Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τέταρτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προϋπολογισμός που σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αποτυπώνει την πλασματική εικόνα της οικονομίας.

Ωστόσο, μια είναι η διαπίστωση: Η οικονομία είναι ουσιαστικά σε ύφεση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εργοδοσίας, των εργαζομένων, των παραγωγικών φορέων. Η Κυβέρνηση υπόσχεται παροχές, παροχές που προέρχονται από την υπερφορολόγηση, παροχές που προέρχονται από τα δανεικά, τα οποία θα πληρώσουμε ακριβά και μάλιστα, με τόκο.

Ενθυμούμαι εδώ στην Ολομέλεια ότι δεσμεύτηκε ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, ότι θα παραιτηθεί, αν μειωθεί το αφορολόγητο. Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση θα οδηγηθεί στην κατάργηση του αφορολόγητου για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του προϋπολογισμού που η ίδια σήμερα καταθέτει.

Ωστόσο, δεν ανησυχώ για τον Υπουργό. Ανησυχώ για το αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα που θα φέρει νέα οικονομική αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή τι; Την πλήρη εξόντωσή τους. Εσείς, κύριοι Υπουργοί, παρά ταύτα, αντί να δείτε τα λάθη σας, επικαλείστε το φαύλο πολιτικό σύστημα του παρελθόντος, το οποίο φταίει για όλα τα δεινά του τόπου, θαρρείς και εσείς σήμερα δεν είστε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θαρρείς και εσείς σήμερα δεν αναπαράγετε «φωτογραφικές» επιλογές στελεχών. Νεποτισμός, αδιαφάνεια, μυστική εξωτερική πολιτική, διγλωσσία, παρελθοντολογία, σκανδαλολογία.

Ωστόσο, καμία, μα καμία αναφορά για την περίοδο 2004-2009, την περίοδο του εκτροχιασμού του χρέους, την περίοδο του εκτροχιασμού του ελλείμματος και της φαρμακευτικής δαπάνης. Και όμως, αφωνία και ομερτά!

Διερωτώμαι, κύριοι Υπουργοί: Ποιον καλύπτετε;

Γιατί αυτή η επιλεκτική αμνησία, κύριοι της Κυβέρνησης; Οι ευθύνες σας πολλές. Τα συμπεράσματα δικά σας. Ωστόσο, καταγγέλλετε και αφορίζετε το κράτος του κομματισμού, που και εσείς σήμερα, την ίδια στιγμή, συντηρείτε με τις ίδιες πρακτικές του παρελθόντος, παρότι τις ξορκίζετε.

Ανοίγετε, κύριοι Υπουργοί, κορυφαία ζητήματα, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς κανέναν κοινωνικό διάλογο, χωρίς αίσθημα ευθύνης, όπως το Σκοπιανό, τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, τη συνταγματική αναθεώρηση, τις τομές στην αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, με τον «Κλεισθένη» βλέπουμε τι; Δίνονται αρμοδιότητες ξανά στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους. Τα συμπεράσματα δικά σας, λοιπόν.

Και όλα αυτά, γιατί; Για αγορά πολιτικού χρόνου. Ταυτόχρονα, τεράστια είναι τα αδιέξοδα στην κοινωνία, στη νεολαία, στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς, στους μικροεπαγγελματίες. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε έναν προϋπολογισμό που εμφανίζεται ως πρώτος μεταμνημονιακός και θα έπρεπε εδώ αυτός να είναι αναπτυξιακός και να οδηγεί πραγματικά στις αγορές. Απεναντίας, όμως, τι βλέπουμε; Ο προϋπολογισμός του 2019 ενσωματώνει σωρευτικά όλα τα μέτρα, φόρους και περικοπές, του τρίτου αχρείαστου μνημονίου, καθώς και του μεσοπρόθεσμου, κάτι το οποίο ανέρχεται σε 29,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι προϋπολογισμός, λοιπόν, δέσμιος των υπερπλεονασμάτων και δημοσιονομικά μνημονιακός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανάπτυξη σημαίνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, κίνητρα για επενδύσεις με ελκυστικές προτάσεις σε ξένους και εγχώριους επενδυτές, κίνητρα ώστε οι νέοι άνθρωποι που έφυγαν από τη χώρα προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό να γυρίσουν πάλι πίσω, στήριξη του πρωτογενούς τομέα για ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση, στήριξη του τουρισμού, στήριξη της ναυτιλίας, στήριξη της ενέργειας, κατάργηση της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας, που είναι πραγματικά ο μεγάλος εχθρός της ανάπτυξης.

Να θυμίσω ότι από το 2015 έως σήμερα όλες οι προβλέψεις σας για την ανάπτυξη από τους προϋπολογισμούς που καταθέσατε δεν επαληθεύτηκαν. Ωστόσο, σήμερα προκρίνετε πλεονάσματα με την αύξηση έμμεσων φόρων και τη συντριβή της μεσαίας τάξης.

Την ίδια στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται στα 2,6 δισεκατομμύρια, όταν με τη δόση των 6 δισεκατομμυρίων που πήρε η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έπρεπε να έχουν μηδενιστεί έως τις 20 Αυγούστου του 2018.

