Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,


H συζήτηση για τον εκλογικό νόμο απαιτεί υψηλό αίσθημα κοινοβουλευτικής ευθύνης και έκφραση της βούλησης του εκλογικού σώματος. Επομένως, αναζητά την αρμονία ανάμεσα στην κυβερνησιμότητα και τη μεγαλύτερη λειτουργική αντιπροσωπευτικότητα.


Κύριε Υπουργέ, ας ξεκαθαρίσουμε ότι οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες δεν επιβάλλονται με κανέναν εκλογικό νόμο. Απαιτούν κουλτούρα υπερβάσεων και προγραμματικών δεσμεύσεων και φυσικά δεν πραγματώνονται με μεταγραφές προσώπων, δηλαδή των χρήσιμων καιροσκόπων, όπως το είδαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. 

Η συνεργασία κομμάτων πρέπει να βασίζεται σε ιδεολογικοπολιτικό σκεπτικό με κοινή αναφορά στον ιδεολογικό τους πυρήνα, που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον. 

Σε αυτή την κατεύθυνση το Κίνημα Αλλαγής έχει θέση την οποία στηρίζει σταθερά και διαχρονικά. Και εννοεί τις συνεργασίες με ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, με τις οποίες εκλογικά συμπορεύεται.


Διότι και το είδαμε και το ζήσαμε ότι δεν οικοδομείται η κουλτούρα συνεργασιών το όνομα του αντιμνημονιακών και αγανακτισμένων και το διαπιστώσαμε με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος, πέρα από την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία και έχουμε πολλάκις καταδικάσει, αυτό για το οποίο θα ψέξει την κυβερνησιμότητα της Αριστεράς θα είναι το λάθος στην επιλογή του εταίρου της.

Ήταν μια επιλογή που αφαίρεσε το προοδευτικό πρόσημο των συνεργασιών, το οποίο για την Κεντροαριστερά είναι και το ζητούμενο και την οδήγησε στη γνωστή ρήση που ο λαός λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πράξη: «θα κυβερνήσουμε ακόμα και αν χρειαστεί να συνεργαστούμε με τον διάβολο». Αυτές οι λογικές αυτές εμάς δεν μας διέπουν και μάλιστα θα πω ότι τέτοιες λογικές έχουν κοντά πόδια και τις βρίσκεις μπροστά. 


Προσερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο χωρίς να διαφαίνεται ότι κάτι αλλάζει για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Και μάλιστα καταγράφεται ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. 

Άλλωστε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ηλίου φαεινότερο πως ένα συνοπτικό νομοσχέδιο πέντε άρθρων, που απλώς επαναφέρει το μπόνους των πενήντα εδρών, δεν μπορεί να συγκεντρώσει διακόσιες ψήφους για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τοποθέτηση Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια για τον Εκλογικό Νόμο