Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΖΙ» με τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ

Η μελέτη που συνέταξε η Επιτροπή με Πρόεδρο τον Νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη και δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις σε σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη. Θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν αναλυτικά από εμάς. 

Η λογική όμως της ιδιωτικοποίησης του δευτέρου πυλώνα της ασφάλισης -όπως προτείνεται στη μελέτη- καθώς και μια σειρά ακόμα μέτρων για παράδειγμα η απουσία μηχανισμών στήριξης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία μάλιστα έχει χτυπηθεί σφοδρά από την οικονομική κρίση, κρύβουν μια ιδεοληψία την οποία έχει δείξει η ΝΔ τους τελευταίους 12 μήνες που κυβερνά τη χώρα. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τους προβληματισμούς μας και σε αυτό θα είμαστε απέναντι. Τα μέτρα αυτά  δεν λαμβάνουν χώρα πουθενά στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή ένωση και αυτό είναι κάτι που δεν εξυπηρετεί αυτούς που είναι τα μεγάλα θύματα των ανισοτήτων και έχουν χτυπηθεί ανελέητα από την δεκαετή οικονομική κρίση και την παρελκόμενη κρίση της πανδημίας και προφανώς αυτό έρχεται να αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα σε μια σειρά μεγάλων αδικιών που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση στα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους. 

Η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι, για παράδειγμα, δείγμα της παραπάνω ασυναρτησίας και ιδεοληψίας που ανέφερα. Ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί πριν από μια εβδομάδα υποσχέθηκαν σε 2.500.000 συνταξιούχους επιστροφή των αναδρομικών τους.  Στο τέλος της ημέρας, όμως, βλέπουμε να παίρνουν αναδρομικά κάτω από ένα εκατομμύριο  άνθρωποι. Άρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ και αυτό έχει τη σφραγίδα της ΝΔ.

Αυτό είναι μια λάθος επιλογή που θα τη βρει μπροστά της η κυβέρνηση αλλά και η πραγματική οικονομία και θα σωρευτεί μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που δυστυχώς έπονται, όπως η δύσκολη τουριστική σεζόν που διανύουμε,  η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που καρκινοβατεί  και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για γενναία επιχορήγηση και άλλα δύσκολα ζητήματα που οδηγούν 250.000 ανθρώπους στην ανεργία και στον οικονομικό μαρασμό.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το γεγονός ότι αποκλιμακώθηκε η ένταση στο Καστελόριζο, δεν σημαίνει πως δεν παρακολουθούμε σχολαστικά τα επικίνδυνα τερτίπια που κάνει ο κ. Ερντογάν τώρα στην Κύπρο. Ξεκάθαρα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα και αυτό που αποδεικνύεται είναι πως η Τουρκία είναι ο παγκόσμιος ταραχοποιός και νταής της ευρύτερης περιοχής, παραβιάζοντας διαρκώς και συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. 

Η πατρίδα μας δεν έχει να φοβάται τίποτα. Οι αξιόμαχες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και ο περήφανος ελληνικός στρατός στο σύνολό του, έχουν αποδείξει πως στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Το θέμα είναι πως ο κ. Ερντογάν έχει και υλοποιεί συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους. Η στάση και  η στρατηγική της Τουρκίας αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρηνική γειτνίαση και συμβίωση των λαών στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό είναι σαφές πια σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος του κ. Ερντογάν είναι το ιστορικό ορόσημο του 2023, όταν θα συμπληρώνει 100 το σύγχρονο τουρκικό κράτος, να μπορεί να παρουσιάσει την τουρκία με μεγαλύτερα σύνορα , από αυτά τα οποία παρέλαβε όταν ανέλαβε πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος. Αυτό που κάνει και εξελίσσει το τελευταίο διάστημα και στη Συρία και στη Λιβύη και στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι κάτι που μας βρίσκει όλους αποφασισμένους και με εθνική στρατηγική. 

Δυστυχώς η συνεννόηση και η χάραξη εθνικής στρατηγική ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας συνολικά ήταν κατώτερη των περιστάσεων και αυτό μας στοίχησε και στην οικονομία και σε όλες τις εθνικές μας στρατηγικές. Δεν θα πρέπει να μας στοιχήσει και αλλού. 

Για το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να μπει σε διάλογο με την Τουρκία είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, η χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, και αυτό είναι η διαχρονική εθνική μας γραμμή.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Mανώλης Χριστοδουλάκης: «Να δομήσουμε με την κοινωνική μας βάση, από την αρχή, σχέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης»Γιώργος Μουλκιώτης: «Η ΝΔ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει ότι αποτελεί Κυβέρνηση του "βλέποντας και κάνοντας"»