Σε Ομιλίες

Παρέμβαση Μανώλη Χριστοδουλάκη Γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στην εκδήλωση του Catalyst “Δαμάζοντας τα άκρα, σε αναζήτηση του νέου κέντρου”

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι,

Μακάρι να έφτανε ένα τέτοιο τραπέζι συζήτησης για να μπορούμε να δαμάσουμε την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

Σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Όμως ειδικά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, είναι απόλυτα σαφές σε όλους μας, ότι και σε επίπεδο ιδεολογικών αναφορών, και σε επίπεδο ρητορικής, θα τα βρούμε και τα δύο μπροστά μας. Και σίγουρα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και το ερώτημα φυσικά δεν είναι αν θα αντιπαρατεθούμε με αυτά. Ναι θα το κάνουμε. Γιατί είναι υποχρέωση μας να υπεραμυνθούμε των ιδεολογικών μας αρχών. Να μην αφήσουμε και την Ευρώπη και την χώρα μας να εγκλωβιστούν στο διχασμό και τη μισαλλοδοξία. Να δώσουμε τη μάχη για τη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες, τον ανθρωπισμό.

Αλλά δε φτάνει μόνο η διαπίστωση του προβλήματος, ούτε η διατύπωση της πρόθεσης μας να αναμετρηθούμε με τα άκρα και το λαϊκισμό, αλλά φυσικά ούτε απλά μία συνθηματολογική προσέγγιση.

Η ροπή προς τα άκρα και μία κοινωνία ευάλωτη στο λαϊκισμό δεν διαμορφώνονται υπό συνθήκες ευμάρειας και ευημερίας. Αυτό σημαίνει πως η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση τους συνεπάγεται την αναμέτρηση με τις πραγματικές αιτίες που διαμορφώνουν ευήκοα ότα στις φωνές που επενδύουν στη διέγερση των κατώτερων αισθημάτων των πολιτών.

Και αυτό το εύφορο έδαφος για τα άκρα και το λαϊκισμό έχει όνομα. Ή ονόματα. Οικονομική κρίση, δημοσιονομική, κοινωνική, πολιτική, κρίση θεσμών, κρίση εμπιστοσύνης. Είναι οι συντηρητικές πολιτικές που κυριάρχησαν στην Ευρώπη, αυτές που επιβλήθηκαν και στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι η εμμονή στις πολιτικές της διαρκούς λιτότητας. Είναι η απουσία ενεργών πολιτικών για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Είναι η γενικευμένη αντίληψη για έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, που ιδιαίτερα στη χώρα μας, και μετά από 10 χρόνια κρίσης, έχει αποδειχθεί ανεπαρκές να δώσει λύσεις για τα καθημερινά μας προβλήματα.

Οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι μέσα από την πολιτική ή μέσα από την «υφιστάμενη» πολιτική μπορεί κάτι να αλλάξει.

Και αναζητούν τις λύσεις «έξω» από αυτήν, και εκεί βρίσκει χώρο η ακροδεξιά και η Χρυσή Αυγή.

Και ειδικότερα μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο λαϊκισμός, οι καθεστωτικές παρεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη, η αναβίωση του πελατειακού κράτους, η αποθέωση του κρατισμού, η αναξιοκρατία που «εκπέμπει» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς-Καραμανλικής δεξιάς-θεσιθήρων.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιάς.

Και μάλιστα σε μία πολιτική καθημερινότητα όπου εξακολουθεί να επικρατεί στη δημόσια ρητορική η διχαστική λογική του «ή εμείς ή αυτοί».

Όπου τα εθνικά θέματα εργαλειοποιούνται χάριν μικροκομματικών συμφερόντων.

Όπου οι «κίτρινες κάρτες» της μνημονιακής εποπτείας πολλαπλασιάζονται.

Η ανάπτυξη καρκινοβατεί, οι επενδύσεις απουσιάζουν, οι φόροι εξοντώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η Υγεία και η Παιδεία καταρρέουν.

Η Κοινωνική πολιτική αντικαθίσταται από μία κυβέρνηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το πως θα δημιουργήσει προσωρινές σχέσεις επιδοματικής εξάρτησης από τις μελλοντικές εκλογικές της πελατείες.

Καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται, καμία πολιτική δεν προωθείται για να αξιοποιηθούν θετικά οι δυνατότητες από την 4η βιομηχανική επανάσταση, τον νέο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Και δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη πολιτική συγκυρία, με τη χώρα να μην έχει καν καταφέρει να διασφαλίσει την οριστική έξοδο από την κρίση, με τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου να είναι σήμερα στο 3.9%, με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος να αμφισβητείται, η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να μπει σε νέες περιπέτειες.

Και αυτός είναι και ο λόγος που εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, επιμένουμε στην πολιτική και την ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης.

Για τα μεγάλα Εθνικά θέματα, τις Συνταγματικές Αλλαγές, την Πολιτική Σταθερότητα, τα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της χώρας.

Φίλε και Φίλοι,

Οι δυνάμεις του Κέντρου στο Πολιτικό Σύστημα – και ειδικά στο Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα – διαδραματίζουν διαχρονικά ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Καθόρισαν θετικά τις εξελίξεις, επηρέασαν καθοριστικά τις αποφάσεις για την δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Το «Κέντρο» όμως δεν μπορεί να είναι απλά ένας άμορφος ιδεολογικά χώρος, δεν μπορεί να αποτελεί την τεχνητή συγκόλληση δυνάμεων με αποκλίνουσες στρατηγικές.

Δεν μπορεί να εκφυλίζεται σε περιστασιακές συμμαχίες, που έχουν ως μοναδικό συνεκτικό στοιχείο τις καρέκλες της εξουσίας.

Τέτοια «μέτωπα» θα αποδειχθούν γρήγορα θνησιγενή.

Και το κυριότερο, θα απογοητεύσουν τους πολίτες, αδυνατώντας να δώσουν λύσεις στα πραγματικά τους προβλήματα, να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Θα δώσουν ώθηση ξανά στην «παλινόρθωση» του λαϊκισμού.

Όχι. Για μας το «κέντρο» πρέπει να έχει σαφές προοδευτικό πρόσημο και ριζοσπαστική τολμηρή πολιτική βούληση για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

-Αλλαγές που θα εγγυηθούν την υπέρβαση της κρίσης, τη δημιουργία νέου πλούτου, αλλά και τη δίκαιη διανομή του για την μείωση των Κοινωνικών Ανισοτήτων, την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

-Αλλαγές που θα δημιουργούν ένα κράτος αποκεντρωμένο, φιλικό στον πολίτη, με αξιοκρατία και χειραφετημένους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις.

-Με απόλυτα καθαρή στάση στα θέματα της ελεύθερης Δημοκρατίας, της διάκρισης των εξουσιών, της ενίσχυσης των θεσμών.

-Με σταθερή πίστη στην ανοιχτή κοινωνία, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, θρησκείας, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, με απόλυτο σεβασμό στην κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αυτές τις αλλαγές που εμείς στο Κίνημα Αλλαγής με το Σχέδιο Ελλάδα και τις πολιτικές μας προτάσεις και πρωτοβουλίες επιχειρούμε να κάνουμε πράξη.

Όλοι όσοι αυτοτοποθετούμαστε στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο, στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς, έχουμε πάντα «ανοιχτά μέτωπα» απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό.

Και για να το κάνουμε σαφές, για εμάς το πρόβλημα στη δημοκρατία, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.

Γι’ αυτό και δεν έχουν κανένα νόημα οι δήθεν «προσκλήσεις» του για «γέφυρες» και προοδευτικά μέτωπα, με μοναδικό στόχο την τεχνητή προσωπική του επιβίωση από την επερχόμενη μεγάλη εκλογική του ήττα.

Όμως θα πούμε όχι και στις προσκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη.

Δεν ξεχνάμε ότι για μας για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, η Ν.Δ., η δεξιά, ήταν, είναι και θα είναι ο ιδεολογικός και «πολιτικός» μας αντίπαλος.

Όχι μόνο στα λόγια και σε επίπεδο ρητορικής, συνθηματολογίας ή ιστορικών αναφορών. Αλλά πολύ περισσότερο στην πράξη. Σε συγκεκριμένα μείζονα ζητήματα που αναδεικνύουν τις ιδεολογικές διαφορές μας με τις συντηρητικές λογικές της Ν.Δ.

Γιατί θα μπορούσα να επικαλεστώ ότι μια παράταξη που όχι μόνο δεν κάνει την αυτοκριτική της, αλλά εμμένει στη στήριξη των καταστροφικών πολιτικών της Καραμανλικής περιόδου που οδήγησαν στα Μνημόνια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Μία παράταξη που δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της για την αντιπολίτευση Σαμαρά που εισήγαγε πρώτη τον αντιμνημονιακό λόγο, διχάζοντας τους Έλληνες, με τεράστιο κόστος και καθυστέρηση για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, που απέρριψε την εθνική συνεννόηση στις πολύ δύσκολες συνθήκες της κρίσης.

Μία παράταξη που μιλά για ανάπτυξη, αλλά μόνο για τους λίγους, τους «μεγάλους». Που θεωρεί τις κοινωνικές ανισότητες σχεδόν σαν «φυσικό φαινόμενο» που πρέπει να αφήσουμε την αγορά να το λύσει.

Που μιλάει για δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε υπολειτουργία του κράτους και ανεπαρκή παρουσία του σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία. Αδιαφορώντας αν αυτό στερεί την δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικά δημόσια αγαθά.

Που ξεκαθαρίζουν – και μάλιστα ενώπιον του ΣΕΒ – ότι δεν χρειάζονται Συλλογικές Συμβάσεις, ότι δεν χρειάζεται προστασία του εργαζόμενου, έναντι του εργοδότη.

Που δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για την αλλαγή του λεγόμενου «ΥπερΤαμείου», που αποσκοπεί στην γενικευμένη και προνομιακή για τους δανειστές εκποίηση του Εθνικού Πλούτου.

Που όλο και περισσότερο επιτρέπουν να αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους ακροδεξιές απόψεις για τα εθνικά θέματα αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως και αντιλήψεις για μια νέα «έφοδο στο κράτος» στην προοπτική της μελλοντικής εξουσίας.

Γι’ αυτό και εμείς ως πραγματικά προοδευτική δύναμη θα σταθούμε εμπόδιο στην δεξιά παλινόρθωση.

Φίλες και Φίλοι,

Η χώρα χρειάζεται Προοδευτική Διακυβέρνηση.

Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε, θα «δαμάσουμε» ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

Και αυτή σήμερα περνάει μόνο μέσα από ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

Οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας, το Σχέδιο Ελλάδα, είναι γνωστές, έχουν παρουσιασθεί, επεξεργάζονται και συζητούνται με φορείς και πολίτες σε όλη την Ελλάδα.

Στο Συνέδριο μας στο τέλος του μήνα, θα παρουσιάσουμε τα κεντρικά σημεία των Προγραμματικών μας Δεσμεύσεων απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Και αυτά τα σημεία με την δύναμη της ψήφου των πολιτών θα θέσουμε προς όλες τις δυνάμεις του Συνταγματικού τόξου μετεκλογικά, ως βάση για μια Προγραμματική Συμφωνία. Που θα κάνει πράξη τους στόχους μας, την έξοδο από την κρίση και την Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή.

Και η κάθε μια πολιτική δύναμη, ας κάνει τις δικές της επιλογές.

Η χώρα χρειάζεται ισχυρό το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Ως καταλύτη των εξελίξεων την επόμενη μέρα, ως τη μοναδική εγγύηση για την εθνική συνεννόηση, απέναντι στη ρητορική ακραίας πόλωσης και διχασμού. Και αυτό είναι και το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΟΜΙΛΙΑ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