Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σε ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας προχώρησαν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου, της Τομεάρχη Εσωτερικών Ευαγγελίας Λιακούλη και του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Πουλά, σε σχέση με τις νέες μεθοδεύσεις για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, υπό το πρόσχημα της πανδημίας και εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών, με «όχημα» αυτή τη φορά το Δίκτυο Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του Κινήματος στο κείμενο της ερώτησής τους:

«Νέα, μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η σκανδαλώδης σύμβαση ύψους μέχρι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ προ ΦΠΑ (!) του Δικτύου Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ. και της εταιρίας «GLM», ελληνικών συμφερόντων, συνδεόμενης με την γνωστότερη εταιρεία «Alumil».

Συγκεκριμένα, το Δ.Ε.Π.ΑΝ. των 120 συμμετεχόντων ΟΤΑ και της διακηρυγμένης στόχευσής του για τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων προέβη σε μια τελικά όχι και τόσο έξυπνη αγορά θερμοστηλών, σε τιμές διπλάσιες από ό,τι τις προμηθεύτηκαν πρόσφατα άλλοι κυβερνητικοί φορείς, όπως π.χ. το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Επιπροσθέτως, από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, προκύπτει πως η Διοίκηση του Δικτύου Πόλεων, προκειμένου να προμηθευτεί το υγειονομικό υλικό από την εταιρεία της αρεσκείας της (και στη διπλάσια τιμή),  προέβη και σε άλλες μεθοδεύσεις περιορισμού του ανταγωνισμού».

Δεδομένου ότι οι καταγγελίες παρόμοιων περιστατικών γύρω από τους ΟΤΑ ή τους φορείς που αφορούν τους ΟΤΑ, συνεχώς, πληθαίνουν, κι επειδή κατά την παρούσα συγκυρία της ακραίας οικονομικής ύφεσης και των φόρων των πολιτών, που κυριολεκτικά δίνονται από το υστέρημά τους, είναι θλιβερό ορισμένοι να προβαίνουν σε τέτοιες αλόγιστες σπατάλες Δημοσίου χρήματος, με τέτοιου είδους μάλιστα μεθοδεύσεις, ρωτούμε τους συναρμόδιους κ.κ. Υπουργούς αν:

1.         Συνεχίζουν να ισχύουν οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες και  η δαπάνη των 7,5 εκ. προ ΦΠΑ, από τα χρήματα του φορολογουμένου πολίτη, για θερμομέτρηση και θερμοστήλες αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι και φιέστα;

2.         Αν είναι ενήμεροι για την παραπάνω περίπτωση; Αν ναι τι σκοπεύει να κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, ώστε να πάψουν οι ανάγκες της πανδημίας να αποτελούν «παράθυρο» στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στους συναφείς φορείς,  για τέτοιου είδους μεθοδευμένους «διαγωνισμούς», που μόνο θυμηδία – αν όχι οργή – προκαλούν στους φορολογούμενους πολίτες;

3.         Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει ο Υπουργός Εσωτερικών να διαφυλάξει το κύρος της Αυτοδιοίκησης, από τέτοιου είδους ενέργειες, που γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: α) Εσωτερικών κο Μαυρουδή Βορίδη

                        β) Υγείας κο Βασίλη Κικίλια

Θέμα: «Ο ‘’χορός’’ των υπερκοστολογημένων αναθέσεων, ελέω covid-19, συνεχίζεται με προμήθεια 7,5 εκ. προ Φ.Π.Α για στήλες θερμομέτρησης από τον Δ.Ε.Π.ΑΝ. όταν μάλιστα το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ως επικοινωνιακό παιχνίδι και φιέστα τους θερμομετρητές»

Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε με παρεμφερούς θεματολογίας ερώτηση, όπως με την προ λίγων ημερών επίκαιρη ερώτησή της βουλευτή ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη για τις – αν μη τι άλλο – «περίεργες» συνάψεις συμβάσεων της διοίκησης του κ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής και τις προμήθειες υγειονομικού υλικού με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας (αρ. πρωτ. 459/22.2.2021), αυτή τη φορά για τα νέα, μεγάλα ερωτηματικά που προκαλεί η σκανδαλώδης σύμβαση ύψους μέχρι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ προ ΦΠΑ (!) του Δικτύου Πόλεων Δ.Ε.Π.ΑΝ. και της εταιρίας «GLM», ελληνικών συμφερόντων, συνδεόμενης με την γνωστότερη εταιρεία «Alumil».

