Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα ¨Δημοκρατική της Ρόδου¨ και τη δημοσιογράφο Πέγκυ Ντόκου

Κύριε Χρηστίδη, θα θέλαμε μια πρώτη δήλωσή σας με αφορμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνεργασία του με τον Πρόεδρο Τραμπ. Τελικά, κερδίσαμε τίποτα;

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, έπρεπε να έχει στόχο, οργάνωση και κατάλληλη προετοιμασία. Όποιος συγκρίνει την εικόνα Μητσοτάκη-Τραμπ, με τις αντίστοιχες του Α. Παπανδρέου με τον κ. Κλίντον θα καταλάβει τις ουσιώδεις διαφορές.

Δυστυχώς, είδαμε όλοι μια αμήχανη εικόνα και δεν ακούσαμε όσα θέλαμε από τον κ. Τραμπ. Από εκεί και πέρα, το σημαντικό είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πως είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η πατρίδα μας έχασε δέκα χρόνια εξαιτίας μικροκομματικών σκοπιμοτήτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εμπόδισαν την εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει ήδη συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως είχε προτείνει η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή.

Η σύγκλησή του θα σηματοδοτήσει την εθνική ενότητα και θα στείλει σαφές μήνυμα προς όλους.

1) Πώς σας φάνηκε η επίσκεψη Χαφτάρ;

Ο πόλεμος στη Λιβύη δημιουργεί νέες συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ορθώς κινείται στην ευρύτερη περιοχή, πάνω στα χνάρια που χάραξε το 2010 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεννόηση με Κύπρο και Ισραήλ. Η συνεννόηση με την Αίγυπτο είναι επίσης θετική. Από εκεί και πέρα, η παρουσία του στρατηγού Χαφτάρ στην Ελλάδα αποτελεί σίγουρα ένα μήνυμα προς την Τουρκία και την Ευρώπη. Δε μπορεί όμως να καλύψει την απουσία της πατρίδας μας από το Βερολίνο για την συνδιάσκεψη που αφορά πιθανή κατάπαυση του πυρός. Ειδικά, την ώρα που συμμετέχει η Τουρκία. Η εγγύηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων περνά μέσα από την παρουσία μας στο κέντρο των εξελίξεων. Όχι από επί μέρους συναντήσεις, όσο σημαντικές και αν είναι.

2) Ποια είναι η θέση του ΚΙΝΑΛ για την πρόταση που έγινε στην κ. Σακελλαροπούλου;

Σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ιδιαίτερη σημειολογία, αλλά και ουσία. Η ονοματολογία στην οποία επιδόθηκαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούσαν στην προστασία του θεσμού.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια εξαιρετική δικαστής, με ακέραιο δημοκρατικό ήθος, επιστημονική γνώση που εκφράστηκε πάντα με τεκμηρίωση, πείσμα και θάρρος.

Μια γυναίκα, που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις και δεν δίστασε να συγκρουστεί γι’ αυτές.

Επομένως, η απόφασή μας ήταν εύκολη και γρήγορη. Με ομόφωνη απόφαση της κοινής συνεδρίασης Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για ΠτΔ.

3) Είστε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Φαίνεται πάντως ότι το «κλίμα αλλάζει» αλλά αυτή η αλλαγή είναι ουσιαστική ή επίπλαστη;

Πρέπει να βιαστούμε κυρία Ντόκου και η ΝΔ δείχνει βολεμένη στις δάφνες της. Η δεκαετία 2010-2020 ήταν πολύ καλή για την ευρωπαϊκή οικονομία και πολύ κακή για την ελληνική. Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυτης φτώχιας, η μεσαία τάξη εξαϋλώθηκε, οι ευκαιρίες έχουν περιοριστεί, η νέα γενιά παλεύει υπό αντίξοες συνθήκες.

