Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη
Παύλου Χρηστίδη
Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής
στον ρ/σ «Πρακτορείο FM 104,9» και την εκπομπή «Την ίδια ώρα»
με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου

Για το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

«Από λόγια έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια. Το θέμα είναι να δούμε πράξεις και κυρίως να σταθούμε στη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να αλλάξει προφανώς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Αυτή η κοινή δήλωση του 2016 έχει δώσει τα κλειδιά διαχείρισης στον κ. Ερντογάν με αποτέλεσμα το ζήτημα να μην αντιμετωπίζεται. Κι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα.

Χθες στα Διαβατά ενημερωθήκαμε ότι έρχονται άνθρωποι και από τον Έβρο και από τα νησιά και γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συμβασιούχους που εργάζονται εκεί, για να δώσουν ανθρώπινες συνθήκες σε ένα camp το οποίο τώρα διαμορφώνεται και το οποίο έχει κάποια ζητήματα που είναι πολύ προβληματικά. Για παράδειγμα, έχει φύγει η Αστυνομία! Αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί προβλήματα και οι υπάλληλοι μας έλεγαν ότι «πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε εμείς οι ίδιοι την ασφάλεια του χώρου». 

Όλα αυτά λοιπόν είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τα δει η κυβέρνηση. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και προφανώς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα έχει δείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια έμπρακτα αλληλεγγύη, στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, παρά τα παρατράγουδα τύπου μπάρμπεκιου που αποτελούν γραφικότητες ελάχιστων.

Το ζήτημα είναι να δούμε πώς η Ευρώπη θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και θα δείξει έμπρακτα αλληλεγγύη, προχωρώντας, πρώτον, σε ευρωπαϊκή μετεγκατάσταση, ένα πρόγραμμα το οποίο μέχρι τώρα δεν υπάρχει, και, δεύτερον, να λειτουργήσουν ακόμη πιο γρήγορα οι επιτροπές ασύλου, ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που είναι εδώ, ποια τα πραγματικά θέματα και πώς αντιμετωπίζουμε το ζήτημα.

Το αν θα αποσυμφορηθούν τα νησιά μας εξαρτάται και από το επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και από τη βούληση της Τουρκίας. Σχετίζεται με τη στρόφιγγα την οποία ανοίγει κάθε τόσο η Τουρκία. Προφανώς γίνεται αποσυμφόρηση αυτήν τη στιγμή και είμαστε σε μία θετική κατεύθυνση, όμως τα προβλήματα στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να υπάρχουν. Και στη Χίο και στη Λέσβο, άνθρωποι που μιλούσα χθες με ενημέρωναν ότι τα προβλήματα παραμένουν πολύ μεγάλα, γιατί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πια στα νησιά.

Επαναλαμβάνω, έχουμε χορτάσει από λόγια και χρειαζόμαστε πράξεις. Και προφανώς, ειδικά στα νησιά, οι δήμαρχοι, οι δημοτικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες έχουν δει πάρα πολλά. Έχουν σηκώσει όλο το βάρος τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εξ αιτίας της ευθύνης που έχει κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και προφανώς όσοι την συνυπέγραψαν.

Για το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για την εκκένωση των καταλήψεων: 

«Ήταν μία σαφής προειδοποίηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανεξαρτήτως τόνων, είναι ότι το βασικό ζήτημα είναι να εφαρμόζεται ο νόμος και αυτό είναι προφανές ότι οδηγεί στο να απελευθερωθούν όλα τα κτήρια, και τα δημόσια και τα ιδιωτικά στα οποία υπάρχουν καταλήψεις. Αυτό είναι κάτι αυτονόητο. 

Όπου, δε, υπάρχουν και πρόσφυγες και μετανάστες, επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πώς αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν ασφαλή εστία. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι θα υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης τα οποία ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί ως ορμητήρια για να κάνει μπάχαλα. Καμία μολότοφ δεν μπορεί να συμβολίσει τους αγώνες για ελευθερία, Δημοκρατία, περισσότερα δικαιώματα και περισσότερες ευκαιρίες».

Για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ:

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της δημιουργίας του Κινήματος Αλλαγής. Κι εγώ αντιλαμβάνομαι κάτι το οποίο, γυρνώντας με τη Φώφη Γεννηματά σε όλη τη χώρα, υπάρχει και το λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη μας. Ότι το ΠΑΣΟΚ ρίζωσε πολύ βαθιά στην ψυχή, στο μυαλό, στη σκέψη εκατομμυρίων Ελλήνων. Αυτό όμως δεν έφτασε το Γενάρη του 2015, όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε 4,7% και ήταν το τελευταίο κοινοβουλευτικό κόμμα. Ούτε έφτασε, αν θέλετε, τρία χρόνια νωρίτερα, όταν τα ΠΑΣΟΚ από το 45% πήγε στο 12%. Το λέω αυτό επειδή σήμερα υπάρχει μία γενιά και μία νέα αντίληψη στα πράγματα η οποία λέει ότι θέλουμε πολιτικές προτάσεις. Και η πολιτική πρόταση να προκαθορίζει το περιεχόμενο. 

Επομένως, το Σαββατοκύριακο θα συζητήσουμε ανοιχτά για όλα τα ζητήματα τα οποία απασχολούν όλους τους συντρόφους, και διαδικαστικά τα οποία έχουν τη σημασία τους και πολιτικά που έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε προς τη Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής, με στόχο να αποσαφηνίσουμε την ταυτότητα μας, σε ποιους απευθυνόμαστε και πώς θα πορευτούμε».

Για το ενδεχόμενο διαγραφής στελεχών:

Εδώ ακούμε μία συζήτηση η οποία έχει γενικότητες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τίποτα, παρά μόνο τους αντιπάλους μας. Η άποψή μου είναι ότι κάθε συζήτηση η οποία έχει ουσία και νόημα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να εμπνεύσουμε ξανά τη νέα γενιά είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει. Ακόμη κι αν επιμέρους υπάρχουν διαφωνίες. Αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο να παράγει κάποιος μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να ξαναυπάρξουν. Αυτό σημαίνει πως όποιος θέλει να προσθέσει στην παράταξη, όποιος θέλει να ανεβάσει την παράταξη, να καταθέσει εδώ τις προτάσεις του ανοιχτά.. Κάθε μέρα υπάρχουν στελέχη μας τα οποία έχουν βήμα τοποθέτησης για όλα τα εσωτερικά μας θέματα. Επομένως, ας βάλουν στην τοποθέτησή τους και τις προτάσεις τους για το πώς μπορούμε να κάνουμε την παράταξη ακόμα μεγαλύτερη».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΔΙΟ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