Συγκεκριμένα, το Δ.Ε.Π.ΑΝ. των 120 συμμετεχόντων ΟΤΑ και της διακηρυγμένης στόχευσής του για τη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων προέβη σε μια τελικά όχι και τόσο έξυπνη αγορά θερμοστηλών, σε τιμές διπλάσιες από ό,τι τις προμηθεύτηκαν πρόσφατα άλλοι κυβερνητικοί φορείς, όπως π.χ. το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Επιπροσθέτως, από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, προκύπτει πως η Διοίκηση του Δικτύου Πόλεων, προκειμένου να προμηθευτεί το υγειονομικό υλικό από την εταιρεία της αρεσκείας της (και στη διπλάσια τιμή),  προέβη και σε άλλες μεθοδεύσεις περιορισμού του ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, με το διαγωνισμό, διακήρυξης 102373 η οποία δημοσιεύτηκε στις 16/11/2020 με ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 30/11/2020, η διοίκηση του Δ.Ε.Π.ΑΝ. έθεσε ασφυκτικές παραμέτρους και κριτήρια, ως εξής:

  • Ζητήθηκε ο ανάδοχος να έχει τεκμηριωμένη εμπειρία στη θερμομέτρηση ατόμων από τον Δεκέμβριο του 2019 (!), κι όχι από προηγούμενες πανδημίες, όπως αυτήν του Η1Ν1 του 2009 και  με δεδομένο ότι η κυβέρνηση για τον covid ασχολήθηκε από τις 10 Μαρτίου 2020 και μετά.
  • Ζητήθηκε για την τεκμηρίωση της εμπειρίας, ο ανάδοχος να έχει τουλάχιστον 5 αυστηρά ομοειδείς – ως προς το αντικείμενο του διαγωνισμού – συμβάσεις με το Δημόσιο, στην περίοδο από το Δεκέμβριο του  2019 (!) μέχρι και τη δημοσίευση του Διαγωνισμού δηλαδή τον Νοέμβριο 2020 (!)…
  • Καταστρατηγήθηκε η έννοια της «δάνειας εμπειρίας», μιας και η Διοίκηση του Δ.Ε.Π.ΑΝ. προέβλεψε ότι όλα τα μέλη της Ένωσης ή της Κοινοπραξίας, θα πρέπει να ικανοποιούν τις ίδιες προϋποθέσεις, του υπεργολάβου συμπεριλαμβανομένου (!)…
  • Αγνοήθηκαν οι επίμονες αποφάσεις της Κυβέρνησης, περί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από το υπό έλεγχο άτομο, από την στιγμή που υπάρχουν θερμοστήλες, που μπορούν να θερμομετρήσουν, παρά την ύπαρξη μάσκας, αφήνοντας έτσι υπόνοιες περί φωτογραφικής προκήρυξης.
  • Ορίστηκε υψηλότατος προϋπολογισμός, 9 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ και μάλιστα με δικαίωμα προαίρεσης +50%, όταν για να προσβάλεις μια διαγωνιστική διαδικασία προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων, η προσφυγή προϋποθέτει την κατάθεση παραβόλου 5 τοις χιλίοις δηλαδή 45.000€, παρότι κατά την παρούσα περίοδο ο νομοθέτης έχει προβλέψει «κόφτη» στα 15.000€, τα οποία εξακολουθούν να είναι μεγάλο ποσό κατά την παρούσα περίοδο…
  • Προσδιορίστηκε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας – διάστημα μόλις 13 ημερολογιακών ημερών (από 16/11/2020 έως 30/11/2020), για προμήθεια αξίας 9 εκατομμυρίων ευρώ (!).

