Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα

Κάνουμε για πρώτη φορά, ψηφιακό briefing, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα τα πούμε με όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Κινήματος Αλλαγής. Είναι ένα σημαντικό καινοτόμο βήμα, δεν έχει γίνει live briefing με ηλεκτρονική παρουσία δημοσιογράφων.

Η ουσία είναι να περάσουμε αυτή την κρίση που χτυπά την ελληνική κοινωνία και φυσικά όλο τον πλανήτη.

Eίναι σημαντικό να πούμε πως μπαίνοντας στην 4η Βιομηχανική επανάσταση, μπορούμε να αντιληφθούμε τα θετικά της, όλες οι γενιές της πατρίδας μας κατοχυρώνοντας φυσικά τα δικαιώματα που έχει ο κάθε πολίτης στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην εργασία. Είτε δουλεύει από το σπίτι είτε με φυσική παρουσία στη δουλειά του.

ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι μέτρα που υποστηρίζονται από όλους τους Έλληνες πολίτες και φυσικά είναι σε σωστή κατεύθυνση. Για αυτό και εμείς ως Κίνημα Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει αυτή την κατεύθυνση γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δίπλα μας, στην Ιταλία συμβαίνει και συνέβη μια τραγωδία, την οποία δεν θα πρέπει να την ζήσουμε στην πατρίδα μας.

Είναι ευτύχημα το γεγονός οι Έλληνες γιατροί, οι Έλληνες επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι των δημοσίων νοσοκομείων του ΕΣΥ, έχουν καταφέρει να πείσουν την ελληνική κοινωνία να μείνει σπίτι. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει βοηθήσει την καμπύλη των κρουσμάτων να παραμείνει χαμηλά. Οι Έλληνες έχουν δείξει τρομερή αυτοπειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει πετύχει αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα και έτσι πρέπει να παραμείνουμε, μέσα στα σπίτια μας, για όσο μας τον λένε οι ειδικοί. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι θα το περάσουμε όλο αυτό σε ένα – δύο μήνες, όποτε μας πουν οι γιατροί, πρέπει ως τότε να μείνει όρθια και η ελληνική οικογένεια και η ελληνική οικονομία με κάθε τρόπο.

ΖΗΤΑΤΕ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλό θα είναι να μην λαϊκίζουμε σε αυτή την κρίσιμή περίοδο. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση, για την αντιπολίτευση. Υπάρχει ένα κοινωνικό ζήτημα που μας απασχολεί όλους, αυτό αφορά τους μαθητές της 3Ης Λυκείου. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσει άμεσα πότε και με ποιόν τρόπο θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Εμείς μιλάμε για πανελλαδικές εξετάσεις, με μειωμένη ύλη έτσι ώστε να δώσουν τα παιδιά τις εξετάσεις τους, με όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα και να μην παραταθεί η αγωνία τους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η πρόταση που έχουμε καταθέσει ως Κίνημα Αλλαγής,  πολύ έγκαιρα την προηγούμενη εβδομάδα,  πρέπει να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση για να λήξει αυτή η αγωνία όσο το δυνατόν συντομότερο.

Εμείς, επίσης, έχουμε πάρει μια σαφή θέση υπέρ του Ευρω-ομολόγου που θα αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού. Πρέπει η Γερμανία και Ολλανδία να κάνει πίσω σε αυτή την εμμονή της, δεν μπορεί να υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην οποία ο Νότος θα πληρώνει τα κέρδη του Βορρά.

Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό, πρέπει το Eurogoup να καταλήξει αύριο, αντιλαμβανόμενο την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν μπορεί η Ευρώπη να χάσει και άλλο χρόνο και άλλο κόσμο.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που καλύπτουν κοινωνικές ομάδες.

Τι έχει αφήσει όμως έξω η κυβέρνηση και πρέπει να το δει άμεσα:

Τους 470.000 μακροχρόνια άνεργους, άνθρωποι όλων των ηλικιών που δεν είχαν πρόσβαση στην εργασία για πολλούς μήνες και έχουν ανάγκη ένα εισόδημα για να ζήσουν.

Πρωτογενής Τομέας, για τους παραγωγούς και τα προϊόντα τους που φτάνουν στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές και μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Οι παραγωγοί αυτοί ζουν σήμερα μέσα σ έναν περιοριστικό κύκλο που τους επιβάλει η κυβέρνηση.

