Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο Παναγιώτη Βλάχου, Γραμματέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «KONTRA NEWS»:

Οι πολίτες και οι ειδικοί επιστήμονες το ξέρουν, αλλά η Κυβέρνηση επιμένει σε μια στρατηγική χωρίς διέξοδο: το άνοιξε-κλείσε, το “ακορντεόν”, όπως λέγεται, δεν ρίχνει τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντιθέτως, αντανακλά το μάταιο των μέτρων. Ένα χρόνο μετά, η πανδημία φουντώνει.

Παρόμοιες διαπιστώσεις γίνονται και στο εξωτερικό. Όμως η Ελλάδα διεκδικεί την πανευρωπαϊκη πρωτοτυπία να βρίσκεται σχεδόν τέσσερις μήνες σε καραντίνα και τα κρούσματα να αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Το ΕΣΥ να βρίσκεται ξανά στο κόκκινο. Οι οικονομικές και ψυχολογικές αντοχές όλων μας να βρίσκονται στο “και πέντε”.

Η ευρηματικότητα και η “εξυπνάδα” των νέων μέτρων εξαντλείται στο sms ή στον τραγέλαφο των νέων λεωφορείων, που υποτίθεται θα λειτουργούσαν αποσυμφορητικά, αλλά τελικά παραγγέλθηκαν χωρίς παράθυρα. Σπασμωδικές κινήσεις, όπως με τα σχολεία ή το λιανεμπόριο εκθέτουν ακόμη περισσότεροι αμετροεπείς υπουργούς που άλλα λένε το πρωί και άλλα το μεσημέρι. Οι βόλτες του Πρωθυπουργού στην Πάρνηθα και την Ικαρία σε συνδυασμό με τους προνομιακούς εμβολιασμούς υπουργών και γαλάζιων στελεχών κατέδειξαν την απουσία παραδείγματος και ανέσυραν πατροπαράδοτες συμπεριφορές αναξιοκρατίας. Ο εμβολιασμός προχωρά αργά, μόνο 339.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και όλοι αντιλαμβάνονται ότι με αυτούς τους ρυθμούς δεν θα τελειώσουμε ούτε το φθινόπωρο. Συνεπής στις ιδεολογικές της καταβολές, η Κυβέρνηση φρενάρει όσο μπορεί την επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μάχη κατά της covid19, οι ΜΕΘ στελεχώνονται κυρίως από δωρεές, οι γιατροί του ΕΣΥ απλά δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Το επιχείρημα “τα ίδια συμβαίνουν και έξω”, “η Ευρώπη φταίει για τα εμβόλια”, “οι πολίτες δεν πειθαρχούν” δεν πείθουν πια κανέναν. Δεν εξετάστηκαν σοβαρές εναλλακτικές, δεν στελεχώθηκαν υπηρεσίες, δεν κινητοποιήθηκε το υγειονομικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας όπως θα έπρεπε. Και το κυριότερο, η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας έμεινε στα λόγια.

Έστω και τώρα, μπορεί η κατάσταση να βελτιωθεί. Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο πάνω στο οποίο Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θα ομονοησουμε. Να επιταχθούν κρεβάτια ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές, ώστε να μην εγκαταλειφθούν στην τύχη τους συνάνθρωποι με σοβαρά νοσήματα. Να  δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς. Να αναβαθμιστεί το σύστημα ιχνηλάτησης, που πάσχει εξαιτίας της υποστελεχωμένης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να επιστρατευτούν επιτέλους ειδικοί, όχι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, όπως γίνεται στο εξωτερικό. Να στελεχωθεί η Πρωτοβάθμια Υγεία με γιατρούς και νοσηλευτές για φροντίδα στο σπίτι. Να γίνονται επιτέλους διαρκή και μαζικά τεστ σε μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανικές μονάδες και βιοτεχνίες, αλλά και μεθαύριο στα σχολεία, στους δασκάλους και μαθητές. Να επανεξεταστεί το ωράριο κυκλοφορίας, που κατέληξε ειδικά τα σαββατοκύριακα σε συνωστισμούς, ιδιαίτερα σε σούπερ-μάρκετ. Να επιβραβευτεί επιτέλους το προσωπικό του ΕΣΥ. Να συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο για τις μαζικές συγκεντρώσεις, χωρίς αυταρχισμό αλλά ούτε και επιτηδευμένη ασυδοσία.

Η αποτυχία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το δεύτερο και τρίτο κύμα εμπεδώνεται πλέον στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Αυτο το γνωρίζει καλά το επιτελείο του Μαξίμου, εξού και στήνει κίβδηλες πολιτικές συγκρούσεις πότε με την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, πότε με το twitter και πότε με τον Κουφοντίνα. Δυστυχώς στους σκυλοκαβγάδες συμμετέχει ασμένως και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλώνοντας το κενό ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Αυτή δεν είναι σοβαρή εικόνα Πολιτείας σε κρίση. Κοινός μας αντίπαλος είναι η πανδημία και οι πολιτικές που της επιτρέπουν να καταβάλει την υγεία, το πορτοφόλι και την ψυχική μας υγεία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και η άνυδρη Δημοκρατία μας»«Ισότητα των φύλων: ούτε ένα βήμα πίσω»