Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις ποια εικόνα διαμορφώνουν για το πολιτικό σκηνικό; Βλέπετε καταρχάς μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, όπως λέει η Πειραιώς ή για ντέρμπι και ανατροπή όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει και τη ΝΔ να μην κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Από την άλλη, η επαγγελματική μου δραστηριότητα, ως δικηγόρος, με φέρνει καθημερινά σ επαφή με πολύ κόσμο, ο οποίος αμφισβητεί καθετί και καθέναν γύρω του, στην πολιτική ζωή του τόπου. Όλα, λοιπόν, είναι ρευστά. Αντιλαμβάνομαι την Ανάγκη μιας νέας μεγάλης αλλαγής, η οποία θα αφήνει οριστικά πίσω τις συνέπειες της κρίσης και το πολιτικό σύστημα που στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων. Πάμε στο συνέδριο μας στο τέλος Μαρτίου με τη μεγαλύτερη συσπείρωση που είχαμε τα τελευταία πολλά χρόνια, απέναντι στην αλλοτρίωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τη συντήρηση της ΝΔ. Είμαι σίγουρος ότι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών θα είναι το Κίνημα Αλλαγής.

-Το ΚΙΝΑΛ λέτε ότι θα είναι η έκπληξη των εκλογών. Μπορείτε να προσδιορίσετε τον πήχη και τα ποσοστά;

Η παράταξη μας όπως εκφράστηκε ιστορικά από το ΠΑΣΟΚ, δεν γεννήθηκε για να είναι συμπλήρωμα ή ουρά. Σφυρηλατήθηκε με αρχές και ιδανικά που δίνουν αξία στον πολίτη, τον βοηθούν να βελτιώσει τη ζωή του, να συμβάλλει στην κοινωνική πρόοδο, να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Ξέρω Πως πολλοί συμπολίτες μας πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βελτιώσει τη ζωή τους. Τέσσερα χρόνια μετά ξέρουν ότι αυτό έμεινε στα λόγια. Ξέρω επίσης ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν και λάθη και παραλείψεις και από δικές μας κυβερνήσεις. Όμως σήμερα οι πολίτες μπορούν να μας κρίνουν όλους και να θυμηθούν πως περνούσαν οι Έλληνες επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και τι ρόλο είχε η Ελλάδα, σε σχέση με όσα άφησε πίσω της η περίοδος Καραμανλή και τι αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Τσίπρα. Όπου έχω πάει συναντώ ανθρώπους έτοιμους να μας δώσουν μια νέα ευκαιρία. Με αυτούς θέλουμε να προχωρήσουμε και τους διαβεβαιώνω πως δεν θα τους προδώσουμε όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Η Φώφη Γεννηματά έχει γεννηθεί νικήτρια.

-«Ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης»: τι σημαίνει; Τρίτο πρόσωπο και τεχνοκράτη θα προτείνετε για πρωθυπουργό;

Οι κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ναρκοθετούν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Συνεχίζουν αυτό που ξεκίνησαν ως «αντιμνημονιακοί» στα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και γι’ αυτό ζητάμε ψήφο ανατροπής της μιζέριας τους. Με ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και προμετωπίδα το σχέδιο Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος συμφωνούν σε πολλά κρίσιμα θέματα, με κορυφαίο το πρόσωπο του προέδρου της δημοκρατίας. Αποσιωπούν και οι δύο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον εκτροχιασμό και τη χρεοκοπία της χώρας και αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες αξίζουν, μπορούν και θέλουν κάτι καλύτερο από αυτό που τους προσφέρει η σημερινή πολιτική κατάσταση. Και σε πολιτικές και σε πρόσωπα.

-Τι θα λέγατε στον κ. Τσίπρα αν σας εμπιστευόταν και σας ρωτούσε για τον χρόνο των εκλογών;

Καταλαβαίνω οτι η καρέκλα του πρωθυπουργού είναι άνετη και τα κόκκινα χάλια ωραία, αλλά όσο το συντομότερο πας εκλογές τόσο το καλύτερο για την χώρα.

