Σε Διάφορα, Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στον ρ/σ Αθήνα 9.84 και τη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη

Για την επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ:

«Βρισκόμαστε σε μία νέα σελίδα για την πατρίδα μας. Μετά από δέκα χρόνια, έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, κι εμείς, αντιλαμβανόμενοι το ρόλο μας ως αντιπολίτευση, καταθέσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες κατά την επίσκεψή μας στη ΔΕΘ μία σειρά προτάσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη μας το γεγονός ότι υπάρχει μία ραγδαία κλιματική αλλαγή, για την οποία πρέπει πολύ γρήγορα να προβληματιστούμε και να λάβουμε μέτρα τα οποία θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει, διότι δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το βάλουμε άμεσα στη συζήτηση.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα, κάτι το οποίο πρότεινε η Φώφη Γεννηματά είναι η μετατροπή της Δ.Ε.Θ. στην πρώτη ουδέτερη περιβαλλοντικά διεθνή έκθεση.

Για το ζήτημα ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής:

«Ανάγκη επιστροφής του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, διότι το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ από το επίκεντρο των εξελίξεων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, τον Γενάρη του 2015, το ΠΑΣΟΚ πήρε 4,7%. Μετά το Συνέδριο του Ιουνίου του 2015, το ΠΑΣΟΚ ήταν που σε δημοσκοπήσεις που είχαν δημοσιευθεί είχε κάτω από 3%.

Συνεπώς, η πορεία μας είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών, οι οποίες πρέπει να γίνουν και γίνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ειδικά πάνω στο τρίπτυχο: διεύρυνση, ανανέωση, ενότητα του πολιτικού μας χώρου. Και παράλληλα, με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν σε εκτόξευση.

Μετά και την εκλογική διαδικασία της 7ης Ιουλίου, πρέπει πλέον να κοιτάξουμε μπροστά. Και όσον αφορά στα ζητήματα ηγεσίας, το σημαντικό είναι να ακούσουμε τι λένε και οι πολίτες. Οσοι συνομιλούμε καθημερινά με μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων της παράταξης που την έχουν πονέσει, είτε ανήκουν σε άλλες είτε στη δική μας γενιά, νιώθουμε την αγωνία τους για μία παράταξη η οποία πηγαίνει μπροστά, σκέφτεται την Ελλάδα του αύριο, συγχρονίζεται με τις εξελίξεις της νέας εποχής και αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη. Φτάνει πια με την εσωστρέφεια. Τολμήσαμε πολύ τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσουμε να τολμάμε. Λάθη και παραλείψεις δεν κάνει, μόνο αυτός που δε συμμετέχει και δεν προσπαθεί. 

Για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ:

«Καθαρές απαντήσεις. Έχουμε πάρει μία απόφαση στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνει Συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα συμβεί. Όποιος διακινεί σενάρια αυτοδιάλυσης κ.ο.κ., είναι λάθος πληροφορημένος. Δεν υπάρχει αυτό. 

Σημαντικο δεδομένο σε όλα αυτά είναι ότι οι πολίτες αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2017 να ιδρύσουν ένα νέο κίνημα, το οποίο στη συνέχεια ονομάστηκε Κίνημα Αλλαγής. Σε αντίθεση με αυτό το οποίο προπαγανδίζουν διάφοροι, το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι μία ένωση κομμάτων ή παραγόντων. Δεν υπήρξε έτσι. Και μάλιστα ήταν η Φώφη Γεννηματά εκείνη που επέμενε για εκλογή ηγεσίας από τη βάση και είχε δεχθεί μάλιστα και σφοδρή κριτική τότε. Έγινε η εκλογή από τη βάση, ήρθαν 212.000 συμπολίτες μας, εδραίωσαν το Κίνημα Αλλαγής και αυτό έχει κάνει από τότε δύο Συνέδρια με συγκεκριμένες αποφάσεις. 

Μετά από την Κεντρική μας Επιτροπή η οποία θα γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει η Πολιτική μας Συνδιάσκεψη για τη Σοσιαλδημοκρατία και το ρόλο της στη νέα εποχή, που θα γίνει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Στη συνέχεια, θα τα συζητήσουμε όλα στο Συνέδριο το οποίο θα γίνει μέχρι τέλος του χρόνου».

Για τον εκλογικό νόμο:

«Εμείς έχουμε τοποθετηθεί γύρω από τη συζήτηση και θα διευκρινίσω πως ό,τι στηρίξαμε και την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τον εκλογικό νόμο, θα καταθέσουμε ως πρόταση όταν ανοίξει με το θεσμικό της τρόπο εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη μας μία πρόταση η οποία είναι αναλογικότερη από το υπάρχον σύστημα με το οποίο πήγαμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Δεν μπορούμε να ξαναέχουμε μπόνους 50 εδρών, ανεξαρτήτως ποσοστού του πρώτου κόμματος, όπως είχε γίνει για παράδειγμα το 2012, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει με 18% 50 έδρες μπόνους. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει και ταυτόχρονα να υπάρχει μία κυβερνησιμότητα.

Στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, έχουμε επεξεργαστεί μία πρόταση η οποία δίνει αναλογικό μπόνους και αύξηση αυτού, ανάλογα με το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώνει κάθε πολιτικό κόμμα το οποίο θα είναι στην πρώτη θέση, διότι η βούληση του ελληνικού λαού θα είναι αυτή.

Εμείς δεν θα μπούμε σε καμία συζήτηση, η οποία στρεβλώνει τη βούληση του ελληνικού λαού. Δεν μπορούν ποτέ τα εκλογικά αποτελέσματα που οδηγούν σε μειοψηφίες να μετατρέπονται σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Επομένως, μεγάλα μπόνους δεν χωράνε πια, η συζήτηση μπορεί να γίνει ανοικτά γύρω από ένα εκλογικό σύστημα το οποίο έχει τα χαρακτηριστικά που ανέφερα προηγουμένως. Νομίζω πως όλοι θα συμβάλλουμε προς μία κατεύθυνση η οποία και στο πολιτικό μας σύστημα εδραιώνει τις συνεννοήσεις, τις συναινέσεις και τους θεσμικούς ρόλους των κομμάτων, και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης».

Για την Προεδρική Εκλογή:

«Είναι μείζον θέμα. Εμείς μιλάμε για πλήρη αποσύνδεση της πιθανότητας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με το να πηγαίνει η χώρα σε εκλογές. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ. Έχουμε επίσης καταθέσει στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε τη συζήτηση Συνταγματικής Αναθεώρησης, σειρά προτάσεων για τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να αποφευχθεί. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θέση υψηλού συμβολισμού και είναι σωστό αυτό το οποίο ο συνταγματικός νομοθέτης είχε στο μυαλό του για μία ευρύτατη συναίνεση η οποία θα συγκεντρώνει τη θετική ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.