Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ομιλία Γιάννη Κουτσούκου κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως του Πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

είμαστε εδώ διότι ο κ. Τσίπρας άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και μετέτρεψε μία πρόταση μομφής κατά του κ. Πολάκη σε πρόταση εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Και το ερώτημα είναι διπλό προς τον κ. Μητσοτάκη και προς τον κ. Τσίπρα:

Δεν ήξερε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα αφήσει απροστάτευτο τον κ. Πολάκη, που τον εκπροσωπεί άλλωστε;

Επίσης, δεν ήξερε ότι δεν θα αφήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να εκφραστεί διά της ψηφοφορίας, όπως εκφράστηκαν ελάχιστα στελέχη κατά της τοποθέτησης του κ. Πολάκη για τον κ. Κυμπουρόπουλο;

Προφανώς το ήξερε, αλλά τον εξυπηρετούσε μία όξυνση και μία πόλωση ενταγμένη στη γενικότερη στρατηγική του.

Και προφανώς, ο κ. Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία για να μην αφήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να παρασυρθεί ενδεχόμενα, αν και δεν έχω καμία αυταπάτη για τη συμπεριφορά της, και να καταλήξει να χειροκροτεί όλη μαζί, με αυτή τη θέρμη που είδατε νωρίτερα, τον κ. Πολάκη.

Όλα αυτά είναι ενταγμένα σε μία στρατηγική πόλωσης, που θα μεγαλώνει, θα οξύνεται όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές σε λίγες ημέρες και οι εθνικές εκλογές αργότερα.

Ο κ. Πολάκης είναι γνωστό ότι είναι πολλάκις εκτεθειμένος. Έχει βρίσει τους πάντες και τα πάντα. Δεν χρειάζεται να τον μεμφθεί κανένας, έχει την κατακραυγή της κοινής γνώμης, όλων των πολιτικών δυνάμεων, πλην των σκληρών του ΣΥΡΙΖΑ, ευρύτερα του Τύπου και του απλού κόσμου.

Ο κ. Πολάκης νωρίτερα μας είπε για την παλικαριά των Σφακιανών, αλλά ξέχασε  να πει ότι τα γνήσια παλικάρια των Σφακιών που έχουν αγναντέψει τις Μαδάρες και τη Γαύδο έχουν και μία σταλιά φιλότιμο να ζητήσουν ένα συγγνώμη, το οποίο δεν το έκανε, παρότι προσπάθησε να μας πει πόσο συμπαθεί τους ανάπηρους.

Ξέχασε βέβαια να μας πει ότι από αυτές τις εννέα χιλιάδες που έλεγε ο κ. Τσίπρας εχθές που διόρισαν στην Υγεία, πόσοι από αυτούς είναι ανάπηροι με βάση τον ν. 2643 του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί, απ’ όσο γνωρίζω εγώ, στην τελευταία προκήρυξη 2Κ/2019 εξαίρεσε τους ανάπηρους. Τόσο πολύ τους αγαπάει! Αυτά είναι τα fake news, που τα λέει εδώ επίσημα από το Βήμα της Βουλής ο κ. Πολάκης.

Και βεβαίως τι άλλο μάθαμε από την απολογία του νωρίτερα; Ότι ως γνήσιος αριστερός δεν πήγε στο ΕΣΥ για να το υποστηρίξει, αλλά πήγε στον ιδιωτικό τομέα για να δει πώς δουλεύει ο ανταγωνισμός. Δηλαδή όταν βλέπω εδώ συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ, πιστεύω ότι τους προσβάλλει βαθύτατα. Τους θεωρεί ανάξιους να πάνε στον ιδιωτικό τομέα και πήγαν ως φουκαράδες στο ΕΣΥ. Αυτά είπε νωρίτερα ο κ. Πολάκης που τον χειροκροτήσατε.

Λοιπόν, ας αφήσουμε τον κ. Πολάκη που κρύβεται και επικαλείται το άρθρο 86 του Συντάγματος, όταν υπάρχει ζήτημα να πάει να απολογηθεί στη Δικαιοσύνη για τις ύβρεις του και που κρύβεται στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο.

Εγώ τον ψάχνω τρεις μήνες τώρα γιατί έκλεισαν την Παθολογική Κλινική στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και επικαλείται φόρτο εργασίας. Και την ίδια μέρα που επικαλείται φόρτο εργασίας είναι στις 3.00΄ τη νύχτα στο Facebook να απαντάει και να υβρίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Θα τον περιμένω τη Δευτέρα, να δούμε αν θα έρθει.

Θα τον αφήσουμε, λοιπόν, εκεί που βρίσκεται για να δούμε  τώρα πώς ο λαός εισέπραξε χτες αυτή την έναρξη της συζήτησης, με μια πεζοδρομιακού χαρακτήρα αντιπαράθεση, που εξελίχθηκε στα οικογενειακά των αρχηγών Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης,  και έφτασε να καταλήξει στο ποιος έχει τους περισσότερους φίλους με κότερα. Γιατί προφανώς η ποιότητα και η αξιοπρέπεια της πολιτικής φάνηκε ότι δεν τους ενδιαφέρει, μπροστά στην προσωπική τους επιβίωση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το τι είναι ο καθένας, ποια είναι η διαδρομή του, της μάνας του, του πατέρα του και της οικογένειάς του, τα ξέρει ο ελληνικός λαός. Αλλά όταν φτάνεις να γράφεις για να τους υπερασπιστείς πάει να πει ότι έχεις κάποιο πρόβλημα. Αυτά τα γνωρίζει ο λαός και δεν τον απασχολούν.

Τον απασχολούν τα πραγματικά προβλήματα. Και γι’ αυτά νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε, έξω από τη γνωστή «κοτερολογία», διότι η γνώμη μου είναι πως το ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο διαπλεκόμενος δεν φαίνεται από τα καταστρώματα στα κότερα, αλλά φαίνεται από τα υποστρώματα των νομοθετικών ρυθμίσεων που κατά δεκάδες, θυμίζω, έρχονται εδώ για να εξυπηρετήσουν μεγάλα συμφέροντα και τα έχουμε καταγγείλει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

μας ζήτησε  ο κ. Τσίπρας να του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί να του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης;

Επειδή ήταν ο μόνος Πρωθυπουργός που υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για εκατό χρόνια;

Επειδή δέσμευσε τη χώρα μέχρι το 2022 με υπερπλεονάσματα 3,5% και 2,4% μετά, με φόρους και εισφορές που τις παίρνει από τον ελληνικό λαό; Από τις τσέπες του ελληνικού λαού θα αφαιρεθούν 56,2 δισεκατομμύρια, όταν το προσδοκώμενο ΑΕΠ, αν το επιτύχουμε, θα είναι μόνο 37 δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο.

Γιατί να του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, επειδή χάσαμε 20 δισεκατομμύρια δυνητικού ΑΕΠ λόγω της περιπέτειας του 2015;

Να του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης επειδή αύξησε το δημόσιο χρέος στο 181% του ΑΕΠ; Σήμερα είναι 335 δισεκατομμύρια και μόνο το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 5%. Δημόσιο χρέος κατά 20 δισεκατομμύρια παραπάνω.

Γιατί να του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης; Επειδή αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο κατά 55 δισεκατομμύρια την περίοδο της διακυβέρνησης του;

Επειδή μείωσε τις συντάξεις, όπως είπα το πρωί, μιλώντας στην επιτροπή, κατά 15,5% με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ;

Επειδή αφαιρέσατε 800 εκατομμύρια από τους συνταξιούχους με την εισφορά υπέρ υγείας. Έργο Πολάκη αυτό.