Δεδομένου ότι οι καταγγελίες παρόμοιων περιστατικών γύρω από τους ΟΤΑ ή τους φορείς που αφορούν τους ΟΤΑ, συνεχώς, πληθαίνουν.

Δεδομένου ότι είναι λάθος το αρμόδιο Υπουργείο να μη διαφυλάσσει  το κύρος της Αυτοδιοίκησης, θεσμοθετώντας ένα νέο πλαίσιο επίβλεψης τέτοιου είδους χτυπητών, προβληματικών διαγωνισμών, πέρα και μετά από τις υπαρκτές ανάγκες της πανδημίας.

Δεδομένου ότι στην περίπτωση του Δ.Ε.Π.ΑΝ. οι διπλάσιες τιμές προμήθειας θερμοστηλών, σε αντίθεση με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας για ίδιο προϊόν, κυριολεκτικά «βγάζουν  μάτι», πέρα από όλες τις άλλες μεθοδεύσεις του διαγωνισμού.

Δεδομένου ότι κατά την παρούσα συγκυρία της ακραίας οικονομικής ύφεσης και των φόρων των πολιτών, που κυριολεκτικά δίνονται από το υστέρημά τους, είναι θλιβερό ορισμένοι να προβαίνουν σε τέτοιες αλόγιστες σπατάλες Δημοσίου χρήματος, με τέτοιου είδους μάλιστα μεθοδεύσεις και εν κατακλείδι

Επειδή ο κ. Β. Κοντοζαμάνης 28 Σεπτεμβίου 2020 απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ.Βασίλη Κεγκέρογλου για τους λόγους που δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα θερμοκάμερες και θερμομετρητές στα αεροδρόμια και στα δημόσια κτίρια είπε επί λέξει: «Μιλήσατε για θερμοκάμερες και διάφορα άλλα μέτρα. Το γνωρίζετε. ΄Εχει το Υπουργείο Υγείας, έχει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Είναι, όμως, ένα μέτρο το οποίο δεν λειτουργεί και δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. ΄Αμα θέλαμε, σας λέω, να στήσουμε φιέστες, θα μπορούσαμε να το κάνουμε» και

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

  1. Συνεχίζουν να ισχύουν οι θέσεις του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες και  η δαπάνη των 7,5 εκ. προ ΦΠΑ, από τα χρήματα του φορολογουμένου πολίτη, για θερμομέτρηση και θερμοστήλες αποτελεί επικοινωνιακό παιχνίδι και φιέστα;
  2. Αν είναι ενήμεροι για την παραπάνω περίπτωση; Αν ναι τι σκοπεύει να κάνει ο Υπουργός Εσωτερικών, ώστε να πάψουν οι ανάγκες της πανδημίας να αποτελούν «παράθυρο» στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στους συναφείς φορείς,  για τέτοιου είδους μεθοδευμένους «διαγωνισμούς», που μόνο θυμηδία – αν όχι οργή – προκαλούν στους φορολογούμενους πολίτες;
  3. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει ο Υπουργός Εσωτερικών να διαφυλάξει το κύρος της Αυτοδιοίκησης, από τέτοιου είδους ενέργειες, που γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας;

                                                             Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ευαγγελία Λιακούλη

Βασίλης Κεγκέρογλου

Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου

Γιώργος Καμίνης

Ανδρέας Λοβέρδος

Δημήτρης Μπιάγκης

Γιώργος Μουλκιώτης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Ανδρέας Πουλάς

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

5 εκ. ευρώ από τον κ. Πατούλη… για απολυμάνσεις!Χαρά Κεφαλίδου: «Κατάφωρη αδικία η μη πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ και η διατήρηση διοίκησης από Διοικούσα Επιτροπή επί 20 έτη»