Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη εκπροσώπου Τύπου, Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη στο ρ/σ Alpha 9,89 και στο δημοσιογράφο Χρύσανθο Κοσελόγλου 

Η Κυβέρνηση είναι πελαγωμένη και χαμένη στη μετάφραση των δικών της λανθασμένων επιλογών

Έχουμε ένα γείτονα με συγκεκριμένη στρατηγική, ορόσημα και αναφορές. Ακολουθεί ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του, ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης το οποίο έχει εκπονήσει εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο το 2023 να μπορεί να παρουσιάσει την Τουρκία με μεγαλύτερη σύνορα από αυτά με τα οποία την παρέλαβε. Το ορόσημο του 2023 συνδέεται και με τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους και ο κ. Ερντογάν έχει στόχο, μέχρι τότε, τον μετασχηματισμό της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη.

Το ζήτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή που παραβιάζει επανειλημμένα και εξελικτικά το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και απροκάλυπτα επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Εμείς πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι στους στόχους μας και στις στρατηγικές μας.

Έχουμε ένα γείτονα ταραχοποιό και ευμετάβλητο που δε σέβεται το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες και συνθήκες. Αυτός ο αναθεωρητής γείτονας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με ενεργητική διπλωματία και στοχευμένες κινήσεις, ξεκαθαρίζουμε στους πάντες ότι θα υπάρχει άμεση και αποφασιστική εκ μέρους της Ελλάδος απάντηση, σε περίπτωση που παραβιαστούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Υπάρχει μία κόκκινη γραμμή σε σχέση με το ενδεχόμενο παραβίασης. Η ουσία είναι ότι υπάρχουν παραλείψεις, λάθη και αστοχίες εκ μέρους της κυβέρνησης το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στο εξής όλοι όσοι ασκούν εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ξέρουν ότι δε μπορεί τα πολιτικά κόμματα να μαθαίνουν τις εξελίξεις από τους δημοσιογράφους και τις διαρροές. Χρειάζεται εθνική στρατηγική, σχέδιο και μεθοδολογία με διάλογο και εθνική συνεννόηση. Όποιος αρνηθεί αυτό θα έχει την ευθύνης για ό,τι συμβεί. Για να έχουμε εθνική ομόνοια θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να είναι γνώστες κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μόνο μέσω της σύγκλισης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το ζητάμε επανειλημμένα και επίμονα. Χρειαζόταν και πριν από το Σκοπιανό ζήτημα κάτι το οποίο δεν έγινε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά τώρα που είναι αντιπολίτευση το επιθυμεί διακαώς, της φαίνεται ωραία ιδέα και την έχει υιοθετήσει. Χρειάζεται διαρκής και επαναλαμβανόμενη εθνική στρατηγική σε βάθος δεκαετίας. 

Θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με τη θεματολογία με την οποία προσερχόμαστε σε αυτό τον διάλογο με την Τουρκία αλλά και τις θέσεις της σε ενδεχόμενο σενάριο διαλόγου μετά τις 23 Αυγούστου για να υπάρξει εθνική γραμμή η οποία θα εγγυάται τα εθνικά συμφέροντα και την ειρηνική γειτνίαση. 

Η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα είναι το μοναδικό θέμα για το Κίνημα Αλλαγής με ξεκάθαρη θέση και θα πρέπει κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα τα οποία έχουμε στη δικιά μας φαρέτρα. Έχουμε θέσεις και απόψεις και όταν προσκληθούμε από την κυβέρνηση θα τις καταθέσουμε κάτι το οποίο έκανε η Φώφη Γεννηματά στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό.

Συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες με Αίγυπτο και Ιταλία

Θα γίνει σύγκληση της ΚΟ μας ομάδας η οποία θα αποφασίσει για τη στάση της σε σχέση με αυτή την ενδιάμεση συμφωνία και η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Θέλουμε η Ελλάδα να έχει ενεργητική στρατηγική γύρω από τα ζητήματα αυτά άλλωστε το ΠΑΣΟΚ πάντα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα εθνικά ζητήματα. 

Σύμμαχοι-Βερολίνο-Ιταλία- Γαλλία

Άκρως απογοητευτική και κατώτατη των περιστάσεων είναι η στάση της Γερμανίας διότι η τακτική των ίσων αποστάσεων δεν εξυπηρετεί την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η Γερμανία έχει αποφασίσει να κάνει business με την Τουρκία, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την ευρωπαϊκή ιστορία και παράδοση, θα το βρει μπροστά της.

Ο πρόεδρος Μακρόν αποδεικνύεται η μεγάλη Ελπίδα της Ευρωπαϊκής ένωσης και συμβαίνει για δεύτερη φορά σε σχέση με τη διασφάλιση των Ευρωπαϊκών αλλά και Ελληνικών συμφερόντων. Δείχνει εμπράκτως την στήριξη του και επιβεβαιώνει την μακρά φιλία Ελλάδας και Γαλλίας. 

Οι ΗΠΑ έχουν καθαρή στάση με την διαρκή υπεράσπιση των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής και των δικαιωμάτων των νησιών αλλά βρίσκονται σε καθεστώς ρευστότητας λόγω της προεκλογικής περιόδου. Είναι κάτι που έχει διατυπώσει πολλές φορές και ο κ. Πάιατ. 

Μείζον ζήτημα αποτελεί για τη χώρα μας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο τον οποίο δαπάνησε την προηγούμενη δεκαετία, ανεξάρτητα από διαφωνίες σε επιμέρους αντιλήψεις μεταξύ των κομμάτων. Θα πρέπει να δούμε πως θα ενισχύσουμε και την Εθνική μας Οικονομία και Ανάπτυξη για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά και να είμαστε η κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Πανδημία -Κορωνοϊός

Η κυβέρνηση θέλει να πιστώνεται την επιτυχία της πρώτης φάσης του κορωνοϊού και να χρεώνει την αποτυχία στην δεύτερη φάση στους πολίτες. Δεν αποφάσισαν οι πολίτες το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς κανόνες. Δεν αποφάσισαν οι πολίτες την πληρότητα στα αεροπλάνα η τα πλοία, την ίδια ώρα που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε πολύ κόσμο, χωρίς μάσκες.

Όλος αυτός ο τραγέλαφος ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση της ημερομηνίας έναρξης των σχολείων χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και την επίμονη μετακύλησης της πραγματικής της ευθύνης στους πολίτες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα κάνουν ορθή χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους. 

Κουνάνε το δάχτυλο στη νέα γενιά, όσοι κυκλοφορούσαν στα εγκαίνια χωρίς μάσκες.

Η ουσία είναι πως ο κορωνοϊός είναι εδώ, αποτελεί έναν κίνδυνο και απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα όπως έχουμε ξανά κάνει, και η κυβέρνηση να έχει επιτέλους σχέδιο γιατί καθυστέρησε χαρακτηριστικά.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παναγιώτης Βλάχος: «Θλιβερή δικαίωση όσων προτείναμε ήδη από τον Μάιο για υγεία και οικονομία»Παύλος Χρηστίδης: «Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό»