Σε Συνεντεύξεις

Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «10» με την Όλγα Τρέμη (04/02/2020)


ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ

Χάνονται ανθρώπινες ζωές και στη Μόρια και στα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ζήτημα και εθνικό και ευρωπαϊκό. Υπάρχει μια συμφωνία την οποία έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως κομμάτι της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία και η οποία έχει εκχωρήσει στην Τουρκία, τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Όποτε θέλει ο κ. Ερντογάν ανοίγει την στρόφιγγα. Η Γερμανία έκανε την δουλειά της και αυτό έχει δημιουργήσει πρόβλημα, έχει κλείσει τον κεντρικό άξονα, δεν γίνεται ευρωπαϊκό relocation και αυτό δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων στην Ελλάδα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ

Υπάρχουν πάνω από 40.000 άνθρωποι στα νησιά μας οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου. Έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καταργεί το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, αλλάζει 5 υπευθύνους, επανιδρύει υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και στο τέλος της μέρας έρχεται και φέρνει έναν νόμο ο οποίος, με τον τρόπο τον οποίο τον διαχειρίζεται, οδηγεί στη λειτουργία του απο 1/1/2020,με αποτέλεσμα να έρχονται στην πρώτη σειρά οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου από 1/1/2020. Αυτή είναι η αιτία για την οποία οι υπόλοιποι 40000 πρόσφυγες έχουν βγει στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τα προβλήματα. Διότι, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορούσε να σκεφτεί το αυτονόητο. Ότι αλλάζει τη σειρά. Άνθρωποι οι οποίοι είναι στη Λέσβο, στη Σάμο, τη Χίο, 4 χρόνια, σήμερα βλέπουν να χάνουν τη σειρά τους και να μην έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν το άσυλο.

ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ” ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

Δεύτερον, η κυβέρνηση αυτή, η οποία βγήκε με όρους απόλυτης ετοιμότητας και σχεδίου, έλεγε ότι θα κάνει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Κουράστηκαν οι νησιώτες να ακούν τη λέξη αποσυμφόρηση. Εξέλεξε δε, ανθρώπους στα νησιά αυτά στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι ήταν φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ και μπήκε σε μια σειρά συζητήσεων όλο το τελευταίο τετράμηνο, με μια λογική η οποία έλεγε “εμείς θα πάμε μετανάστες και πρόσφυγες ανά τις περιφέρειες της χώρας”. Τί έχει γίνει; Τίποτα. Τί ενημέρωση έχουν στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας; Τίποτα. Έχει σταματήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, έχει σταματήσει η πίεση προς την Ευρώπη διότι σε όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο ευρωπαϊκό, δεν έχουμε ακούσει να μπαίνει το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Το ζήτημα είναι ότι και για τους νησιώτες μας πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάτι. Έχουν στο μυαλό τους ότι κάποιος θα τους αποσυμφορήσει  και ξαφνικά ,ενώ έχουν τη Μόρια που δημιουργήθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν τη ΒΙΑΛ, έχουν μια σειρά κέντρων και στη δυτική και στην ανατολική Σάμο, ξαφνικά έρχεται η κυβέρνηση και λέει ότι θα τους φτιάξει και άλλα κέντρα και στα νησιά και είναι λογικό και αυτοί να βγαίνουν στους δρόμους και να διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν ένα καθαρό σχέδιο και έναν οδικό χάρτη μπροστά τους. Δεν περιμένουμε κανείς να κάνει θαύματα, αλλά θυμόμαστε τί έλεγε μια σειρά νυν υπουργών της ΝΔ όταν επισκεπτόταν τα νησιά πριν από τις εκλογές και έκλεινε το μάτι ότι σχεδόν θα λύσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με ένα νόμο και ένα άρθρο. Και επιλέγει τώρα, να ακολουθήσει ένα δρόμο με πρακτικές που δεν εφαρμόζονται πουθενά αλλού, δεν υπάρχουν πλωτά φράγματα πουθενά αλλού στην Ευρώπη και αυτό οφείλουμε να το στιγματίσουμε γιατί δε θα αντιμετωπίσει κανένα ζήτημα. Η Μόρια είναι για την ανθρωπότητα. 

ΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΜΚΟ-ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Η ΝΔ είπε ότι θα ελέγξει τις ΜΚΟ και έφτιαξε ειδική θέση ελεγκτού των ΜΚΟ, λες και δεν αρκεί ένας διευθυντής μια υπηρεσίας, Έκανε ειδικό γραμματέα για τις ΜΚΟ. Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο. Μία θέση για κάθε ανάγκη η οποία υπάρχει.

Θέλουμε πλήρη έλεγχο των ΜΚΟ. Το θέλαμε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το θέλουμε επί ΝΔ. Η Olaf προχώρα την έρευνα της και περιμένουμε να μάθουμε τι έγινε.

Η τροπολογία για ΜΚΟ ήταν πιθανά ανεφάρμοστη, πρόχειρη και υπερβολικά περιοριστική. Επέβαλε δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των μελών (και όχι μόνο των διοικήσεων) όλων των ΜΚΟ που ασχολούνται έστω και παρεμπιπτόντως με το προσφυγικό. Θα μπορούσε ο περιορισμός να είναι πιο αναλογικός (πχ να αφορά μόνο στα μέλη της διοίκησης και όχι στα απλά μέλη ή να αφορά μόνο στις ΜΚΟ που ασχολούνται αποκλειστικά με το προσφυγικό. Πράγμα που δεν έγινε με την τροπολογία και γι αυτό δεν ψηφίσαμε. 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ-ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 2016

Η κυβέρνηση έχει κάνει τα λάθη της, έχει αποτύχει στην διαχείριση ως τώρα, μην κάνει το λάθος να θεωρεί ότι είμαστε όλοι το ίδιο, εμείς έχουμε καταθέσει δέσμη προτάσεων από το 2016 και στην προηγούμενη κυβέρνηση και εδώ και πρέπει να κάνουμε πολιτικές επιλογές οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Θα κάνει η κυβέρνηση την απαραίτητη αποσυμφόρηση παίρνοντας κόσμο από τα νησιά; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20000 άνθρωποι στη Λέσβο. Πότε θα φύγουν από τη Μόρια που είναι και το σημαντικό ζήτημα;

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 

Δεν αρκούν οι καλές κουβέντες από τους εταίρους μας είτε στην από εδώ είτε στην από εκεί μεριά του Ατλαντικού. Αυό σημαίνει ότι πρέπει να απαιτήσουμε μια ενεργειακή συμπαράσταση. Χρειάζεται η σαφής καταδίκη της ΕΕ και όχι μόνο, του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποτελεί βάρος για εμάς. Δεν έχει υπάρξει καταδίκη με τρόπο ο οποίος να λύνει το ζήτημα. Το ότι έχει υπάρξει μια καταδίκη αλλά ο κ Ερντογάν συνεχίζει να κάνει το παιχνίδι του είναι κάτι δεδομένο. Θα είχε τη σημασία του αν υπήρχε καταδίκη σε σχέση με το να προσποιούμαστε ότι το τουρκικό ερευνητικό το πήρε ο αέρας. Να θεωρεί ο ελληνικός λαός ότι μπήκε μέσα κατά λάθος ένα καράβι και να λέει ο υπουργός ότι τελικά είχαν εικόνα ότι μπήκε από το προηγούμενο βράδυ, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, δεν είναι θέμα αν συνεννοήθηκε κάποιος με κάποιον άλλον. Αν γινόταν αυτό επί οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης θα στηλιτεύαμε το ζήτημα. Το στηλιτεύουμε και τώρα. Όποιος χαλά την επικοινωνιακή εικόνα της ΝΔ δεν μπορεί να θεωρείται παράλογος. Πρέπει κάποια στιγμή να λέμε και κάποιες πραγματικότητες. Πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις όμορες χώρες. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ Η ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ, “ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ” 25000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μέσα σε 5 χρόνια απολιγνιτοποίησης με το σχέδιο που έχει βγάλει η ΝΔ δεν γίνεται, θα νεκρώσει όλη τη Δυτική Μακεδονία. Αυτό δεν βγαίνει. 25000 θέσεις εργασίας θα χαθούν. Πρέπει να δοθεί παράταση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.