Εσείς, απεναντίας, μειώνετε κατά 550 εκατομμύρια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι ο βασικός άξονας για την ανάπτυξη της χώρας. Τα συμπεράσματα, λοιπόν, δικά σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του 2019 δημιουργεί ένα οικονομικό στέγνωμα στην αγορά και έλλειψη ρευστότητας και ταυτόχρονα, προβλέπει μείωση δαπανών του κοινωνικού προϋπολογισμού κατά 470 εκατομμύρια, όπως τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και οι παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ. Άρα, το κοινωνικό κράτος στο απόσπασμα!

Ομιλεί η Κυβέρνηση για τη μείωση της ανεργίας τη στιγμή που δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για βιώσιμες θέσεις εργασίας και μακροχρόνια απασχόληση. Αντιθέτως, αυξάνεται η μερική απασχόληση, καθώς και η ωριαία απασχόληση.

Κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για το δημογραφικό πρόβλημα και ερωτώ: Ποιο νέο ζευγάρι μπορεί σήμερα να κάνει οικογένεια; Ποιο νέο ζευγάρι μπορεί σήμερα να βάλει στο μυαλό του ότι μπορεί πραγματικά να στήσει ένα νοικοκυριό; Ποια η στήριξή μας στους πολύτεκνους; Ποια η στήριξή μας στους τρίτεκνους; Και καθότι τρίτεκνος, γνωρίζω τις ανάγκες μιας οικογένειας με τρία παιδιά. Ουσιαστικά, καμία στήριξη. Η Ελλάδα γηράσκει και εμείς παρατηρούμε απλώς. Ντροπή! Τίποτε άλλο. Ανεργία. Να θυμίσω ότι το Διεθνές Γραφείο Εργασίας σε πρόσφατη ανακοίνωση έρευνας διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,7% το 2017.

Μιλάει η Κυβέρνηση για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όταν η ίδια αύξησε τον συντελεστή φορολογίας στο 29%. Μιλάει για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, όταν η ίδια θεσμοθέτησε την επιβάρυνση αυτή. Μιλάει για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων από 1-1-2019, που ψηφίσαμε προ ημερών, όταν η ίδια επέλεξε να θεσμοθετήσει τις περικοπές με τον Νόμο Κατρούγκαλου, όπου κατήργησε το ΕΚΑΣ και έκανε τις συντάξεις χηρείας επιδόματα. Δηλαδή, φάσκουμε και αντιφάσκουμε.

Κύριοι της Κυβέρνησης, η οικονομική κρίση παραμένει. Δημοσιονομικά τα μνημόνια δεν τελείωσαν. Είναι εδώ ενσωματωμένα στον προϋπολογισμό που καταθέτετε. Ποια η διαπίστωση; Κυβερνάτε με βάση τις δημοσκοπήσεις. Οι παροχές των τελευταίων ημερών, άλλωστε, το επιβεβαιώνουν. Η χώρα, όμως, δεν μπορεί να σέρνεται μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, με ανασφάλεια και αδιέξοδα. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση και εθνική ευθύνη.

Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να τονίσω ότι οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν κυβερνήσεις και εμείς είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας δεν οδηγεί πουθενά. Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί και θα κάνει την ανατροπή.

Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, είμαστε η παράταξη που έκτισε το κοινωνικό κράτος, η παράταξη που άλλαξε πραγματικά την Ελλάδα, το κόμμα που σήκωσε το βάρος να μη χρεοκοπήσει η πατρίδα, όταν εσείς όλοι εδώ ήσασταν αντιμνημονιακές φωνές στο Σύνταγμα. Μάλιστα, να θυμίσω τι κάνατε τότε: Πετροβολούσατε την Κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσε μόνη της, αυτή η ηρωική ομάδα, το βάρος να μη χρεοκοπήσει η πατρίδα.

Γιατί στη συνέχεια, φυσικά, ήρθατε κι εσείς στον δρόμο τον ορθόδοξο και στο δρόμο της εθνικής στρατηγικής που χαράξαμε εμείς. Σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, εγγυάται την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευημερία της πατρίδας, με το ολοκληρωμένο  πρόγραμμά μας «Σχέδιο Ελλάδα».

Εμείς με το «Σχέδιο Ελλάδα», το πρόγραμμά μας, περιορίζουμε την υπερφορολόγηση, τη λιτότητα. Προτάσσουμε απέναντι στην κρίση την ανάπτυξη και στηρίζουμε, ταυτόχρονα, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Έτσι μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Γι’ αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Κίνημα Αλλαγής σήμερα δεν είναι μία ακόμη επιλογή. Είναι η μόνη λύση που εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση και από τα μνημόνια πραγματικά, με όραμα, με σχέδιο, με στελέχη ικανά να το πετύχουν.

Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί δεν οδηγεί στην ανάπτυξη και γιατί δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση και το αδιέξοδο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας, καταδικάζω με τη σειρά μου το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ. Είναι χτύπημα στη δημοκρατία, είναι ένα χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου, για αυτό το καταδικάζω απερίφραστα, περιμένοντας την Κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο: Να βρει τους τρομοκράτες, να νικήσει η δημοκρατία.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

theoxaropouloschara kefala