Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο του Χρήστου Πρωτόπαπα, Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής-Πρώην Υπουργού

«Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες διακυβέρνησης για να αποδειχθεί πως ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Και μάλιστα στον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. 

Πως η πολυδιαφημισμένη ως πανέτοιμη και ικανή Κυβέρνηση της ΝΔ, είναι στην πραγματικότητα παντελώς ανέτοιμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει ένα θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις. 

Πως αντί της κανονικότητας και των μεταρρυθμίσεων η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κυριαρχείται από την λογική των διευθετήσεων, και των αποσπασματικών κινήσεων. 

Δηλαδή πάλι μερεμέτια και μπαλώματα που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα που η ίδια με τους χειρισμούς της δημιούργησε, αλλά δημιουργούν στον χώρο του ποδοσφαίρου  κίνδυνο περαιτέρω  εντάσεων, διχασμού, φανατισμών και κίνδυνο-το απεύχομαι- έξαρσης της βίας. 

Γιατί βέβαια το θέμα δεν λήγει με την ψήφιση της ανεκδιήγητης τροπολογίας. 

Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και φοβάμαι ότι θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό καιρό. Και πόσο μάλλον αν γίνουν και νέες ανάλογες παρεμβάσεις. 

Το «επιτελικό κράτος», μεταβάλλεται σε μια μηχανή πανικόβλητων τροπολογιών και η Βουλή χρησιμοποιείται με την απειλή της κομματικής πειθαρχίας για να μουντζουρώσει τις ανορθογραφίες της Κυβέρνησης. Τα περί αξιοκρατίας, διαφάνειας, ενιαίων κανόνων, σεβασμό των αποφάσεων, αποδεικνύεται ότι για την ΝΔ είναι «έπεα πτερόεντα» λόγια του αέρα που οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν. 

Κακά τα ψέματα. Αυτοί οι χειρισμοί δημιουργούν νέες δυσκολίες, δεν αντιμετωπίζουν τις υπάρχουσες. Και κανείς δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Δεν μπορεί πια η Κυβέρνηση να εγγυηθεί τις ομαλές εξελίξεις σε ένα ευαίσθητο χώρο που για χρόνια ταλαιπωρεί και εκθέτει την χώρα μας.

Επιπλέον είναι σαφές ότι δεν ισχύουν, δεν έχουν περιεχόμενο, οι διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού πως «δεν εκβιάζεται από κανένα». Τα αναγκαία συμπεράσματα εξήχθησαν. 

Πολύ καλά κάναμε ως Κίνημα Αλλαγής που αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στην διαδικασία ψήφισης ενός γονατογραφήματος, που όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά τοποθετεί άλλη μια νάρκη στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος. 

Εδώ χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και τομές. Που θα θωρακίζουν το ποδόσφαιρο, και θα εγγυώνται την διαφάνεια στην λειτουργία του και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας στους αγωνιστικούς χώρους. 

Δεν ανακαλύπτουμε πάλι τον τροχό. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει ανάλογη εμπειρία από άλλες χώρες. Αλλά εκεί υπήρξε και αποφασιστικότητα να τους εφαρμόσουν.

Με κόστος; Μπορεί, προσωρινά, αλλά με την βεβαιότητα ότι σε βάθος χρόνου θα υπάρξει και σταθερή ωφέλεια. 

Εάν η Κυβέρνηση τολμήσει, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Όμως κάθε άλλο παρά είμαστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητες και τις προθέσεις της. Όμως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να ορθώσει το πολιτικό σύστημα το ανάστημά του απέναντι σ’ αυτού του είδους τις πιέσεις και τους ποδοσφαιρικούς στρατούς, προχωρώντας αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό του αθλητικού χώρου.  

Αλλιώς οι διευθετήσεις και οι λύσεις του ποδαριού δεν μας αφορούν.  Θα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τα νέα προβλήματα. 

Και κάτι τελευταίο. Θα είχε ένα ενδιαφέρον αν η Κυβέρνηση επεδείκνυε και την ίδια ταχύτητα σε άλλα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα για την ζωή των Ελλήνων. Για παράδειγμα να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις υπερβολικές χρεώσεις των Τραπεζών, τους πλειστηριασμούς, την κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων. 

Αλλά εκεί δεν βαριέσαι.. Δεν μας πιέζει και κανένας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Εκλογικός νόμος: από τον τυχοδιωκτισμό στην αντιμεταρρύθμισηΆρθρο Βασίλη Κεγκέρογλου: «Από την αυταπάτη στην αναξιοπιστία»