Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη

Παύλου Χρηστίδη

 Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής

στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και στη δημοσιογράφο

Φώφη Γιωτάκη

-Κύριε Χρηστίδη ως Εκπρόσωπος Τύπου στην αφετηρία μιας νέας πολιτικής περιόδου βάζετε προφανώς νέους στόχους. Μπορείτε να προβλέψετε τον πιο απαιτητικό;

Ο πιο απαιτητικός στόχος για το Κίνημα Αλλαγής είναι να συμβάλλει στην οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πρωτοπορία των ιδεών και των αξιών της προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης. Να στηρίξει τη νέα γενιά, που έχει γυρίσει την πλάτη της στην πολιτική και τους πολιτικούς, τους συμπολίτες μας, που αναζητούν την ασφάλεια, κάθε Έλληνα που θέλει να βλέπει την πατρίδα μας ισχυρή και ευημερούσα. Είναι προφανές ότι πρέπει να πάμε σπίτι σπίτι, ακούγοντας τους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να πιστέψουν ότι είμαστε εδώ για να  δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι για να λέμε λόγια. Η κρίση, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες έβλαψαν σοβαρά τη συμμετοχή και εμπιστοσύνη στο πολίτευμα και τους θεσμούς ,οδήγησαν σε δημοκρατικό έλλειμμα που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί την ανισότητα και τη γιγαντώνει. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει άμεσα.

-Το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δίνει επί της ουσίας ψήφο εμπιστοσύνης;

Σε καμιά περίπτωση. Τα προηγούμενα 4 χρόνια στηρίξαμε πρωτοβουλίες και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βοηθούσαν τους πολίτες και συμβάδιζαν με το εθνικό συμφέρον. Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε μαχητική, υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση χωρίς μικροκομματικές παρωπίδες. Μετά από 10 χρόνια κρίσης οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ, θέλουν να δουν φως στο τούνελ και δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις.  Θέλουν τολμηρές και γρήγορες λύσεις.

-Ναι στην κατάργηση ασύλου, υπό προϋποθέσεις;

Η συζήτηση για το άσυλο τείνει να χάσει τη σημασία της, εξαιτίας του τρόπου που το αντιμετωπίζει η ΝΔ. Είναι υποκριτικό να το παρουσιάζουν ως το μοναδικό θέμα που αφορά την λειτουργία των πανεπιστημίων. Δεν έχει πει τίποτα συγκεκριμένο για την αναβάθμιση της ποιότητας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την σύνδεση τους με τις σύγχρονες τάσεις σε οικονομία και κοινωνία, την εξωστρέφεια τους, την πραγματική αυτονομία τους από το κράτος. Προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το άσυλο για να μας δημιουργήσουν εσωτερικό πρόβλημα αλλά απέτυχαν. Στην ουσία πρόκειται για μια κακή αντιγραφή του παλιού νόμου του ΠΑΣΟΚ. Η διάταξη που παρουσιάστηκε είναι θετική στις 2 πρώτες παραγράφους, ως προς την κατοχύρωση του ακαδημαϊκού ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών. Η παράγραφος 3 όμως δημιουργεί σύγχυση. Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων, χωρίς τον κίνδυνο αστυνομοκρατίας. Για αυτό προτείνουμε μια εναλλακτική διάταξη, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ανομίας και κατοχυρώνει πλήρως τις ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Γιατί δεν φέρνουν το άρθρο 3 του νόμου 4009.11, να το ξαναψηφίσουμε; Άλλωστε, το είχαν ψηφίσει. Τόσο πολύ τους ενοχλεί οτι ήταν πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ;

-Ποιες κυβερνητικές κινήσεις σας βρίσκουν απέναντι;

Πρώτα από όλα, η εξαφάνιση από τις προγραμματικές δηλώσεις του αιτήματος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αντίθετα, ακούμε την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο των δεσμεύσεων Τσίπρα, για τα 3,5% πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Επίσης, υπάρχουν αρκετά δείγματα ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κομματικοποιήσει το κράτος. Είμαστε απέναντι στο νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος”. Επαναφέρει συγκεντρωτικές αντιλήψεις που οι θεσμοί που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολέμησαν συστηματικά. Είναι ενδεικτικό και ειρωνικό ότι κατατέθηκε χωρίς καμία διαβούλευση και κατά τα άλλα επικαλείται τις αρχές καλής νομοθέτησης. Επίσης υπάρχει νόμος από το 2016 που αναφέρει ότι οι Γενικοί Γραμματείς πρέπει να διορίζονται με δημόσια προκήρυξη και αξιοκρατία. Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει και μήνυση στο ΣΥΡΙΖΑ, για παράβαση εκείνου του νόμου. Μετά τις εκλογές, αντί για τους “άριστους” διόρισε τους κομματικά αρεστούς.  

-Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να ποντάρει πολύ στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στις ψηφιακές τεχνολογίες.  Ποια είναι η δική σας άποψη;

Για να λειτουργήσει καλύτερα και να εκσυγχρονιστεί η κρατική μηχανή είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν από την αρχή όλες οι διαδικασίες και να απλοποιηθούν. Όλα πρέπει να στοχεύουν στην καλύτερη, γρηγορότερη και χωρίς περιττή γραφειοκρατία εξυπηρέτηση των πολιτών. Η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες αλλά δεν είναι πανάκεια. Απαιτείται αρμονική συνύπαρξη και συντονισμός του ανθρώπινου δυναμικού και των διαδικασιών. Να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε κάθε δημόσια υπηρεσία, σε κάθε δημόσιο υπάλληλο ποια είναι τα καθήκοντα του, το πως και το πότε πρέπει να τα εκτελέσει. Αν δεν γίνει αυτό και περάσουμε απευθείας στην τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία. Και η ψηφιακή γραφειοκρατία μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή, πολιτών και υπαλλήλων, από τη χειρόγραφη γραφειοκρατία.

-Αυτοπροσδιορίζεστε στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας. Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσει σήμερα ένα σύγχρονο κεντροαριστερό κίνημα;

Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες αλλά και να ετοιμαστούμε άμεσα για τις επιπτώσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία.

Πρόσφατα διαβάσαμε ότι τα ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσουν 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μέχρι το 2030 παγκοσμίως αυξάνοντας τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες. Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα θα επηρεαστούν περισσότερο με τρόπο άνισο τόσο από τη μια χώρα στην άλλη όσο και στο εσωτερικό της ίδιας χώρας. Πρέπει άμεσα να εξελίξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να εγγυηθούμε τη δια βίου μάθηση. Ίσως όμως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή. Είναι ήδη ορατές οι συνέπειες και καμία χώρα δεν είναι ανεπηρέαστη. Πρέπει να επιταχυνθεί η απεξάρτηση της οικονομίας από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η υιοθέτηση ενός οικονομικού μοντέλου χωρίς αρνητική επίδραση στο κλίμα.

-Ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με πιθανή πρόσκληση του κ. Τσίπρα προς την κυρία Γεννηματά για διάλογο δηλώνει ότι “ας την στείλει και βλέπουμε”. Αποδέχεστε τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχετε κατηγορήσει για επιχείρηση λεηλασίας;

Κανείς από εμάς δε μπορεί να μιλάει ουσιαστικά επι σεναρίων. Και γι’ αυτό, ο κ. Σκανδαλίδης, όπως και όλοι μας κρίνουμε από όσα έχει πει και έχει κάνει ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, όπως εκείνους που ισχυρίζονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να αποφύγει τη Σοσιαλδημοκρατία «. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει κανείς που να ξεχνά ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχε καμία σχέση με την κεντροαριστερά. Αύξησαν την έμμεση φορολογία, έπληξαν τα εθνικά συμφέροντα και εκχώρησαν τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια.

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει ρεσάλτο, τάζοντας θέσεις και εξουσία διαμορφώνονται νέα δεδομένα. Εμείς θα ανοίξουμε το διάλογο με τους προοδευτικούς πολίτες, πάντα με όρους αρχών, ιδεών, αξιών. 

-Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Εμείς είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι για τον εκλογικό νόμο. Και ευχόμαστε η κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σημασία ενός δικαίου και αναλογικότερο εκλογικού συστήματος, που εγγυάται και βιώσιμες κυβερνήσεις. Από εκεί και πέρα, για την πολιτική σταθερότητα δεν αρκεί η κατάργηση της απλής αναλογικής. Η πραγματική πολιτική σταθερότητα απαιτεί κυβερνήσεις ευρύτερης λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας χωρίς δυσανάλογο bonus εδρών για το πρώτο κόμμα.

-Η κυρία Γεννηματά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι συνομιλούμε και με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι σημαίνει αυτό;

Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, ειδικά σε θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας όπως η βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν έχουμε ιδεολογική και πολιτική συγγένεια ούτε με τη ΝΔ, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Αν χρειαστεί, θα συνομιλήσουμε και διαπραγματευτούμε μαζί τους προκειμένου να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, να ελαφρύνουμε τα φορολογικά τους βάρη, να θωρακίσουμε τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας. Αποκλειστικά και πάντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Θα αξιοποιήσουμε τη θέση μας για την επίτευξη της μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό τη χώρας

-Η φετινή 3η Σεπτέμβρη, τι σηματοδοτεί λοιπόν;

Κάθε 3η Σεπτέμβρη είναι ευκαιρία αναστοχασμού, μελετώντας την διακήρυξη που παραμένει πάντα επίκαιρη και ριζοσπαστική, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλους εμάς. 

Η φετινή κεντρική εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την ίδρυση  του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στον θεσσαλικό κάμπο, στη Λάρισα. Εκεί θα αναδείξουμε την πολυετή προσφορά του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων του, στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και τους ιστορικούς δεσμούς με τον αγροτικό κόσμο. Η επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, θα τιμήσει τους ανθρώπους του αγροτικού μόχθου, που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει μετά το 1981 και ειδικά τη γυναίκα αγρότισσα, που απέκτησε δικαιώματα και προοπτική. Ταυτόχρονα, θα είναι η ευκαιρία για να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο με τους αγρότες του αύριο, αφού για εμάς, η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή και η μείωση του κόστους της πρωτογενούς παραγωγής μπορούν να παίξουν τεράστιο ρόλο στη συνολική ανάπτυξη της χώρας, στη διατροφική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μ.ΟΘΩΝΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΪΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΜΕ ΤΟΥΣ Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗ ΚΑΙ Μ. ΒΟΥΣΟΥΛΑ