-Οι ευρωεκλογές, χωρίς εθνικές κάλπες, είναι η «μητέρα των μαχών»;

Οι ευρωεκλογές του 2019 θα είναι η αποφασιστική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες παίρνουν αποφάσεις με καθυστέρηση, μεγάλη γραφειοκρατία και έλλειμμα πολιτικών αντανακλαστικών. Γιαυτό μεγαλώνει ο ευρωσκεπτικισμος. Επομένως, για εμάς που πιστεύουμε στην Ευρώπη, είναι η μητέρα των πολιτικών μαχών για νέες ευκαιρίες, αντιμετώπιση των ανισοτήτων,εμβάθυνση της δημοκρατίας. Για το κίνημα αλλαγής θα είναι η αφετηρία της μεγάλης νίκης.

-Πως κρίνετε το γεγονός ότι αρκετοί «σημιτικοί», άλλοτε στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη, βρίσκονται στην «Γέφυρα»;

Κοιτάξτε είμαι απέναντι στις ταμπέλες, ειδικά όταν αυτές χρησιμοποιούνται από κάποιους χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Πρέπει όμως σε αυτό συνονθύλευμα της Συ.Π.Συ που δημιουργείται να απαντήσουν με σαφή τρόπο τι έγινε στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης. Δε μπορεί τις ζυγές ημέρες να φταίει το ΠΑΣΟΚ και τις μονές να αποθεώνεται ο Ανδρέας, ο Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου.

-Με το Ποτάμι ή την ΔΗΜΑΡ που …έφυγε, μπορεί να ξαναβρεθείτε;

Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν στο όνομα των συμφερόντων των πολιτών. Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να εγγυηθούμε τα συμφέροντα των πολλών έναντι των ελίτ, που δεσμεύουν την χώρα. Διαμορφώνουμε μια μεγάλη παράταξη, στην οποία συμμετέχουν πολλοί που προέρχονται και από το ποτάμι και από τη Δημαρ. Με όσους συμπορευτήκαμε μπορούμε να ξαναβρεθούμε, μιας και όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

-Σε ποια περίπτωση θα συνεργαζόσασταν κυβερνητικά με τη ΝΔ;

Κυρία Γιωτακη η αυτόνομη προοδευτική και πατριωτική πορεία του Κινήματος δεν αλλάζει. Αντίθετα,

Δίνω πολλές πιθανότητες να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, μετά τις επόμενες εκλογές. οι πολίτες με την ψήφο τους θα αποφασίσουν. Θα δώσουν την εντολή και θα καθορίσουν την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

-Ετοιμάζετε εκπλήξεις; Μία; Θα έρθουν ξένοι ηγέτες, όπως;

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες θα είναι παρόντες στο συνέδριο μας, για να τιμήσουν την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και την αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας και των προοδευτικών δυνάμεων μέσα από το κίνημα. Θα έχουμε πολλές εκπλήξεις, όπως άλλωστε σε κάθε συνέδριο με την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά τα τελευταία χρόνια.

-Τι απαντάτε σε αυτούς που θέλουν «περισσότερο» ΠΑΣΟΚ στο όνομα και στα σύμβολα του ΚΙΝΑΛ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι η ψυχή του Κινήματος και στην πρώτη γραμμή της μάχης. Οι 212.000 συνιδρυτές του 2017 , όμως, έβαλαν τις βάσεις για κάτι ακόμα μεγαλύτερο, με τη συμμετοχή όλων των ρευμάτων της κεντροαριστεράς.

Και αυτό θα το διαφυλάξουμε με όρους πολιτικής, ιδεολογικής και στρατηγικής τοποθέτησης δίπλα στους πολίτες και τα συμφέροντα τους.

-Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών θα πάρετε ξεκάθαρη θέση πχ υπέρ ενός συριζαίου ή ενός νεοδημοκράτη υποψηφίου;

Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται τον Μάιο. Παύλος Γερουλάνος, Σπύρος Βούγιας και Γρηγόρης Αλεξοπουλος θα είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα η επιλογή των προοδευτικών πολιτών.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ»