Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στην τηλεόραση Άλφα TV ΕΒΡΟΥ και τη δημοσιογράφο Κυριακή Μπασκάκη 

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους ανθρώπους μας στον Έβρο και με πολύ μεγάλη αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις διότι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ κρίσιμες οι στιγμές για τους ακρίτες μας και για όλους τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς που βρίσκονται εκεί κάνοντας το χρέος τους προς την πατρίδα και τους Έλληνες.

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι βρισκόμαστε δίπλα σας και δίπλα τους σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι στην παρούσα φάση τα κόμματα πηγαίνουν λίγο πιο πίσω.

Το βασικό είναι η χώρα να είναι ασφαλής. Αυτό είναι κάτι που εγγυώνται όσοι βρίσκονται σήμερα στα σύνορα, είτε είναι χερσαία ή θαλάσσια.

Η Κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε δράσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά. Ήδη από τις 24 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματά είχε χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου μέσα στη Βουλή προειδοποιώντας γύρω από τα σύνορά μας, ειδικά στον Έβρο.

Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε σήμερα με νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα πως θα διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα, ουσιαστικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ελληνικά σύνορα, είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η ευρωπαϊκή ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων.

Ως πότε η ΕΕ θα κάνει ότι δεν βλέπει την επιθετικότητα της Τουρκίας;

Είναι προφανές πια πως ο κ. Ερντογάν χωρίς να έχει καμία σχέση με το τι γίνεται στη Συρία προσπαθεί πολιτικά να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τρόπο ο οποίος είναι απαράδεκτος για το διεθνές δίκαιο. Κατά συνέπεια θα πρέπει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο, το οποίο θα είναι αποφασιστικό.

Όχι μία άτυπη συνεννόηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών σαν και αυτή που προγραμματίζει ο κ. Δένδιας και η οποία δεν μπορεί καλά, καλά να πάρει απόφαση, έτσι ώστε να λυθούν αποφάσεις και να βοηθήσουμε και τους ακρίτες και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί τα σύνορα της από αυτό το ανατολίτικο παζάρι το οποίο κάνει ανερυθρίαστα η Τουρκία και ο κ. Ερντογάν.

Εμείς πολύ γρήγορα πρέπει να κάνουμε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, για να καθορίσουμε την εθνική στρατηγική μας.

Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και στην ενδοχώρα δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως η λύση δεν είναι επικοινωνιακή. Είναι λύση που σχετίζεται με ουσιαστικές πράξεις. Και αυτές περιμένουμε να δούμε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προς στιγμή είναι εντελώς αμήχανη απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Κατά συνέπεια εμείς λέμε ότι η προβοκάτσια της Τουρκίας είναι μία προβοκάτσια που δεν πρέπει να περάσει. Μιλάμε για μία τεχνητή κρίση στα σύνορά μας που δείχνει ότι η Τουρκία δεν αλλάζει τη στρατηγική της.

Προφανώς η επικοινωνία είναι ένα κομμάτι ενός σχεδίου, αλλά πρέπει να δούμε και την ουσία αυτού του σχεδίου γιατί μέχρι τώρα οκτώ μήνες η Κυβέρνηση της ΝΔ στη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού έχει πάρει βαθμό κάτω από τη βάση.

Εμείς είμαστε με τη χώρα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές και κρατάμε χαμηλά τους τόνους. Αντιλαμβάνομαι ότι μία σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, ειδικά αυτό που σχετίζεται με το άσυλο για όσους βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα μας, δεν έχει σχέση με την κρίση που αντιμετωπίζουμε στα σύνορά μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παύλος Χρηστίδης: Θέλουμε πράξεις από την Ε.Ε., τα λόγια δεν αρκούν