Η νέα εποχή απαιτεί γενναίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που σπάνε την αλυσίδα της καθίζησης. Δεν αρκεί μια μικρή μείωση των φόρων. Όσο τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι στο 3.5% η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να αναπνεύσει. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα νέο αναπτυξιακό συμβόλαιο, με δημιουργία ευκαιριών για επενδύσεις από όσους θέλουν να παράξουν.

Σε πολλά ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε πριν τις εκλογές, και άλλα κάνει μετά από αυτές.

Οι μήνες του μέλιτος τελείωσαν, η πραγματική οικονομία περιμένει λύσεις. Και αυτές οι λύσεις πρέπει να είναι μόνιμες, σταθερές και να δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και προόδου.

4) Θα ήθελα το σχόλιό σας για τον εκλογικό νόμο και την διαφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εμείς θέλουμε έναν εκλογικό νόμο, που δίνει περισσότερη δημοκρατία και εγγυάται την κυβερνησιμότητα. Η πρότασή μας καλύπτει και τους δύο άξονες.

Όμως η ΝΔ δεν θέλει συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Και γι’ αυτό σε αντίθεση, με το σχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ακολουθεί fast track διαδικασίες.

Αν πάντως, θεωρεί πως οι διπλές εκλογές είναι η σίγουρη λύση, κάνει λάθος. Τέτοιες διαδικασίες γεννούν πολιτικές τερατογενέσεις, τις οποίες βρίσκει μπροστά της η χώρα. Εμείς θα καταψηφίσουμε την πρόταση της ΝΔ, η οποία είναι μια από τα ίδια. Ένα πλειοψηφικό με 50 έδρες μπόνους, βαφτισμένο αλλιώς.

5) Σας ανησυχεί η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Κυρία Ντόκου, σέβομαι, ακούω και συζητώ με κάθε παλιό μέλος ή ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της κρίσης. Ακούω τη γενιά μου, που πίστεψε στην αντίδραση το 2012. Καταλαβαίνω τα παράπονα και την αγωνία τους. Ακόμα και την αντιδεξιά αντίληψη που είχαν όσοι τον ψήφισαν το 2019, παρά την ενσωμάτωση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του στην κυβέρνηση και εν τελεί στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν όμως η συζήτηση πηγαίνει σε εκείνους που αναλαμβάνουν τα πόστα του ΣΥΡΙΖΑ και γίνονται οι πραιτωριανοί του κ. Τσίπρα, νιώθω την απογοήτευση κάθε πολίτη.

Πολιτικοί που έχουν καταπιεί τη γλώσσα της αλήθειας και του θάρρους με μόνη ιδιότητα ότι πέρασαν κάποτε από την ΠΑΣΠ, τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ, κατοχυρώνουν ρόλο κόλακα στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να τα αλλάξει όλα και έχει καταλήξει να βάζει στην πρώτη γραμμή όλα τα αντιπαραδείγματα πολιτικής. Με έναν αρχηγό που 12 χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να μπει στην κρίση των συντρόφων του.

Οι Έλληνες θέλουν αυθεντική, λαϊκή έκφραση της κεντροαριστεράς, χωρίς ενδιάμεσους και κακέκτυπα.

Και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να το κάνει.

6) Μιλήστε μας για την εθνική συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής τον Μάρτιο. Θα είναι μια νέα σελίδα για το Κίνημα;

Η νέα δεκαετία απαιτεί νέες προτάσεις, νέα πρόσωπα και σταθερές αξίες. Αυτό θέλουμε να εκφράσουμε στη συνδιάσκεψη του Μαρτίου.

Το όραμά μας για μια νέα κεντροαριστερά που θα συγχρονίζεται με τις εξελίξεις του 2030. Με αξιοπιστία, ήθος και πραγματική ελπίδα. Με πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες της νέας γενιάς. Με την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, των θεσμών, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας. Με πολιτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και εγγυώνται τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στην 4η βιομηχανική επανάσταση και τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ : Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