Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προχώρησε η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία της βουλευτή ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη διαφύλαξης της ελληνικής ΠΟΠ φέτας, πάση θυσία, και διαφύλαξής της ως «κόρη οφθαλμού» από χώρες που εποφθαλμιούν να εισέλθουν στην αγορά με λευκά τυριά «τύπου φέτα».

Η ερώτηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής κατατέθηκε, υπό το πρίσμα καταγγελιών για  παραβατικότητα ελληνικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο, παρασκεύασε όμως και εξήγαγε  νοθευμένη φέτα στη Γερμανία (χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα, αντί του παραδοσιακού αιγοπρόβειου), με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτή από τον αρμόδιο γερμανικό φορέα ελέγχου.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης:

«Κάθε ατασθαλία από πλευράς μας αδυνατίζει τη θέση μας, ενώ παράλληλα ενισχύει τα επιχειρήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρασκευάζουν λευκό τυρί τύπου «φέτα» από αγελαδινό γάλα και διακαώς επιθυμούν να οικειοποιηθούν τον όρο.

Δεδομένου ότι ο ‘’λευκός χρυσός’’ της ελληνικής ΠΟΠ φέτας και του τρόπου παρασκευής της θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία απέναντι σε κάθε είδους κερδοσκοπία από την πλευρά μας, από τις εποπτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας, με σκοπό τη διαφύλαξη και βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου», ρωτάμε τον αρμόδιο κ. Υπουργό:

«1. Πως σκοπεύει να αντιδράσει το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του στις παραπάνω καταγγελίες, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από όλες τις ομοειδείς εταιρίες πως η διατήρηση του κωδικού ΠΟΠ για την ελληνική φέτα αποτελεί σκοπό υπέρτερο των όποιων πρόσκαιρων κερδών τους, που θα βασίζονται σε νοθευμένα προϊόντα;

Και 2. Αν θα είναι παραδειγματική η τιμωρία της συγκεκριμένης θεσσαλικής εταιρείας παραγωγής ψευδεπίγραφα «ΠΟΠ φέτας», προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα όλων των υπολοίπων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:       

       ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Ο ‘’λευκός χρυσός’’ της ελληνικής ΠΟΠ φέτας πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία!»

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια (2016) από την ιδιότυπη «μάχη» που δώσαμε σε σχέση με διμερείς συμφωνίες, μεταξύ της Ε.Ε. με τον Καναδά αφενός και της Ε.Ε. με την Δημοκρατία της Ν. Αφρικής αφετέρου, ώστε να προστατευτεί το καθεστώς της ελληνικής φέτας, ως προϊόντος Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που σημαίνει ότι είναι κατασκευασμένο από συγκεκριμένα υλικά, με συγκεκριμένες διαδικασίες και μεθοδολογία κι ότι παραμένει εγγυημένο και διασφαλισμένο, εντός της Ε.Ε..

Ωστόσο, κάθε τέτοιου είδους συμφωνία, προκειμένου να ευοδωθεί, προϋποθέτει πως και οι δύο συμβαλλόμενοι, Ελλάδα και Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. στα οποία εξάγεται η ελληνική φέτα ΠΟΠ, τηρούν απαρέγκλιτα τους μεταξύ τους όρους.

Σύμφωνα, όμως, με δημοσιεύματα ΜΜΕ που ασχολούνται με αγροτικά ζητήματα, την τελευταία περίοδο υπάρχουν καταγγελίες για γαλακτοβιομηχανία που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία επιδίδεται στην παραγωγή εξαγώγιμης (νοθευμένης)  φέτας, χρησιμοποιώντας παρανόμως ελληνοποιημένο αγελαδινό γάλα, αντί αποκλειστικά πρόβειου και κατσικίσιου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία τελεί μάλιστα μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των δειγμάτων που απέστειλε ήδη ο γερμανικός αρμόδιος φορέας  είναι καταδικαστικά για την εγχώρια εταιρία.

Δεδομένου ότι κάθε ατασθαλία από πλευράς μας αδυνατίζει τη θέση μας, ενώ παράλληλα ενισχύει τα επιχειρήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρασκευάζουν λευκό τυρί τύπου «φέτα» από αγελαδινό γάλα και διακαώς επιθυμούν να οικειοποιηθούν τον όρο.

Δεδομένου ότι ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής ΠΟΠ φέτας και του τρόπου παρασκευής της θα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία απέναντι σε κάθε είδους κερδοσκοπία από την πλευρά μας, από τις εποπτικές αρχές της ελληνικής Πολιτείας, με σκοπό τη διαφύλαξη και βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου.

Δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις ΠΟΠ που τίθενται για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως φέτα, δεν επιτρέπεται να καταστρατηγούνται ακόμη και στην ίδια μας την χώρα, από την εξαιρετικά διαδεδομένη, όπως ακούγεται, «ελληνοποίηση» εισαγόμενου γάλακτος.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Πως σκοπεύει να αντιδράσει το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του στις παραπάνω καταγγελίες, προκειμένου να γίνει αντιληπτό από όλες τις ομοειδείς εταιρίες πως η διατήρηση του κωδικού ΠΟΠ για την ελληνική φέτα αποτελεί σκοπό υπέρτερο των όποιων πρόσκαιρων κερδών τους, που θα βασίζονται σε νοθευμένα προϊόντα;
  • Θα είναι παραδειγματική η τιμωρία της συγκεκριμένης θεσσαλικής εταιρείας παραγωγής ψευδεπίγραφα «ΠΟΠ φέτας», προκειμένου να προστατευθεί η βιωσιμότητα όλων των υπολοίπων;

                                                             Οι ερωτώντες Βουλευτές                                                                 

Ευαγγελία Λιακούλη

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Ανδρέας Πουλάς

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης       

Γεώργιος Φραγγίδης

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη: «Άμεσα να επιταχθούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ, όπως κατ' επανάληψη το Κίνημα έχει προτείνει»Γιώργος Φραγγίδης: «Επιτακτική η ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδίου για το ασφαλές άνοιγμα και την ανάκαμψη του Τουρισμού»