Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου, Ανδρέας Πουλάς και Μιχάλης Κατρίνης, ως προς το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και την άμεση ανάγκη της προτεραιοποίησης των ευπαθών ομάδων στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης, οι βουλευτές αναφέρουν πως «Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού συνεχίζεται με μόνο κριτήριο την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Βέβαια, έχει αναφερθεί ότι οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ηλικίας μικρότερης των 59 ετών, θα εμβολιαστούν εντός του Μαρτίου, έπειτα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 60-69. Ο ρυθμός των εμβολιασμών θα το καταστήσει αυτό εφικτό; Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν προγραμματιστεί για εμβολιασμό οι ευπαθείς ομάδες ηλικίας 70-74 ετών, και έως χθες 75-79 ετών»

Στη συνέχεια δίνουν έμφαση στα στατιστικά στοιχειά, τα οποία αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Επιπλέον, δυστυχώς, αποτελούν και σημαντικό μέγεθος από το σύνολο αυτών που δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον κίνδυνο, χάνοντας τη μάχη με τον κορονοϊού.

Προς τούτο οι βουλευτές ερωτούν τον Υπουργό αν θα θέσουν τελικά τις ευπαθείς ομάδες, ως προτεραιότητα για άμεσο εμβολιασμό, και για το πότε και πως σκοπεύουν να προστατέψουν αυτές τις ομάδες των πολιτών, έως ότου προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους. Επιπλέον, ζητούν να διευκρινιστεί ποια θα είναι τα κριτήρια για το αν κάποιος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες,  πέραν εκείνων που έχουν γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών για υποκείμενα νοσήματα. Τέλος, ερωτούν και ζητούν ουσιαστική απάντηση για το λόγο που δεν προέβησαν πρώτα στον εμβολιασμό όλων των ευπαθών ομάδων, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες τις ΕΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:  

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Προτεραιοποίηση των ευπαθών ομάδων στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του Covid-19»

Κύριε Υπουργέ,

Έπειτα από τις πρώτες εβδομάδες της διαδικασίας του εμβολιασμού κατά της πανδημίας του Covid-19, παρατηρούνται έντονα σημαντικές δυσλειτουργίες ως προς το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών. Καθημερινά ο ρυθμός είναι ιδιαίτερα χαμηλός, σε σχέση μ’ αυτόν που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αρχικά.

Σ’ αυτό το γεγονός, μέχρι και σήμερα, έρχεται να προστεθεί ο ελλιπής προγραμματισμός της κυβέρνησης που οδηγεί σε μία προβληματική προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό του υπόλοιπου πληθυσμού.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού συνεχίζεται με μόνο κριτήριο την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν. Βέβαια, έχει αναφερθεί ότι οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ηλικίας μικρότερης των 59 ετών, θα εμβολιαστούν εντός του Μαρτίου, έπειτα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 60-69. Ο ρυθμός των εμβολιασμών θα το καταστήσει αυτό εφικτό; Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν προγραμματιστεί για εμβολιασμό οι ευπαθείς ομάδες ηλικίας 70-74 ετών, και έως χθες 75-79 ετών.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι με βάσει στατιστικά στοιχειά η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Επιπλέον, δυστυχώς, αποτελεί και σημαντικό μέγεθος από το σύνολο αυτών που δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον κίνδυνο, χάνοντας τη μάχη με τον κορονοϊού.

Θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, όσοι χρειάζονται αιμοκάθαρση, διαβητικοί και πάσχοντες από χρόνια καρδιολογικά, πνευμονολογικά και άλλα νοσήματα, που ανήκουν σε διαφορετικά φάσματα ηλικιών, έχουν αυξημένη ανάγκη από τον άμεσο εμβολιασμό με προτεραιότητα. Οι άνθρωποι αυτοί, απροστάτευτοι,  αναγκάζονται να ακολουθούν το καθημερινό τους πρόγραμμα, είτε με το να πηγαίνουν στην εργασία τους, είτε να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές δομές, ώστε να λαμβάνουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα.

Ο εμβολιασμός αυτών των ανθρώπων είναι επιτακτική ανάγκη να συμβεί εντός των επόμενων ημερών, ως πρώτη και άμεση προτεραιότητα, ειδικά και από τη στιγμή που διανύουμε «το τρίτο» κύμα της πανδημίας, και εισήλθαμε σε νέο σκληρότερο lockdown. Ένα Lockdown που σας δίνει τη δυνατότητα, έστω και τώρα, να ξαναδείτε αποτελεσματικά για το ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν γρηγορότερα.

Βάσει των προαναφερόμενων ζητημάτων, κι επειδή αναμφίβολα η υγεία των συμπολιτών μας είναι προτεραιότητά όλων μας,

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργέ :

  1. Θα θέσετε, εν τέλει, τις ευπαθείς ομάδες, ως προτεραιότητα για άμεσο εμβολιασμό;
  • Πότε και πως σκοπεύετε να προστατέψετε αυτές τις ομάδες των πολιτών, έως ότου προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους;
  • Ποια θα είναι τα κριτήρια ότι κάποιος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, πέραν εκείνων που έχουν γνωματεύσεις των υγειονομικών επιτροπών για υποκείμενα νοσήματα;
  • Γιατί δεν προηγήθηκαν οι ευπαθείς ομάδες στη διαδικασία εμβολιασμού, όπως γίνεται στις περισσότερες τουλάχιστον χώρες της ΕΕ;

Οι Βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Μιχαλής Κατρίνης

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Βάζετε τον κ. Χρυσοχοΐδη να αποφασίσει για το Πανεπιστήμιο»Χρήστος Γκόκας: «Με το νομοσχέδιό σας για την Παιδεία, διευρύνετε το χάσμα για τους οικονομικά αδύναμους»