιουσία της χώρας για 99 χρόνια αγκαζέ με τον κ. Καμμένο. Δηλητηρίασε την πολιτική ζωή του τόπου και διαμόρφωσε πρωτοφανείς συνθήκες διχασμού.

Μετά τις εκλογές, χωρίς την διαχείριση της εξουσίας αποτελεί ένα κόμμα μπαμπούσκα, στο οποίο κρύβονται πολλές και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις κάτω απο την κινητικότητα του κ. Τσίπρα.

Η μεγάλη Δημοκρατικη παράταξη στο πέρασμα των ετών είχε διαφορετικά ονόματα, είχε εσωτερικές συγκρούσεις αλλά πάντα διέθετε σταθερές αξίες και πολιτικές επιλογές. Σημερα, όσοι πιστεύουμε σ ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που εγγυάται την κοινωνική κινητικότητα και προσφέρει ευκαιριες σε όσους το έχουν ανάγκη, με την χρήση των νέων τεχνολογιών και του 5g, δημιουργούμε την πρώτη δύναμη της νέας εποχής μέσα απο τις κοινωνικές διεργασίες που θα δημιουργήσουν νέες κοινωνικές συμμαχίες.

– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει και τώρα που δεν είναι κυβέρνηση στις συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών; Έχετε ρωτήσει τους συντρόφους σας στις Βρυξέλλες και αν ναι, τι σαν έχουν απαντήσει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Και ως αυτό απέτυχε να δειξει οτι μπορεί να συμβάλλει στην συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Επέλεξε τον κ. Καμμένο ως συνοδοιπόρο.

Αποκαλείται ριζοσπαστική αριστερά, συγκυβέρνησε χωρίς προφανή λόγο με την ακροδεξιά και πλέον εκλιπαρεί για «σχέσεις» με το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, που πολέμησε λυσσαλέα. Ο κ. Τσίπρας διατηρεί για τον εαυτό του τον ρόλο του παρατηρητή στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμματος, ως πρώην πρωθυπουργός. Έχει όμως τόση ανάγκη ενα άλλοθι για τις πολιτικές του αναζητήσεις, που Με την ιδιότητα αυτή συμμετέχει στις συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Κάποια στιγμή και αυτή η μάσκα θα πέσει.

– Που αποδίδετε την απόφαση του κ. Τσίπρα να μην αντικαταστήσει τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο στην προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο; Σας προβληματίζει η στάση του κ. Καστανίδη;

Η υπόθεση της φαρμακευτικής δαπάνης και της Νοβαρτις πρέπει να διαλευκανθεί.

ο κ Τσιπρας μπορει να ορίσει αντικαταστατες των κκ.τζανακοπουλου και πολακη και να μην χρησιμοποιει προφασεις. Τι φοβάται; τους κκ τζανακοπουλο και πολακη η την αλήθεια; Θα δεχτεί επιτέλους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση η θα μπαχαλοποίησει την διαδικασία;

Μπορεί ένας από τους πολίτες να είναι και μάρτυρας και ανακριτής σε μία υπόθεση; Για εμάς η απάντηση ειναι οχι και γιαυτό,Οι δικοί μας βουλευτές στην προανακριτική ακολούθησαν αυτό που γνωμοδότησε η νομική υπηρεσία της ελληνικής Βουλής το 2010. Ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακοπουλος πρέπει να καταθέσουν ως μάρτυρες.

– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε προχθές τέσσερις μήνες στην εξουσία. Πως κρίνετε την πορεία της και που επικεντρώνετε την κριτική σας;

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Το απέδειξε ήδη στις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής της, με την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, με την κατάργηση του βάσιμου λόγου για την απόλυση των εργαζομένων και με την εμμονή της στα υπερ-πλεονάσματα. Όλα αυτά τη στιγμή που φαίνεται η ΝΔ, ως δυο κόμματα σε ενα. Μερίδα στελεχών της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική για μικροπολιτικούς λόγους στο προσφυγικο, ενώ άλλο τμήμα της επιχειρεί να το μαζέψει. Αυτό το χάσμα ειναι αγεφύρωτο.

– Βλέπετε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020;

Όλα τα σενάρια ειναι ανοιχτά.

Οι πρόωρες εκλογές θα εξαρτηθούν από τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να επιδιώξει πολιτικές συναινέσεις γύρω από κρίσιμα ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν ο κ. Μητσοτάκης προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κόμματός του, είναι κατι για το οποίο θα κριθεί.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.