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν ανήκουν στην κατηγορία όσων προστατεύει η κυβέρνηση και όμως πλήττονται από την κρίση.

Άνθρωποι που τελείωσαν βίαια από την εργασία τους, πριν από κάποιες εβδομάδες και θα πρέπει να περιέλθουν σε ένα σχέδιο ολιστικής προστασίας.

Οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι που καθημερινά δίνουν την μάχη, πρέπει επιτέλους να πάρουν τα βαρέα και ανθυγιεινά και σε αυτούς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ευγνωμοσύνη

Καταλαβαίνω πως η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της και άλλα ενδεχόμενα, όμως σε κάποια πράγματα έχει πάρει λανθασμένες αποφάσεις όπως για παράδειγμα στα εργασιακά. Δείχνουν εμμονές και ιδεοληψίες, αυτό που έχει κάνει ο κ. Βούτσης με την περίφημη ΠΝΠ του, είναι προς την λάθος κατεύθυνση. Δεν προστατεύει τους εργαζόμενους και είναι χαρά του εργοδότη που θέλει να τους διώξει .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να πατά σε δύο βάρκες, έχει βάλει κάποιους να λένε το ένα και κάποιους άλλους το άλλο, για να απευθύνεται σε διαφορετικά ακροατήρια και να αποκομίζει μικροκομματικά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση δεν βοηθά αυτή την στιγμή η ακραία ρητορική και η πόλωση.

Πιστεύουμε πως θα έχουμε τον χρόνο να «χτυπηθούμε» πολιτικά και ιδεολογικά και με την κυβέρνηση και με οποιοδήποτε άλλο, μόλις τελειώσει όλο αυτό και λειτουργήσει η οικονομία μας. Η  λογική «θα λογαριαστούμε» είναι λάθος και απορρίπτεται από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Καλό θα ήταν αυτοί που εκφράζουν αυτό τον διχαστικό λόγο να μείνουν στην άκρη.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Είναι δυνατόν όταν δίνουμε τη μάχη για να σωθούν ζωές να μιλάμε για εκλογές; Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή με τους επιστήμονες να αγωνιούν και ανησυχούν, όποιος σκέφτεται εκλογές είναι τυχοδιώκτης. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και αυτό κάνουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έχουμε καταθέσει πάνω από εκατό προτάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή όλο αυτό διάστημα που ο κορονοϊος ταλανίζει τον κόσμο. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, άκουσα σήμερα υπουργούς πως θα στείλουν συνεργεία για να προστατεύσουν το κοινωνικό σύνολο και να κάνουν τεστ επι τόπου, ήταν μια πρόταση που είχαμε καταθέσει εμείς από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρέπει η κυβέρνηση να είναι πιο γενναιόδωρη στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι αντιπολιτεύσεις, πράγμα το οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν το έζησε το 2010.

Χθες ήταν η επέτειος ίδρυσης του πρώτου κέντρου υγείας στη χώρα, στην Ελάσσωνα στο νομό Λάρισας από τον Γ. Γεννηματά, εκ τότε ιδρυθήκαν άλλα 200 σε όλη την χώρα. Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ο στυλοβάτης αυτής της τεράστιας προσπάθειας. Ένα έργο με σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και ένα έργο στο οποίο και η ΝΔ, η οποία πίστευε ότι η αυτορρύθμιση των αγορών θα λύσει όλα τα ζητήματα, στέφει το βλέμμα της και θεωρεί ότι αντιμετωπίζει τα ζητήματα.

Κλείνοντας, είναι πολύ σημαντικό να πούμε πως πρέπει ν΄ ακούμε τους ειδικούς. Η ελληνική κοινωνία στην πλειοψηφία της το έχει κάνει και έχει δείξει τεράστια αυτοπειθαρχία, χρειάζεται ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο μένοντας στο σπίτι.

Γιατί η ατομική ευθύνη δημιουργεί νέες συνθήκες για την κοινωνική ειρήνη και ισορροπία και σε αυτό έχουμε πάρει Άριστα 10΄. Συγχαρητήρια σε όλους τους Έλληνες που έχουν υπακούσει τους ειδικούς.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: Θέλει επιθετική αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών – Μέτρα χωρίς αστερίσκουςΦώφη Γεννηματά: Η χώρα δεν αντέχει άλλα μνημόνια