Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100 και την εκπομπή «Ημερολόγιο» με τον δημοσιογράφο Νίκο Ηλιάδη

«Είμαστε δίπλα στην Κύπρο σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή. Ο κ. Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια»

Για την προσύνοδο Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες:

«Σήμερα, πρέπει να ληφθεί μία απόφαση πάνω σε αυτά τα οποία αναδεικνύει η Φώφη Γεννηματά εδώ και αρκετό καιρό. Και αυτά δεν αφορούν τίποτε άλλο πέραν από την τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει περάσει σε πρωτόγνωρα για τα τελευταία χρόνια επίπεδα και για την οποία χρειάζεται μία ομόθυμη απάντηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό».

Για τα ελληνοτουρκικά:

«Για εμάς, Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος κι Ελλάδα, είναι ένα. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους σε αυτήν την πολύ κρίσιμη στιγμή με το «Γιαβούζ» μέσα στην ΑΟΖ τους. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από κόμματα. Το βλέπουμε και ως εθνική υποχρέωση αλλά κυρίως προκύπτει από μέσα μας για να αντιμετωπίσουμε και αυτόν τον κίνδυνο μονιασμένοι».

Για την ψήφο των αποδήμων:

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία. Αποτελεί μονόδρομο και για τη γενιά μου αυτή η επιλογή. Όλοι μας έχουμε δεκάδες φίλους και συγγενείς που τα τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό. Κι αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θέλουν να συμμετέχουν, να συμβάλουν στην πορεία της χώρας. Η γενιά του brain drain πρέπει να εκφράζεται στις εκλογές και αυτό έχει και ταξικό πρόσημο. Δεν είναι εύκολο για κάθε έναν από αυτούς να πληρώσει 300, 500, 1000 ευρώ για να έρθει να ψηφίσει στις εκλογές. Επομένως, εμείς πρέπει να τους παρέχουμε τη δυνατότητα μέσω της επιστολικής ψήφου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και είναι σημαντικό ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είναι στην ίδια κατεύθυνση. Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, για λόγους ακατανόητους, κρατάει μία άμυνα η οποία προσβάλλει όλους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά και τις μεγαλύτερες γενιές που έφυγαν πριν από δεκαετίες. Πιστεύω ότι πρέπει να έρθει στο ύψος των περιστάσεων, να αλλάξει τη στάση του και να μην μείνει το μόνο κόμμα το οποίο θα αρνείται τη διευκόλυνση στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όποιος οδηγήσει σε ακύρωση της συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων θα είναι ασυγχώρητος.

«Το αν κάποιος θα πηγαίνει να ψηφίσει στο προξενείο ή με επιστολική ψήφο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θεωρεί σήμερα ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί η επιστολική ψήφος, η οποία υπάρχει σε εκατοντάδες χώρες του πλανήτη μας και είναι κάτι το οποίο γίνεται με αδιάβλητο τρόπο χωρίς να έχει δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, να μην μείνουμε στα μικρά. Τα μεγάλα είναι τα σημαντικά και σήμερα το μεγάλο είναι ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια κατεύθυνση. Εκτιμώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει πολύ σύντομα, άλλωστε αυτό καταλαβαίνω από πολύ κόσμο ο οποίος μπορεί να ψήφισε τον κ. Τσίπρα, αλλά τώρα αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα την οποία συζητάμε τώρα.

πιστεύουμε ότι όποιος είναι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, πρέπει να ψηφίζει. Εάν η συζήτηση ανοίξει, να την κάνουμε την κουβέντα αυτή, να καταλήξουμε, να δούμε τι υποχρεώσεις πρέπει να έχει κάποιος που ψηφίζει. Αλλά ακόμη κι αυτό, το οποίο είναι εξαιρετικής σημασίας, πιστέψτε με είναι κάτι μικρότερο από την διευκόλυνση στην ψήφο που είναι κομβικής σημασίας. Είναι μοναδική ευκαιρία τώρα που υπάρχει αυτή η συναίνεση σε αυτό το αυτονόητο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού. Εγώ καταλαβαίνω ότι κάποιοι μπορεί να θέλουν να καθυστερήσουν τη διαδικασία. Για παράδειγμα, αυτό για το ΑΦΜ προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση. Όποιος οδηγήσει σε αναβολή ή ακόμη χειρότερα την ακύρωση αυτής της μοναδικής ευκαιρίας της συναίνεσης, θα είναι ασυγχώρητος στα μάτια των Ελλήνων πολιτών».

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Εκ του Συντάγματος προβλέπεται η ανάγκη συναίνεσης, συνεννόησης, σύνθεσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η δική μας άποψη είναι ο επόμενος ΠτΔ πρέπει να προέρχεται από την δημοκρατική προοδευτική παράταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αρχές, τις αξίες, τις ιδέες τις οποίες θα πρεσβεύει για την ενότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Δεν κατέληξε κάπου αυτή η συζήτηση και δεν θα μπορούσε και να καταλήξει σε ένα τετ-α-τετ. Αυτά αντιμετωπίζονται θεσμικά, όταν ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή, όπως ακριβώς θα πρέπει να συμβαίνει με όλα τα θέματα τα οποία είναι τόσο σπουδαίας σημασίας και αξίας για τους Έλληνες πολίτες».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΛΗΘΕΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ ‘15;ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΝΟΒΑΡΤΙΣ