Σε Συνεντεύξεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά στην εκπομπή «…από τις 6» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής κ. Χρηστίδης σχολίασε μια σειρά επίκαιρων θεμάτων σχετικά με την πανδημία και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι:

Για εμάς τα ζητήματα της υγείας των συμπολιτών μας είναι πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο.  Όμως είναι δύσκολο να μην προσδιορίσουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown- εκ των πραγμάτων και εκ των κρουσμάτων ρεκόρ που μετράμε καθημερινά πια-.

Η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τη χώρα και παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση παριστάνει ότι παίρνει μέτρα, αλλά ουσιαστικά κάνει εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα και χωρίς κανένα πλάνο, κάνοντας τους πολίτες να προσπαθούν να τα αποκρυπτογραφήσουν και να ανταπεξέλθουν σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση μην καταλαβαίνοντας τι ισχύει τη μια μέρα και τι την άλλη.

Όλα αλλάζουν κατά το δοκούν της ανακοίνωσης του κάθε υπουργού και του κάθε παράγοντα, όλα επανασχεδιάζονται ασύνδετα, απρογραμμάτιστα και άτακτα. Θυμίζω ότι πριν δύο μέρες είχαμε ένα πάρτι χιλίων ατόμων στη Θεσσαλονίκη το οποίο οι αρχές το είδαν την επόμενη μέρα από τα κοινωνικά δίκτυα και τα βίντεο τα οποία κυκλοφόρησαν. 

Αυτός ο τρόπος δεν πρόκειται ποτέ να λύσει το ζήτημα.  Αυτό το οποίο λέμε στην κυβέρνηση είναι ότι κακώς όρισε την Ελλάδα ως μία ενιαία περιφέρεια. Εάν τα μέτρα εφαρμόζονταν δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν τέτοια πάρτι και ακραίοι συνωστισμοί.  Είναι δυνατόν να μην παίρνουν χαμπάρι τα 1000 άτομα τα οποία μαζεύτηκαν σε ένα χώρο, πραγματικά ή μας κοροϊδεύουν ή μας περιπαίζουν. 

Η κυβέρνηση αντί να λειτουργεί σαν τον πυροσβέστη διαχειρίζεται τα πράγματα επικοινωνιακά από τα πάνω, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα και αυτό να δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις στην κοινωνία και να κάνει τεράστια ζημιά και στην οικονομία. Η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα αλαλούμ μέτρων και προτάσεων πιέζοντας τους πολίτες, ειδικά αυτούς οι οποίοι έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους για πάνω από 230 μέρες όπως είναι οι άνθρωποι της εστίασης, του λιανεμπορίου και οι οποίοι αποτελούν το δεύτερο μεγάλο εργοδότη της χώρας μετά το δημόσιο. 

Αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση είναι ότι δεν το παραδέχεται ότι έχει τους υπουργούς της, να διαρρέουν διάφορες ημερομηνίες ανοίγματος του λιανεμπορίου και της εστίασης και μετά να τις παίρνουν πίσω, κατηγορώντας τους επιστήμονες και τους λοιμωξιολόγους ότι αυτοί δήθεν ευθύνονται για το μπάχαλο, αφήνοντας τους πολίτες ενεούς να παρακολουθούν το σίριαλ «ποιος φταίει». Ταυτόχρονα έρχεται και ανακοινώνει «μπαλώματα». Αναγγέλλει οικονομική βοήθεια η οποίο αποτελεί ασπιρίνη για ένα πρόβλημα τεράστιο, χωρίς προοπτική. 

Το ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσει άμεσα η κυβέρνηση είναι ότι έχει και επιλέγει να ασκήσει εντελώς ετεροβαρής προσέγγιση όσον αφορά το χρήματα τα οποία δίνει στις επιχειρήσεις. 

Έχει δώσει 5.5 δις ευρώ σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και 450.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πάρει 2,5 δις ευρώ. Είναι αυτό ορθολογικό, αναρωτιέμαι.

Αυτά είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Ας σταματήσει η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι έχει πάντα δίκαιο, ας κάνει την αυτοκριτική της επιτέλους και ας διορθώσει την πολιτική της επιλογή. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Φραγγίδης: «Αντιστεκόμαστε στις συμπληγάδες με υπεύθυνη πολιτική στάση»Mανώλης Χριστοδουλάκης: «Κυβερνητική μηχανή που καταναλώνει δημοσκοπήσεις και αποδίδει προπαγάνδα»