Σε Συνεντεύξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ 

Κ. Χρηστίδη, το θέμα που συζητάμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η απόπειρα που γίνεται να αποσυμφορηθεί τουλάχιστον η Μόρια σε πρώτη φάση. Βλέπω μία ιδιαίτερα επικριτική δήλωση της Φώφης Γεννηματά και για τον κο. Μητσοτάκη και για τον κο. Τσίπρα, η οποία καταλήγει να ζητά «λύσεις τώρα». Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

«Κοιτάξτε, έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, αλλά ακούμε και τώρα, πάρα πολλά λόγια, βερμπαλισμούς, οι οποίοι δεν οδηγούν σε λύσεις. Ξέρετε ότι έχουμε επισκεφθεί και τη Μόρια και τη Χίο και τη Σάμο και την Κω πολύ πρόσφατα κι έχουμε δει τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε camps. To δεύτερο είναι ότι δημιουργούν τεράστια προβλήματα και στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι κάτι το οποίο το γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση της ΝΔ όταν παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, ό,τι και να λέμε, όσο κι αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να το κρύψει, το πρόβλημα της Μόριας ειδικά, όπως και του τι συνέβη στα υπόλοιπα νησιά, έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμένου. Αντί λοιπόν να δώσει λύσεις, να διευκολύνει την πολιτική για το άσυλο, να δώσει τρόπους θα λυθεί το ζήτημα, βλέπουμε πάρα πολλά λόγια κι ελάχιστες πράξεις. Τρίτον, είναι προφανές ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι διμερές, δεν είναι ένα ζήτημα με εθνικά χαρακτηριστικά και μόνο. Είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε μαζί με το τι συμβαίνει με την Τουρκία να απασχολεί επίσης όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.  Τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης δημιουργούν επιπλέον προβλήματα. Φαντάζομαι ότι μπήκε από τον κ. Μητσοτάκη, ως ζήτημα στον πρόεδρο της Γαλλίας και την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία είναι κι αυτή που έπεισε τον κο. Τσίπρα να υπογράψει μία συμφωνία η οποία δημιουργεί μια σειρά δυσκολιών στην πατρίδα μας. Και το τέταρτο που θέλω να πω, είναι ότι προφανώς για να υπάρξει αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, θα πρέπει να υπάρξει μία στρατηγική και με την Τουρκία σε επίπεδο διεθνές, το οποίο λύνει και ξεκαθαρίζει πολλά θέματα. Γιατί, οποιοσδήποτε σήμερα μπορεί να καταλάβει, κάθε άνθρωπος ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις, ότι επί της ουσίας ο κ. Ερντογάν, όποτε θέλει, ανοίγει την κάνουλα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, όποτε θέλει την κλείνει. 

Τα σύνορα της χώρας είναι κλειστά, όπως ξέρετε. Υπό την έννοια ότι έχουν δημιουργήσει οι γείτονες, σε συνεργασία με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ένα απροσπέλαστο τείχος. Ενώ είναι ανοιχτές οι θαλάσσιες δίοδοι και δεχόμαστε συνεχώς ροές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν. Εγώ συγκρατώ τις παρατηρήσεις σας κ. Χρηστίδη για το «καυτό» ζήτημα αυτό…

«Και να βάλω και κάτι ακόμα κ. Βιτάλη, επιτρέψτε μου. Βρέθηκα πριν από περίπου δέκα ημέρες στη Χίο και στα Ψαρρά και συνομίλησα με πολλούς ανθρώπους που έρχονται από το λιμενικό. Κάνουν υπερπροσπάθειες, έχουν το μυαλό τους πάντα στο πώς θα αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ροές και θα σώσουν ανθρώπινες ζωές, σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν. Και θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς όσο κυρίως τους ακροατές μας ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν συναντήσει καταστάσεις οι οποίες δεν περιγράφονται με λόγια, δεν καταγράφονται σε ταινίες. Κι όμως, είναι εκεί για να προστατεύσουν και ανθρώπινες ζωές και τα ελληνικά σύνορα από τα προβλήματα που υπάρχουν από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές».

Αύριο, κ. Χρηστίδη, είναι η ιστορική επέτειος των 45 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ανέφελη, καθώς βλέπουμε ότι έχουμε μία σειρά από επισημάνσεις και από τον Νίκο Παπανδρέου, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος είπε ότι το ΚΙΝΑΛ απέτυχε, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ, να θέτει ξανά θέμα εκλογής αρχηγού από τη βάση, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

«Να τα πάρουμε λίγο από την αρχή. Πρώτον, δεν ήταν ποτέ ανέφελα τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια, επομένως εμείς έχουμε συνηθίσει σε αυτήν την κατάσταση και θέλουμε πολύ γρήγορα να φύγουμε προς τα μπρος. Διότι, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το οποίο θέλουν οι πολίτες από εμάς είναι να είμαστε πάντοτε μέρος μιας λύσης η οποία βοηθά τους μη προνομιούχους Έλληνες να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αυτό ήταν που εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, μιλώντας στην ψυχή και στο μυαλό του Έλληνα πολίτη και γράφοντας μαζί με τους συνεργάτες του μια διακήρυξη, η οποία, όσο κι αν τη διαβάζεις και την ξαναδιαβάζεις δεκαετίες μετά, επιβεβαιώνεις ότι ήταν ένα κείμενο απολύτως ριζοσπαστικό, ένα κείμενο οραματικό, το οποίο εξέφραζε τις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα, το έχουμε ξανά ανάγκη, το διαβάζουμε και προχωράμε μπροστά, γιατί η κρίση έχει αφήσει πίσω της αδικίες και ανισότητες. Επομένως, επαναφορά δεν χρειάζεται, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ, είναι εδώ και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Κινήματος Αλλαγής. Και θέλω να σας πω ότι η μεγάλη αγωνία όλων των ανθρώπων με τους οποίους συνομιλούμε και ειδικότερα της νέας γενιάς είναι το πώς οι ανισότητες αυτές και οι συνέπειες της κρίσης θα μείνουν πίσω. Και σε αυτό, ένα κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς όπως λέμε τα τελευταία χρόνια, έχει ειδικό πρωταγωνιστικό ρόλο. Και επίσης, να σας πω ότι και αύριο, στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Λάρισα, θα τοποθετηθεί και η ίδια, βάζοντας όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν και το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής και το πού θέλει να οδηγήσει την παράταξή μας. Και κλείνω με το τελευταίο ερώτημα που μου θέσατε. Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση της ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο και όσα έχει πει επανειλημμένως η Φώφη Γεννηματά  για το ΠΑΣΟΚ θα γίνουν.  

Άρα, αύριο, θα έχουμε τοποθέτηση της κας. Γεννηματά και σε αυτά τα μείζονα ζητήματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ξανάρχονται στην επικαιρότητα. Αλλά από ό,τι καταλαβαίνω επιμένετε στο ότι υπάρχει πλέον νωπή εντολή και από τον ελληνικό λαό.

«Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ τον Γενάρη του 2015, πήρε 4,7%, το Κίνημα Αλλαγής, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, πήρε 8,1%. Δεν υπάρχει κανένας από εμάς ο οποίος να αρκείται σε αυτό και είναι προφανές ότι εδώ αναλύουμε τα βήματα τα οποία θα κάνουμε από εδώ και μπρος. Τα σκληρά ερωτήματα των πολιτών δεν επιδέχονται τεχνικών απαντήσεων, αλλά πολιτικών λύσεων. Γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη εξαγγείλει και τη σύγκληση των οργάνων μας για τα μέσα του Σεπτέμβρη, Και φυσικά, εκεί θα υπάρξει και η εισήγηση για να φτάσουμε στη Συνδιάσκεψή μας για τη Σοσιαλδημοκρατία, όπου θέλουμε να έρθουν να μιλήσουν όλα τα στελέχη  από κάθε γωνιά της χώρας μας, για όσα ζητήματα τους απασχολούν, χωρίς μεσολαβητές και παράγοντες, για να δουν ακριβώς πού θέλει να πάει η παράταξη την οποία έχουν στηρίξει σε εξαιρετικά δύσκολα χρόνια».

Τελευταία ερώτηση: Εκλογικός νόμος. Τι θα κάνετε τελικά κ. Χρηστίδη;

«Ό,τι υποστηρίξαμε στην προηγούμενη Βουλή, θα υποστηρίξουμε και σε αυτήν τη Βουλή: έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο από αυτόν που πήγαμε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, χωρίς το bonus των 50 εδρών, που δίνει όμως κυβέρνηση στη χώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει με τους σωστούς κοινοβουλευτικούς όρους που επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι».

Αν γίνει αυτή η προσέγγιση, θα ξαναδείτε το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος, να χρειάζεται η εφαρμογή του νέου νόμου για να γίνει με τις 180 ψήφους;

«Δεν μπορούμε να κάνουμε παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Να συμφωνήσουμε, εφόσον συμφωνήσουμε, να μιλήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα και να εκφράσουν τις απόψεις τους και, στη συνέχεια, όταν έρθει η ώρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και της ολοκλήρωσης αυτής της σπουδαίας διαδικασίας, τότε θα δούμε και το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και το τι θα υποστηρίξουμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα βάλουμε ποτέ το κάρο μπροστά από το άλογο, μιλώντας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και το τι αυτή προβλέπει για τον εκλογικό νόμο, χωρίς να έχουμε συμφωνήσει γι’ αυτόν».

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.