Σε Ανακοινώσεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Π. ΧΡΗΣΤΙΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΟ ΣΚΑΪ ΚΑΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ 
Ν. ΥΠΟΦΑΝΤΗ ΚΑΙ Μ. ΒΟΥΣΟΥΛΑ

Με τη χθεσινή του ομιλία στην Ιθάκη, ο κ. Τσίπρας σηματοδότησε το τέλος της κυβέρνησής του.

Ο κ. Τσίπρας μας θύμισε τον κ. Τσίπρα του 2015. Επέλεξε να μιλήσει αόριστα για αυτό το οποίο έρχεται χωρίς να δώσει καμία πραγματική πρόταση για το μέλλον της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε περάσει οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια. Αλλά δεν γνωρίζουμε κανέναν που να έχει ξυπνήσει διαφορετικά σήμερα σε σχέση με χθες ή προχθές. Έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα, έχει να αντιμετωπίσει ακριβώς τις ίδιες προκλήσεις και μέτρα τα οποία απλώνονται έως το 2060 και τα οποία συμφώνησε αυτή η κυβέρνηση μετά από μία άθλια πορεία που είχε το πρώτο 7μηνο του 2015.

Πρέπει να πούμε με σαφήνεια κάτι: Θα μπορούσαμε να έχουμε βγει από την κρίση και τα μνημόνια πολύ νωρίτερα. Δε συζητάμε μόνο για το 2015. Ο κ. Τσίπρας μιλούσε έτσι και το 2011 και το 2012, όπως και η Νέα Δημοκρατία τότε. Πρέπει να μιλήσουμε για τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ για να μην επιστρέψουμε, ακριβώς όπως πολλές χώρες που έδιωξαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά επέστρεψαν σε αυτό, στον ίδιο φαύλο κύκλο.

Ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να εγγυηθεί την επόμενη μέρα της πατρίδας μας.

Με τη χθεσινή του ομιλία στην Ιθάκη, σηματοδότησε το τέλος της κυβέρνησής του. Αυτό που έχουν ανάγκη να ακούσουν οι Έλληνες είναι η επόμενη μέρα και για αυτήν εκτός από λυρισμούς δεν ακούσαμε τίποτα. Ο κ. Τσίπρας δε λέει τίποτα για τις αιτίες κι αυτές είναι πίσω στο 2004 έως το 2009, στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή. Έχει να κάνει με τις επιλογές του να συμπορευτεί με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος ήταν ο εκλεκτός και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή τις προηγούμενες δεκαετίες και, φυσικά, να ταυτιστεί με την ρητορική των Πολάκηδων κι όσων διχάζουν τον ελληνικό λαό, που χύνουν δηλητήριο και δεν προσφέρουν καμία απολύτως λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πρόοδο και την Κεντροαριστερά, έκανε ένα ρεσάλτο στον κόσμο ο οποίος προσπαθούσε να ελπίζει ότι η ζωή του μπορεί να βελτιωθεί και σήμερα ο κόσμος αυτός αντιλαμβάνεται πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Δε δικαιούται μία κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει  μία ακραία συντηρητική πολιτική να καλεί σε αντιδεξιά μέτωπα

Δεν υπάρχει καμία από τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες βγήκαν από τα μνημόνια που να είχαν δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, ούτε η Κύπρος ούτε η Πορτογαλία.

Αντιθέτως, εδώ υπάρχουν μέτρα που προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και μέτρα τα οποία φθάνουν έως το 2060, καθώς και άλλα τα οποία καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση εξαιτίας της υπογραφής που έβαλε ο κ. Κατρούγκαλος, η κ. Αχτσιόγλου και πολλοί ακόμα, για μείωση συντάξεων από 1/1/2019. Το Κίνημα Αλλαγής είπε το καλοκαίρι να μην ισχύσουν αυτές οι μειώσεις και καλέσαμε την κυβέρνηση να έρθει να στηρίξει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε. Σε λίγες εβδομάδες έρχεται ο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε. Συνεχίζουν οι συμπολίτες μας να πληρώνουν φόρους κι όλο αυτό είναι κάτι που έρχεται να ποινικοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία, να μην κάνει παραγωγικό το ελληνικό δημόσιο, ακριβώς γιατί αυτό είναι στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και με τους εταίρους αλλά κυρίως πλέον τώρα και με τους έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες μπορούν κι οι επιτυχίες που έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα κι όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά από μία σειρά νέων ανθρώπων δείχνουν ότι μπορούμε να κατακτήσουμε στόχους γιατί ξέρουμε να δουλεύουμε. Τα χρόνια της κρίσης είχαμε μία σειρά παραγόντων που ήταν πολύ κομβικοί, πολλοί επέλεξαν τον εύκολο δρόμο των υποσχέσεων και του διχασμού, αντί να βάλουμε όλοι μαζί τη χώρα μας να δουλέψει. Μπορούμε με δουλειά να ανατρέψουμε τη μιζέρια που υπάρχει σήμερα και να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει και για την ίδια και για την πατρίδα μας.

Είναι «προσβολή» προς τον κ. Καμμένο ο κ. Τσίπρας να καλεί σε αντιδεξιό μέτωπο και πρέπει να το συζητήσουν μεταξύ τους όταν βρίσκονται και τα συζητάνε στις διακοπές τους ή αλλού. Αυτή η κυβέρνηση έχει «καλύψει» απόλυτα μία πολύ μεγάλη περίοδο της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμαστε στην περίοδο του 2004 – 2009 οπότε κι η χώρα οδηγήθηκε στα μνημόνια στα μνημόνια και στην κρίση. Δε δικαιούται μία κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει  μία ακραία συντηρητική πολιτική να καλεί σε αντιδεξιά μέτωπα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να αποχωρήσει για να αφήσει τη χώρα να αναπνεύσει ξανά σε ένα δρόμο πραγματικά προοδευτικό.

Αυτό που ποτέ δεν κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να πει ότι σε κάτι έφταιξε κι ο ίδιος ως πρωθυπουργός.

Είχαμε μία εθνική τραγωδία για την οποία πενθεί ακόμα κάθε Έλληνας. Ανεξαρτήτως των όποιων ευθυνών σχετίζονται με το παρελθόν, γιατί μπορούμε να ανοίξουμε μία συζήτηση για το τι μπορούσε να πάει πιο γρήγορα ή έπρεπε να ολοκληρωθεί πιο σύντομα τα προηγούμενα χρόνια, είναι δεδομένο, πλέον, ότι για εκείνη την αποφράδα Δευτέρα υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες κι έχουμε δει να εξελίσσεται μία συζήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η οποία έχει πάρα πολλές αντιφάσεις. Στην αρχή συγκάλεσαν μία συνάντηση στην οποία κάλεσαν και τον αρχηγό της ΕΥΠ για να κουβεντιάσουν ψάχνοντας να βρουν ενδεχομένως αλλού τα αίτια, στη συνέχεια βρήκαν ότι έφταιγαν οι δημοσιογράφοι και τα τηλεοπτικά κανάλια, μετά ανακάλυψαν ότι φταίνε τα παλιά κόμματα. Αργότερα ο κ. Καμμένος τα έβαλε με τους πολίτες.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι έχει πολλές ευθύνες αυτή η κυβέρνηση ενώ ακόμα περιμένουμε να δούμε το πού θέλει να το πάει. Σίγουρα αυτό που ποτέ δεν έκανε ήταν να αποδεχθεί την δική της ευθύνη. Αυτό που ποτέ δεν κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να πει ότι σε κάτι έφταιξε κι ο ίδιος ως πρωθυπουργός μίας χώρας η οποία πέρασε αυτό που πέρασε. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θα συμβάλλουμε στην πορεία της αποκατάστασης κι ακόμα και τώρα, 30 μέρες μετά, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα εδώ σε όσους βρίσκονται στην Αττική. Πρέπει να πάμε εκεί να βοηθήσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να ξαναστήσουν τη ζωή τους, να ξαναδώσουμε ό,τι μπορούμε γιατί το έχουν ανάγκη κι αυτοί κι εμείς ως χώρα να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Παπαθεοδώρου