Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Για την ψήφο των αποδήμων:

«Για εμάς δεν υπάρχει κανένα αγκάθι. Εμείς λέμε ναι από την πρώτη στιγμή στην ψήφο των αποδήμων, έχουμε εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα για τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους κι έχουν τη βούληση να ψηφίσουν από τον τόπο στον οποίο διαμένουν και με επιστολική ψήφο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να προσμετράται και στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα για να διασφαλίζεται και η ψήφος τους.

Αυτό το έχουμε πει από την αρχή. Είναι θετικό ότι από τις συναντήσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προκύπτει μία σειρά συναινέσεων και των υπόλοιπων μικρών κομμάτων και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου και ο ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει τη γραμμή του. Η ψήφος των αποδήμων δεν αφορά ούτε χρώματα, ούτε κόμματα. Από αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας αδικούνται κυρίως οι άνθρωποι που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Οι υπόλοιποι που έφυγαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες στο εξωτερικό έχουν καταγράψει το κατά πόσο θέλουν να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πόσοι από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και πόσοι από αυτούς ψηφίζουν. Άρα, η επίδρασή τους στο τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ συγκεκριμένη. Θέλουμε να ξανανοίξουμε τη διαδικασία στην οποία όποιος νιώθει ότι πρέπει να επανεγγραφεί, να επανεγγραφεί. Όποιος θέλει να επικαιροποιήσει τη συμμετοχή του στους εκλογικούς καταλόγους να έχει τη δυνατότητα να το κάνει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν είναι ζήτημα λεπτομερειών. Είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής επιλογής. Κι εμείς αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη διευκόλυνση που έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας σε όλον τον πλανήτη.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε κάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Κωδικοποιημένα, σας λέω ότι είναι τέσσερις: α) να είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, β) να προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα, γ) να υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ψήφου και δ) να εκλέγουν βουλευτές. Εάν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση επ’ αυτού, θα το δούμε, αλλά για εμάς είναι αυτονόητο ότι πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Τις λεπτομέρειες θα τις δούμε. Εμείς είμαστε θετικοί σε μία συζήτηση η οποία διευκολύνει σε αυτονόητα ζητήματα. Κάποια στιγμή πρέπει να αφήσουμε τα μικροκομματικά συμφέροντα και τις διαφωνίες για τα ήσσονος σημασίας ζητήματα στην άκρη και να βρούμε μία συνεννόηση».

Για την τούρκικη προκλητικότητα:

«Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε συνεννόηση και για τα ελληνοτουρκικά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την κρίση την οποία δημιουργεί η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν και φυσικά για τα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού τα οποία δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Πρέπει να έχουμε πάντα μία εθνική στρατηγική η οποία να τηρείται από όλους.

Εμάς πάγια θέση μας είναι ότι τα εθνικά συμφέροντα τα εγγυάται η Ελλάδα, η δύναμή της και η συμμετοχή της σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς. Πρόκειται για μία πάγια αρχή ιδιαίτερα για την παράταξή μας η οποία έχει πατριωτικό λόγο και ρόλο σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Είμαστε μία ειρηνική χώρα, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είμαστε όσο ισχυροί χρειάζεται για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Σας λέω ότι θα πρέπει επίσης σε επίπεδο εθνικής στρατηγικής να ανοίξει μία συζήτηση γύρω από την ενίσχυση της αμυντικής και αποτρεπτικής μας δύναμης απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται τα εθνικά σύνορα. 

Η Φώφη Γεννηματά αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα βάλει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προκλητικότητα της Τουρκίας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Εκεί πιστεύουμε ότι τα μέτρα και οι κυρώσεις οι οποίες υπάρχουν από τις ΗΠΑ πρέπει να αφορούν και την Ευρώπη πια και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πράγματα».

Για τη δήλωση Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λογική εφόδου σε άλλες δυνάμεις:

«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο επ’ αυτού. Ο κ. Τσίπρας έδειξε όσο ήταν πρωθυπουργός της χώρας τι πιστεύει και τι κάνει. Φαντάζομαι ότι μπορεί να το λέει αυτό για όλους όσους λένε για το αν ήταν ή όχι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμος, δυστυχώς για την πατρίδα μας. Κεντρικά στελέχη βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον και αποδέχονται όλη αυτήν την κριτική την οποία κάναμε εμείς σε πολιτικό επίπεδο τα τελευταία 4,5 χρόνια. Ότι δηλαδή ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν ο κατάλληλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος κ.α.. Σε λίγο καιρό θα παραδεχθούν κιόλας ότι όλα αυτά δεν ήταν αυταπάτες, αλλά και πως είπαν και ξαναείπαν δεκάδες ψέματα. Αυτό θα αποδειχθεί μόνο εάν υπάρξει μία ενιαία εξεταστική επιτροπή από την πρώτη μέρα στην οποία μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ ώστε να χυθεί άπλετο φως. Άλλωστε, όλοι ξέρουν και το όνομα και την διεύθυνση του πολιτικά υπεύθυνου και υπόλογου για το 2015: Αλέξης Τσίπρας-Μέγαρο Μαξίμου».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΨΗΦΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