Σε Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στο GRΤimes και τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη.

Κύριε Χρηστίδη, γνωρίζατε για την απόφαση του κ. Θεοχαρόπουλου ότι τελικά παρά την κομματική γραμμή θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή σας έπιασε εξαπίνης; Με ποιον τρόπο τον είχατε προειδοποιήσει; Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του πως η κ. Γεννηματά προσπάθησε να τον μεταπείσει δίνοντάς του την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Κύριε Στολάκη, πέρα και πάνω από κόμματα και πρόσωπα, η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια προβληματική συμφωνία που δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Δημιουργεί νέα προβλήματα και δεν κλείνει τα παλιά. Παρ’ όλα αυτά σεβόμαστε την διαφορετική άποψη, η οποία εκδηλώνεται με συνεπή επιχειρήματα. ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε εκδηλώσει ρητά την σκέψη του να ψηφίσει τη συμφωνία εφόσον ο κ. Τσίπρας προκήρυσσε εκλογές. Κάτι τέτοιο δεν προέκυψε και επομένως ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα έπρεπε να στηρίξει τη συμφωνία, που όπως αντιλαμβάνονται όλοι, χρησιμοποιείται από τον κ. Τσίπρα για μικροκομματικούς λόγους. Όσα δε έρχονται στη Βουλή τις τελευταίες μέρες, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες της Φώφης Γεννηματά.

Οποίος αποδεικνύεται ασυνεπής και αποφασίζει να συνταχθεί με την κυβέρνηση χωρίς να θέσει καμιά προϋπόθεση, δίνοντας χείρα βοηθείας στο κ. Τσίπρα, παραβιάζει την αυτόνομη πορεία του Κινήματος. Και αυτό δε μπορεί να γίνει αποδεκτό. Από εκεί και πέρα, κάθε άλλη συζήτηση για εμάς έχει κλείσει. Η Φώφη Γεννηματά δεν κάνει πολιτικά νταραβέρια όπως ο κ Τσίπρας. Ο καθένας κρίνεται από την πορεία του και το μέλλον θα δείξει.

– Είδαμε πως στο πρόσφατο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα παραβρέθηκαν πολλά και μάλιστα πρωτοκλασάτα στελέχη σας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη στα αντίστοιχα Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πέρσι. Τι άλλαξε;

Κύριε Στολάκη, εγώ δεν πιστεύω πως όποιος με περισυλλογή είναι υπέρ της συμφωνίας είναι προδότης, ούτε πως οποίος πήγε να εκδηλώσει την αγωνία του είναι εθνικιστής. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό», πέρυσι και φέτος, συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων διαδήλωσαν την αντίθεση τους στην συμφωνία των Πρεσπών, μακριά από γραφικότητες και ακρότητες. Αφουγκραζόμαστε την αγωνία τους και αποφασίζουμε με βάση ιδέες, αρχές, αξίες και τα εθνικά συμφέροντα. Γι αυτό, άλλωστε, και θα καταψηφίσουμε.

– Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα σε πολλά κόμματα. Από εσάς έφυγε ο κ. Θεοχαρόπουλος από το Ποτάμι οι κκ. Δανέλλης, Αμυράς και Ψαριανός, με το κόμμα του κ. Θεοδωράκη να μην διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα σταματήσουμε εδώ ή θα έχουμε και άλλες εξελίξεις; Θα μπορούσε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Ποτάμι να είναι αφορμή για επανέναρξη του διαλόγου με το ΚΙΝΑΛ μετά την ψήφιση της Συμφωνίας;

Σήμερα η κοινωνία αναζητά μια νέα αλλαγή μια ανατροπή στη μιζέρια που σήμερα κυριαρχεί. Η κρίση είναι βαθιά κοινωνική και απειλεί τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος μας. Οι πολίτες νιώθουν απόσταση από την πολιτική γιατί λίγοι μιλούν για τα προβλήματα τους.

Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε μια διαδικασία πριν λίγους μήνες, από την οποία εκλέχτηκε αρχηγός. Η μεγάλη νίκη για όλους εμάς ήταν η συμμετοχή των 212.000 συμπολιτών μας. Αυτοί είναι οι ιδρυτές, αυτοί είναι για εμάς η βάση της νέας αλλαγής. Και είναι αυτονόητο, ότι σήμερα κάνουμε ένα γενικό προσκλητήριο προς, όλους τους προοδευτικούς πολίτες που οραματίζονται μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών, με ευκαιρίες για όσους το έχουν ανάγκη να ακούσουν τις προτάσεις του Κινήματος και να συνδιαμορφώσουν μαζί μας την επόμενη μέρα.

– Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε τη Συμφωνία. Πιστεύετε ότι οι δηλώσεις αυτές από τη στιγμή που υπάρχει κομματική γραμμή κάνουν κακό; Κινδυνεύει με διαγραφή ο κ. Παπανδρέου;

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε διατυπώσει την άποψη του για τη συμφωνία των Πρεσπών και στο παρελθόν. Στη τελευταία συνέντευξη του επεσήμανε όσα έχουμε πει από την πρώτη στιγμή: αν είχε μεσολαβήσει η εθνική συνεννόηση το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο, και προσθέτει ότι η εργαλειοποίηση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική για τον τόπο, όπως πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια δεν είναι προοδευτική δύναμη. Κάποιοι βιάστηκαν να προπαγανδίσουν την προδημοσίευση της συνέντευξης.

– Αποχώρηση και διαγραφή του κ. Θεοχαρόπουλου σημαίνει και «διαζύγιο» με τη ΔΗΜΑΡ; Είστε σε συνεννόηση με στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς;

Η ανανεωτική αριστερά είναι ένα ιδεολογικό ρεύμα, με πλούσια παρακαταθήκη, που προσέθεσε στην προσπάθεια της μεγάλης κεντροαριστεράς. Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των φίλων της ΔΗΜΑΡ καταλαβαίνει ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Άλλωστε, ήδη πολλά μέλη της κεντρικής επιτροπής έχουν εκφραστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Στην πορεία ως το συνέδριο θα έχουμε πολλές και θετικές ειδήσεις και γι αυτό το θέμα.

– Τι να περιμένουμε από το έκτακτο συνέδριο του Μαρτίου; Επικαιροποίηση της θέσης της κ. Γεννηματά μετά την έμμεση αμφισβήτηση που έχει δεχτεί για τη στάση του ΚΙΝΑΛ στο Μακεδονικό;

Πρώτα από όλα καθαρές επιλογές και ξεκάθαρες απαντήσεις.

Και αυτά θα γίνουν με τη Συμμετοχή των πολιτών, με ανοιχτές διαδικασίες, την πολιτική και ιδεολογική συζήτηση, και το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα που θα οδηγήσει σε έναν ενιαίο ισχυρό πολιτικά και οργανωτικά πολιτικό οργανισμό που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας.

– Τελικά το ΚΙΝΑΛ έγινε ΠΑΣΟΚ; Ποιες είναι οι ισορροπίες;

Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε της πλειοψηφική πολιτική και κοινωνικής δύναμη της πατριωτικής, δημοκρατικής, σοσιαλιστικής και οικολογικής Αριστεράς. Ήταν το ΠΑΣΟΚ που έδωσε στους Έλληνες ευκαιρίες και άλλαξε την εικόνα της πατρίδας μας, ήταν το ΠΑΣΟΚ που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων την περίοδο της κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ο πρωτεργάτης, ο μεγάλος ιστορικός πολιτικός φορέας της δημοκρατικής παράταξης και η ψυχή του Κινήματος Αλλαγής. Για εμάς δεν υπάρχει θέμα ισορροπιών, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε, να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο πεδίο της πολιτικής και να συνεχίσουμε με πρωταγωνιστή τον Έλληνα που έχει αξιοπρέπεια και όραμα. Έχει έρθει η ώρα για την εθνική αφύπνιση.

-Εκλογές «βλέπετε» κι αν ναι, πότε; Είστε έτοιμοι; Να περιμένουμε κι άλλα ονόματα – εκπλήξεις;

Όπως και να έχει, θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες. Εμείς θέλουμε οι εκλογές να γίνουν άμεσα. Αυτή η κυβέρνηση που στηρίζεται τώρα σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπολειμμάτων είναι επικίνδυνη, όπως αποδεικνύεται σε κάθε χειρισμό της.

Εμείς, είμαστε έτοιμοι, καλά οργανωμένοι και αποφασισμένοι. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα και σχέδιο, το σχέδιο «Ελλάδα» που καταθέτουμε ενώπιον του ελληνικού λαού και ζητάμε την ψήφο του ώστε να το εφαρμόσουμε. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Θ.ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΟPEN»ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΕΚΚΟΛΑΦΘΗΚΕ ΤΟ 2011 ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