Επειδή αυξήσατε τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 1,3  δισεκατομμύρια, 750 εκατομμύρια, αφαιρέσατε από τις τσέπες των συνταξιούχων ως συνδρομή τους στην φαρμακευτική δαπάνη. Και αυτό είναι έργο Πολάκη.

Αντικαθίστανται αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το επίδομα των Ευρωεκλογών που θα δώσετε; Είναι πάρα πολύ λιγότερα. Πήρατε πέντε από τους συνταξιούχους τα πέντε αυτά χρόνια και θα τους επιστρέψετε  το ένα. Συνολικά από όλους πήρατε δέκα και θα τους επιστρέψετε ένα.

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας δώσει κανείς ψήφο εμπιστοσύνης;

Επειδή χρωστάτε διακόσιες χιλιάδες συντάξεις και με τον νόμο Κατρούγκαλου τις μειώνετε κατά 30%;

Να σας δώσουμε, λοιπόν, ψήφο εμπιστοσύνης για τις θεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές;

Για τις γνωστές διαπλοκές τύπου Λαυρεντιάδη, Πετσίτη, Παππά, που προσπαθείτε να αποκρύψετε;

Γιατί να σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης;

Επειδή προσπαθείτε να συντηρήσετε το αφήγημα της εξόδου με το ενέχυρο των 5,5 δισεκατομμυρίων από το απόθεμα των 31 δισεκατομμυρίων που πήρατε από τις τσέπες του ελληνικού λαού;

Ο Πρωθυπουργός θα χαρακτηριστεί «Πρωθυπουργός των ενεχύρων». Ενέχυρο τη δημόσια περιουσία, ενέχυρο τους φόρους που εισέπραξε από τους πολίτες, προκειμένου να πει μεθαύριο ότι θα εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο.

Με όλα αυτά και με πολλά άλλα, είναι προφανές ότι δεν έχετε ούτε τη δική μας ψήφο εμπιστοσύνης ούτε του ελληνικού λαού.

Αλλά κυρίως το μεγάλο κακό που κάνατε, πιστεύω, είναι ότι απαξιώσατε τους όρους της αξιοπρέπειας και του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς και νομιμοποιήσατε συντηρητικές πολιτικές.

Και έρχεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ως γνήσιος δεξιός να σας πει ότι αυτός θα εφαρμόσει καλύτερα αυτές τις πολιτικές.

Η χώρα όμως, δεν χρειάζεται ούτε τους μεν ούτε τους δε, ούτε τις συντηρητικές πολιτικές της διαρκούς λιτότητας όπου δέσμευσε τη χώρα ο κ. Τσίπρας και θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης.

Χρειάζεται μία άλλη πολιτική. Είναι αυτή για την οποία μίλησε χθες η κυρία Γεννηματά. Και για να βγάλουν συμπεράσματα οι πολίτες δεν έχουν παρά να δουν πώς αντιπαρατέθηκαν ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη χθες και πώς η κυρία Γεννηματά επανέφερε τη συζήτηση στα θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας, τον ελληνισμό, τα προβλήματα των πολιτών και στο πώς θα διασφαλίσουμε μία σταθερή και μόνιμη έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

πιστεύω ότι τώρα που κλείνει ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υπάρξει ένας ολόκληρος κύκλος της αμετανόητης Νέας Δημοκρατίας, που έχει υπάρξει ένας ολόκληρος κύκλος του ΠΑΣΟΚ, ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα  για το πότε η χώρα ευημερούσε και με ποια πολιτική πρέπει τώρα να ξαναπάει μπροστά, να σταθεί στα πόδια της, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια αδιέξοδα.

Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδείχθηκε ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του. Αν δεν επιτύχουμε την εθνική συνεννόηση, την κοινωνική συναίνεση και ένα σχέδιο μακρόπνοης εξόδου από την κρίση, όπως αυτό που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, δυστυχώς θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, σαν να μην μάθαμε τίποτα από την εντεκάχρονη κρίση.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΥΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